1 augustus 2013

Wanneer Nederlands recht bij echtscheiding?

Door GMW advocaten

Laat u goed voorlichten als het op alimentatie aankomt. De verschillen per land zijn groot, met name als het om partneralimentatie gaat.

(Deel 2) In een eerdere weblog ben ik ingegaan op de toepasselijkheid van het Nederlands huwelijksvermogensrecht op de verdeling c.q. verrekening van het vermogen van echtgenoten bij internationale echtscheidingen. Vooral voor expats in echtscheiding is dit boeiende materie. Het toepasselijk recht op alimentatie kan heel goed een ander recht zijn dan het toepasselijk recht op het huwelijksvermogensregime. Om te bepalen welk recht op alimentatie van toepassing is, moeten weer andere bronnen worden geraadpleegd dan het Haags Huwelijksvermogensverdrag 1978.

Kinderalimentatie

Op grond van het Haags Protocol 2007 is het recht van de gewone verblijfplaats van de alimentatiegerechtigde toepasselijk op een verzoek tot het vaststellen van kinderalimentatie. Indien aan de Nederlandse rechter een dergelijk verzoek voorligt en de kinderen in Nederland wonen, zal de kinderalimentatie naar Nederlands recht worden vastgesteld.

Partneralimentatie

Op grond van voornoemd protocol is ook in geval van partneralimentatie toepasselijk het recht van het land van de gewone verblijfplaats van de alimentatiegerechtigde. Daarop bestaat echter een uitzondering. Als de alimentatieplichtige toepassing van dit recht betwist en het huwelijk van partijen een nauwere band heeft met een ander land, dan is het recht van dit land van toepassing. De opsteller van het protocol heeft daarbij met name gedacht aan het land van de laatste gemeenschappelijke woonplaats van partijen. Allerlei factoren spelen een rol zoals de plaats van de huwelijksvoltrekking, de lengte van het verblijf van de echtgenoten in de verschillende landen, hun nationaliteit etc. Deze uitzonderingsmogelijkheid kan bij internationale echtscheidingen voer voor discussie opleveren, zeker bij expats die vaak nog een nauwere band hebben met bijvoorbeeld het land van hun gemeenschappelijke nationaliteit.

Laat u goed voorlichten als het op alimentatie aankomt. De verschillen per land zijn groot, met name als het om partneralimentatie gaat. De duur van de alimentatieplicht verschilt, maar ook de hoogte kan sterk uiteenlopen. In Noorwegen bijvoorbeeld kent men het fenomeen partneralimentatie niet eens. Bent u expat of bent u betrokken in een internationale echtscheiding, neem dan gerust contact met mij op (m.groenleer@gmw.nl).

Zie ook mijn eerder weblog over dit onderwerp.

 

Vrijdag 13 september aanstaande is de Dag van de Scheiding. Meld u nú aan voor kosteloos advies via 070 361 5048 of info@gmw.nl o.v.v. “Dag van de Scheiding”.
>
Lees meer

GMW-advocaten

GMW advocaten

Advocaat

Onze advocaten hebben ieder hun eigen specialistische expertise en ervaring. Wat zij met elkaar delen, is hun gedrevenheid en service gerichte aanpak. Met als doel: de beste oplossing voor onze cliënten bereiken.

Gerelateerde blogs

Vorige slide
Volgende slide

21 oktober 2024

Samenleven zonder contract; wat moet u weten?

Ongetrouwd samenleven zonder een samenlevingscontract (“informeel samenleven”) is steeds gebruikelijker in Nederland.

Lees meer

Lees meer over

7 oktober 2024

Mediation biedt ook voordelen bij een financiële afwikkeling

Een echtscheiding is niet alleen emotioneel belastend, maar kan ook complex zijn in de juridische en financiële afwikkeling. Ook als er geen kinderen betrokken zijn, kan het daarom nog steeds verstandig zijn om voor mediation te kiezen.

Lees meer

Lees meer over

2 oktober 2024

Aandelen onder ‘vesting’; wel of niet verdelen bij echtscheiding?

In dit artikel wordt besproken wanneer aandelen verkregen onder vesting wel en niet moeten worden verdeeld in geval van echtscheiding. 

Lees meer

Lees meer over

9 september 2024

Dag van de Scheiding 2024

Op vrijdag 13 september 2024 is het de Dag van de Scheiding, die dag is in het leven geroepen door de vereniging Familie- en Erfrecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS). Op deze dag kunt u bij ons terecht voor gratis persoonlijk advies.

Lees meer

Lees meer over

12 augustus 2024

Verhuizen met kinderen: toestemming nodig van de andere ouder

Verhuizen is een ingrijpende gebeurtenis, vooral wanneer kinderen betrokken zijn. Het wordt nog complexer wanneer ouders gescheiden leven en gezamenlijk gezag uitoefenen.

Lees meer

Lees meer over
Alle artikelen