7 november 2024

Overwerk kan heet hangijzer zijn

Door Seliz Demirci

Door de krappe arbeidsmarkt wordt in veel sectoren een groter beroep gedaan op werknemers dan voorheen. Overwerk, oftewel werk dat verricht wordt buiten de met de werknemer afgesproken uren, komt dan ook vaker voor. Dit kan voor problemen zorgen, getuige een recente rechtszaak.

Regels en vergoeding voor overwerk

In de wet staat niets over overwerk. In de Arbeidstijdenwet staan wel regels over de maximale arbeidstijd per dag en het recht op pauze en rusttijd. Kort samengevat mag een werknemer maximaal 12 uur per dienst en maximaal 60 uur per week werken. Het is niet vanzelfsprekend dat een werk­nemer recht heeft op uitbetaling van overuren. Bij sommige functies, vaak in de hogere lagen van organisaties, is overwerk onderdeel van het afgesproken salaris.

In de meeste gevallen is in de arbeidsover­eenkomst of cao opgenomen dat overuren worden uitbetaald. Dat kan in de vorm van uitbetaling van salaris over de overuren, maar het is ook mogelijk dat de werkne­mer extra vakantie uren opbouwt. U mag medewerkers alleen verplichten over te werken als hierover afspraken zijn gemaakt in de arbeidsovereenkomst, een arbeids-voorwaardenreglement, de cao, of als dit redelijk is. Als een medewerker op eigen initiatief overuren maakt en u heeft daar dus niet om gevraagd, hoeft u dit niet altijd te be­schouwen als overwerk. Wel doet u er goed aan om hier toezicht op te houden en de overwerkuren te registreren.

Tijd-voor-tijd

In een recente zaak kwam het niet bijhou­den van overuren de werkgever duur te staan. Een werknemer was sinds 2015 in dienst bij een vakantiepark. Op de arbeids­overeenkomst was de Cao Recreatie van toepassing. Hier stond in dat overuren worden omgezet in ‘tijd-voor-tijd’, waarbij werknemers het aantal opgebouwde uren op een later moment vrij kunnen nemen, in plaats van ze te laten uitbetalen in geld. Daarnaast was de werkgever volgens de cao verplicht om de plus- en minuren bij te houden en de werknemer er maandelijks op te wijzen dat hij deze uren heeft.

De werknemer stelde dat hij al jaren tientallen overuren heeft gemaakt die niet door de werkgever zijn omgezet in tijd-voor-tijd. Hij vorderde dan ook bijna € 5.600 aan overuren. De werkgever vond juist dat de werknemer zelf – ook gezien zijn functie – verantwoordelijk was voor het bijhouden van een behoorlijke urenregistratie voor zichzelf en zijn collega’s. Daarnaast stelde de werkgever dat het overwerk alleen plaatsvond in enkele zomerperiodes, en dat de werknemer in de andere maanden juist minder werkte dan afgesproken. De rechter oordeelde dat duidelijk was dat de werknemer in ieder geval in het hoog­seizoen meer uren had gewerkt dan over­eengekomen, en dat het systeem van de cao van toepassing was. Op basis daarvan was het bijhouden van een urenregistratie de verantwoordelijkheid van de werkgever. Bovendien wist de werkgever dat de werk­nemer overuren maakte en was dat een re­den om navraag te doen bij de werknemer.

ECLI:NL:RBOBR:2024:3871, Rechtbank Oost-Brabant, 10458093

Meer informatie

Heeft u nog vragen over dit artikel? Of heeft u advies nodig in een soortgelijke kwestie? Neem dan gerust contact met ons op.

Seliz Demirci

Seliz Demirci

Advocaat

‘Duidelijke taal over probleem en oplossing’

Gerelateerde blogs

Vorige slide
Volgende slide

19 mei 2025

Wanneer ambassades in Nederland een arbeidsovereenkomst aangaan

Wanneer een ambassade een arbeidsovereenkomst aangaat met een werknemer, kan de ambassade verwachten dat het recht van het thuisland van toepassing is. Dit is echter vaak niet het geval.

Lees meer

Lees meer over

15 mei 2025

Ontslag wegens reorganisatie in Nederland

Bent u werkzaam in Nederland en krijgt u te maken met ontslag als gevolg van een reorganisatie? Dit artikel biedt enkele praktische richtlijnen voor deze situatie.

Lees meer

Lees meer over

13 mei 2025

Bezwaarrecht: het amendement Agnes Joseph

Het nieuwe Nederlandse pensioenstelsel is een grote verandering. Een belangrijk onderdeel is het invaren: het overzetten van oude pensioenrechten naar een nieuw systeem gebaseerd op premies en beleggingsresultaten.

Lees meer

Lees meer over

1 mei 2025

De beloning van uitzendkrachten onder de ABU-cao

Volgens een belangrijke uitspraak van de Hoge Raad hebben uitzendkrachten recht op dezelfde beloning als medewerkers die direct in dienst zijn bij de feitelijke werkgever. Dit geldt op basis van Europees recht voor alle essentiële arbeidsvoorwaarden.

Lees meer

Lees meer over

22 april 2025

Zorgplicht bij pensioencompensatie

De transitie naar het nieuwe pensioenstelsel is in volle gang. De sociale partners betrokken bij de pensioenfondsen hebben de transitieplannen grotendeels klaar. Daarin ook altijd een paragraaf over compensatie voor huidige deelnemers, werknemers, die onevenredig nadeel ondervinden van de wijziging van het pensioenstelsel.

Lees meer

Lees meer over
Alle artikelen