26 augustus 2024

Waar op te letten bij overwerk?

Door Roos van Zaltbommel

In de arbeidsovereenkomst is opgenomen hoeveel uren een werknemer per week werkt. Er kan van een werknemer worden verwacht dat hij of zij wel eens langer werkt dan in de arbeidsovereenkomst is opgenomen. Op sommige momenten is dat immers onvermijdelijk. Bijvoorbeeld als er sprake is van een belangrijke deadline die nadert.

In deze blog wordt toegelicht waar bij overwerk op moet worden gelet. Hoeveel uren mag een werknemer bijvoorbeeld maximaal werken per week volgens de wet? En moeten overuren altijd worden uitbetaald?

De Arbeidstijdenwet

De Arbeidstijdenwet heeft als doel om de arbeidsomstandigheden en werktijden van werknemers te regulieren. Op deze manier kan de gezondheid en welzijn van werknemers worden beschermd. De Arbeidstijdenwet is van toepassing op werknemers met een lager inkomen dan drie keer het wettelijke minimum salaris. Als de werknemer meer verdient dan dit, zijn de bepalingen uit deze wet niet van toepassing.

Als er regelmatig overwerk wordt verricht, dan kan dat wellicht in strijd zijn met de Arbeidstijdenwet. In de Arbeidstijdenwet is opgenomen dat werknemers in beginsel, maximaal 60 uur per week mogen werken. Daarnaast is opgenomen dat in elke periode van 16 aaneengesloten weken, de werknemer gemiddeld 48 uur per week mag werken. De werkgever is verplicht om een deugdelijke registratie te voeren om de arbeids- en rusttijden van haar werknemers bij te houden. Werkgevers moeten aan de hand van de registratie kunnen controleren over de maximale arbeidstijd door werknemers wordt overschreden.

Uitbetalen van overwerk

In de meeste gevallen is in de arbeidsovereenkomst of CAO opgenomen of overuren worden uitbetaald. Daarin staat bijvoorbeeld dat de werkgever het salaris over de overuren zal uitbetalen of dat de werknemer extra vakantie uren opbouwt.

Ook kan er in de arbeidsovereenkomst zijn opgenomen dat de werkgever geen vergoeding zal betalen over de overuren. Vaak staat er dan in de arbeidsovereenkomst dat de overuren worden geacht deel uit te maken van het salaris. In dat geval heeft de werknemer in beginsel geen recht op uitbetaling van de gemaakte overuren.

In sommige gevallen kan dat echter anders zijn. In een procedure bij het hof Amsterdam in 2023, vorderde een oud-werkneemster van Uber uitbetaling van de door haar gemaakte overuren tijdens haar dienstverband bij Uber. Zij werkte in de functie van Executive Assistant. Tijdens de procedure kwam vast te staan de werkneemster zeer veel en zeer lang werkdagen maakte en daarmee een aanmerkelijk groter aantal uren werkte dan op grond van de Arbeidstijdenwet is toegestaan.

Uber werd veroordeeld tot betaling van de overuren van de werkneemster. Het hof achtte daarbij van belang dat Uber op de hoogte was van het overwerken. Uber had daarmee impliciet ingestemd met het overwerk van de werkneemster. Omdat in de arbeidsovereenkomst was opgenomen dat het salaris al een vergoeding omvatte voor de in redelijkheid te verrichten overwerk, kwamen niet alle door de werkneemster gemaakte overuren voor vergoeding in aanmerking. Rekening houdend met de aard van de functie, achtte het hof acht overuren per week redelijk (een weektotaal van 48 uur). De redelijk gemaakte overuren werden van het totaal aantal gewerkte overuren afgetrokken. Over het aantal uren dat overbleef (in totaal 264 uur), moest Uber salaris uitbetalen.

Conclusie

Waar dient u op te letten bij overwerk? Er kan van een werknemer worden verwacht dat hij of zij op bepaalde momenten overwerk verricht. In de CAO en/of arbeidsovereenkomst is meestal opgenomen of overuren worden uitbetaald. Indien het salaris minder is dan drie keer het wettelijk minimum moet de Arbeidstijdenwet in acht worden genomen.

Meer informatie

Heeft u vragen over overwerk of een andere arbeidsrechtelijke vraag? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Roos van Zaltbommel

Roos van Zaltbommel

Advocaat

‘Simpele oplossingen zijn vaak de beste’

Gerelateerde blogs

Vorige slide
Volgende slide

1 mei 2025

De beloning van uitzendkrachten onder de ABU-cao

Volgens een belangrijke uitspraak van de Hoge Raad hebben uitzendkrachten recht op dezelfde beloning als medewerkers die direct in dienst zijn bij de feitelijke werkgever. Dit geldt op basis van Europees recht voor alle essentiële arbeidsvoorwaarden.

Lees meer

Lees meer over

22 april 2025

Zorgplicht bij pensioencompensatie

De transitie naar het nieuwe pensioenstelsel is in volle gang. De sociale partners betrokken bij de pensioenfondsen hebben de transitieplannen grotendeels klaar. Daarin ook altijd een paragraaf over compensatie voor huidige deelnemers, werknemers, die onevenredig nadeel ondervinden van de wijziging van het pensioenstelsel.

Lees meer

Lees meer over

17 april 2025

Geeft Validsign-krabbel akkoord?

Arbeidsovereenkomsten kunnen op ver­schillende manieren tot een einde komen. Zo loopt een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd, vaak ook wel een ‘tijdelijk contract’ genoemd, af op de afgesproken datum.

Lees meer

Lees meer over

15 april 2025

Zorgvuldig feitenonderzoek doen

In veel gevallen haalt een gegeven ontslag op staande voet de hoge lat van een dringende reden niet. Dit was ook het geval in een recente zaak die bij de rechter kwam.

Lees meer

Lees meer over

10 april 2025

Bedrijfssluiting: wat te doen met de werknemers?

De onderneming stopt er mee. Bijvoorbeeld door slechte financiële resultaten of door langdurige ziekte of overlijden van de enige eigenaar. Maar de bedrijfsactiviteiten staken en fysiek de deur op slot doen, betekent niet dat de arbeidsovereenkomsten van de werknemers automatisch eindigen. Hoe werkt dat?

Lees meer

Lees meer over
Alle artikelen