8 december 2022

Wat zijn de voordelen van mediation?

Door Marcella Verwoerd

Een aantal van onze familierechtadvocaten is ook werkzaam als mediator. Daar ben ik er één van. Mediation in familierechtelijke zaken is in opkomst. Niettemin bestaan er nog steeds een aantal onduidelijkheden over mediation.

In deze weblog ga ik daarom nader in op mediation. Wat zijn de voordelen van mediation? En wanneer kunt u het beste voor mediation kiezen?

Wat houdt mediation in?

Bij mediation gaat u gezamenlijk, onder begeleiding van een mediator, in gesprek. Het voornaamste doel is het maken van afspraken over het geschil waarover u het niet eens kunt worden. Als mediator heb ik daarbij ook aandacht voor de onderlinge communicatie en de emoties van partijen. ‘Waarom wordt daar aandacht aan besteed?’, is een veelgehoorde vraag, of ‘mediation is toch geen relatietherapie?’, is een andere vraag die ik regelmatig gesteld krijg.

Mediaton is inderdaad geen relatietherapie; het doel van relatietherapie is de relatie te verbeteren, terwijl mediation ziet op de beëindiging van de relatie. Echter, om gezamenlijk tot afspraken te komen is het vaak nodig om aandacht te schenken aan de onderlinge communicatie en de emoties van partijen. Verdriet en boosheid zijn emoties die vaak vastzitten en dat voel je in je lichaam. Door daar aandacht aan te besteden ontstaat er wederzijds begrip en kunnen er afspraken worden gemaakt, waarbij de emoties zo min mogelijk een rol spelen.

Welke onderwerpen zijn geschikt voor mediation?

Mediation is mogelijk voor alle familierechtelijke onderwerpen. Als mediator word ik vaak ingeschakeld aan het begin, dus bij een echtscheiding, ontbinding van een geregistreerd partnerschap of beëindiging van de relatie. Mediation is echter eveneens geschikt wanneer er jaren nadat u uit elkaar bent gegaan een conflict ontstaat, bijvoorbeeld over de kinderen of over de alimentatie.

Wat zijn de voordelen van mediation?

Een voordeel van mediation is dat het doorgaans sneller is afgerond dan een rechterlijke procedure. Ook is het vaak goedkoper; u betaalt immers samen voor één mediator in plaats van voor twee advocaten. Een ander belangrijk voordeel is dat u zelf de afspraken maakt en die niet krijgt opgelegd door een rechter. Tot slot heeft mediation vaak een helende werking op de onderlinge communicatie. Dat is niet alleen in uw belang, maar ook in het belang voor uw kinderen.

Tot slot

Heeft u vragen over mediation? Neem gerust contact met mij op via d.bertsch@gmw.nl of 070 3615048.

Marcella Verwoerd

Marcella Verwoerd

Advocaat

‘Ondersteuning bieden in moeilijke tijden met begrip en professionaliteit’

Gerelateerde blogs

Vorige slide
Volgende slide

4 februari 2025

Partners die na de scheiding elkaar het beste gunnen

In dit artikel bespreken wij een zaak waarin de vrijgevigheid van de vrouw uiteindelijk niet zulke prettige gevolgen heeft voor de man.

Lees meer

Lees meer over

23 januari 2025

Hoe wordt u juridisch vader van uw kind?

De biologische ouders van een kind zijn de ouders van wie het DNA in het kind zit. De juridische ouders van een kind zijn de wettelijk familie van een kind. In deze blog wordt beknopt uiteengezet hoe een man de juridische vader van een kind wordt of kan worden.

Lees meer

Lees meer over

21 januari 2025

Indexering kinder- en partneralimentatie 2025

Ieder jaar wordt de kinder- en partneralimentatie verhoogd door de jaarlijkse indexering. Vandaag vertel ik u meer over de indexering van de kinder- en partneralimentatie in 2025.

Lees meer

Lees meer over

19 december 2024

De overlegscheiding: de voordelen van collaborative divorce

In deze blog bespreken we wat deze methode inhoudt, wat de voordelen ervan zijn en waarom het een goede keuze kan zijn voor stellen die in een scheidingsproces zitten.

Lees meer

Lees meer over

21 oktober 2024

Samenleven zonder contract; wat moet u weten?

Ongetrouwd samenleven zonder een samenlevingscontract (“informeel samenleven”) is steeds gebruikelijker in Nederland.

Lees meer

Lees meer over
Alle artikelen