7 januari 2025

Speelde chronische ziekte een rol?

Door Seliz Demirci

Het is aan werkgevers om een tijdelijke arbeidsovereenkomst al dan niet te verlengen. De redenen voor het niet verlengen kunnen divers zijn: de werknemer past niet goed in het team, hij functioneert niet naar wens of er blijkt toch niet voldoende werk te zijn.

Een werkgever hoeft geen reden te geven voor het niet verlengen van de arbeidsovereenkomst. Dat mag in de regel ook als de werknemer ziek is. Bij het besluit om niet te verlengen wegens ziekte is zorgvuldig handelen wel essentieel.

Een recente rechtszaak draaide om een werkneemster die op 14 september 2020 tijdelijk in dienst was getreden bij een or­ganisatie. Na afloop van haar tijdelijke con­tract vroeg zij onder meer om een billijke vergoeding. Dit verzoek was gebaseerd op het feit dat de werkgever in strijd met de Wet gelijke behandeling op grond van han­dicap of chronische ziekte (Wgbh/cz) zou hebben gehandeld door haar arbeidscon­tract niet te verlengen vanwege de chroni­sche ziekte waar ze aan leed (borstkanker). De centrale vraag was dus of de werkgever inderdaad ernstig verwijtbaar had gehan­deld door de arbeidsovereenkomst om deze reden niet te verlengen.

Dossier

De kantonrechter gaf de werkgever de op­dracht om te bewijzen dat de ziekte van de werkneemster géén rol had gespeeld bij de beslissing om haar arbeidsovereenkomst niet te verlengen. De werkgever voldeed aan deze opdracht door een schriftelijke verklaring van een HR-medewerkster in te dienen, waaruit zou blijken dat de ziekte van de werkneemster geen reden was voor de beslissing om het contract niet te ver­lengen. Uit het dossier bleek echter ook dat er aan de werknemer geen signalen waren afgegeven over een mogelijke niet-verlen­ging. Ze functioneerde goed en er waren geen problemen met haar persoon

Toelichten

De HR-medewerkster stelde daarnaast dat het management andere redenen had voor het niet verlengen van het contract. Zij kon echter niet toelichten wat die redenen wa­ren geweest. De rechter stelde vast dat de werkgever niet duidelijk kon maken dat de ziekte van de werkneemster geen rol had gespeeld in de beslissing.

Waardering

Nu is een werkgever zoals gezegd niet verplicht om (een) reden(en) voor niet-verlenging te geven, maar in de waarde­ring van het bewijs speelt het wél een rol. Vooral omdat in dit geval vaststond dat de werkneemster goed functioneerde. Op ba­sis hiervan concludeerde de rechter dat er sprake was van een verboden onderscheid op grond van een chronische ziekte, en dat het niet verlengen van de arbeidsovereen­komst de werkgever ernstig te verwijten viel. Hij moest aan de werkneemster dan ook een billijke vergoeding van € 10.000 betalen. Deze vergoeding hield rekening met de ernst van het verwijt, de inkomens­schade en het psychische leed dat de werk­neemster had geleden.

Rechtbank Zeeland-West-Brabant, 5 juli 2024, ECUI (verkort): 6680.

Meer informatie

Heeft u nog verdere vragen of wilt u een afspraak maken, neem dan gerust contact met ons op.

Seliz Demirci

Seliz Demirci

Advocaat

‘Duidelijke taal over probleem en oplossing’

Gerelateerde blogs

Vorige slide
Volgende slide

30 juni 2025

Grenzen aan meningsuiting in de arbeidsrelatie

Het conflict tussen Israël en de Palestijnen, klimaat(verandering), migratie. Enkele voorbeelden van maatschappelijke kwesties die kunnen leiden tot heftige emoties van werknemers en stevige uitlatingen op de werkvloer en via social media.

Lees meer

Lees meer over

12 juni 2025

Adviesrecht ondernemingsraad in een internationaal concern

De ondernemingsraad (OR) heeft recht op alle informatie die de OR "redelijkerwijs" nodig heeft om een advies te geven over bijvoorbeeld een reorganisatie.

Lees meer

Lees meer over

10 juni 2025

Kun je een ‘bankzitter’ ontslaan?

Een bankzitter is een werknemer die weinig tot geen werk heeft en hierdoor niet productief (genoeg) is. Vaak gaat het om een werknemer in dienst van een detacheerder die geplaatst moet worden bij klanten van de detacheerder.

Lees meer

Lees meer over

4 juni 2025

Tel niet het aantal waarschuwingen

Dat vijf officiële waarschuwingen nog geen rechtsgeldig ontslag maken, blijkt maar weer uit een recente uitspraak van de kantonrechter Gelderland. De rechter moest oordelen over de vraag of een werknemer, die herhaaldelijk te laat kwam, zich in de ogen van de werkgever niet op juiste wijze ziekmeldde en zich schuldig maakte aan werkweigering, terecht door zijn werkgever op staande voet was ontslagen.

Lees meer

Lees meer over

19 mei 2025

Wanneer ambassades in Nederland een arbeidsovereenkomst aangaan

Wanneer een ambassade een arbeidsovereenkomst aangaat met een werknemer, kan de ambassade verwachten dat het recht van het thuisland van toepassing is. Dit is echter vaak niet het geval.

Lees meer

Lees meer over
Alle artikelen