29 maart 2009

Opbouw van vakantiedagen tijdens ziekte?

Door Koen Vermeulen

De hoofdregel is dat vakantie wordt opgebouwd over de periode dat de werknemer loon ontvangt.

Dat zou betekenen dat een arbeidsongeschikte werknemer gedurende de gehele periode van arbeidsongeschiktheid volledige vakantiedagen opbouwt. Dat vond de wetgever niet redelijk en dus is er een aparte regeling opgesteld voor vakantieopbouw tijdens arbeidsongeschiktheid.

Op grond van artikel 7:635 lid 4 bouwt een volledig arbeidsongeschikte werknemer alleen vakantie op over de laatste zes maanden van arbeidsongeschiktheid. Bij een gedeeltelijk arbeidsongeschikte werknemer wordt vakantie opgebouwd naar evenredigheid van de door hem gewerkte tijd. Oftewel, in die laatste zes maanden bouwt de gedeeltelijk arbeidsongeschikte werknemer vakantie op als ware hij een parttimer.

Op 20 januari 2009 heeft het Europese Hof van Justitie echter iets anders bepaald. Een werknemer verliest zijn recht op betaald jaarlijks verlof niet als hij daarvan geen gebruik heeft kunnen maken door ziekte. De werknemer moet de mogelijkheid krijgen om in een andere periode alsnog zijn recht op verlof te benutten. Eindigt de arbeidsovereenkomst zonder dat hiertoe de gelegenheid bestaat, dan dient de werknemer hiervoor een financiële vergoeding te ontvangen.

Het Hof overwoog dat het recht op jaarlijkse vakantie met behoud van loon van ten minste vier weken (bij een fulltime dienstverband) moet worden beschouwd als een bijzonder belangrijk beginsel van Europees sociaal recht, dat wordt toegekend aan alle werknemers, ongeacht hun gezondheidstoestand. Het is volgens het Hof niet toegestaan dat lidstaten het ontstaan van dit uitdrukkelijk aan alle werknemers toegekende recht uitsluiten dan wel van enige voorwaarde afhankelijk stellen.

Het Ministerie van Sociale Zaken zal uit gaan zoeken wat de uitspraak van het Hof voor Nederland betekent. In de tussentijd kan een Nederlandse werknemer een beroep doen op deze uitspraak en ook aanspraak maken op vakantiedagen tijdens de laatste zes maanden van de arbeidsongeschiktheid.

Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met de sectie Arbeidsrecht.

Koen Vermeulen

Koen Vermeulen

Advocaat/associate partner

‘Samen complexe juridische puzzels oplossen’

Gerelateerde blogs

Vorige slide
Volgende slide

1 mei 2025

De beloning van uitzendkrachten onder de ABU-cao

Volgens een belangrijke uitspraak van de Hoge Raad hebben uitzendkrachten recht op dezelfde beloning als medewerkers die direct in dienst zijn bij de feitelijke werkgever. Dit geldt op basis van Europees recht voor alle essentiële arbeidsvoorwaarden.

Lees meer

Lees meer over

22 april 2025

Zorgplicht bij pensioencompensatie

De transitie naar het nieuwe pensioenstelsel is in volle gang. De sociale partners betrokken bij de pensioenfondsen hebben de transitieplannen grotendeels klaar. Daarin ook altijd een paragraaf over compensatie voor huidige deelnemers, werknemers, die onevenredig nadeel ondervinden van de wijziging van het pensioenstelsel.

Lees meer

Lees meer over

17 april 2025

Geeft Validsign-krabbel akkoord?

Arbeidsovereenkomsten kunnen op ver­schillende manieren tot een einde komen. Zo loopt een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd, vaak ook wel een ‘tijdelijk contract’ genoemd, af op de afgesproken datum.

Lees meer

Lees meer over

15 april 2025

Zorgvuldig feitenonderzoek doen

In veel gevallen haalt een gegeven ontslag op staande voet de hoge lat van een dringende reden niet. Dit was ook het geval in een recente zaak die bij de rechter kwam.

Lees meer

Lees meer over

10 april 2025

Bedrijfssluiting: wat te doen met de werknemers?

De onderneming stopt er mee. Bijvoorbeeld door slechte financiële resultaten of door langdurige ziekte of overlijden van de enige eigenaar. Maar de bedrijfsactiviteiten staken en fysiek de deur op slot doen, betekent niet dat de arbeidsovereenkomsten van de werknemers automatisch eindigen. Hoe werkt dat?

Lees meer

Lees meer over
Alle artikelen