13 februari 2025

Verplichtingen op grond van de Wet Melding Collectief Ontslag

Door Mark Dijkstra

Op basis van de Wet Melding Collectief Ontslag (WMCO) bent u verplicht om ontslag van 20 of meer medewerkers binnen drie maanden te melden aan het UWV. In deze blog delen we enkele praktische tips.

Reorganisatie

Eerder hebben we een blog geschreven met een praktisch stappenplan voor werkgevers bij reorganisaties. Ook over reorganisaties in algemene zin hebben we eerder geschreven. In aanvulling daarop willen we werkgevers attenderen een belangrijke meldingsverplichting bij het ontslag van 20 werknemers of meer. Deze verplichting vloeit voort uit de WMCO.

Wat telt mee?

Alle voorgenomen bedrijfseconomische ontslagen binnen drie maanden tellen mee voor de WMCO. Ook als deze worden geregeld via een vaststellingsovereenkomst op basis van wederzijds goedvinden. De periode waarbinnen het UWV kijkt is drie maanden, en het geografische gebied is beperkt tot het werkgebied van de UWV-vestiging. Dit betekent dat als er binnen korte tijd twee kleine reorganisaties plaatsvinden binnen uw organisatie, toch aan het minimum van de WMCO kan zijn voldaan. Dit geldt echter niet als het gaat om reorganisaties van twee verschillende vestigingen die in verschillende UWV-werkgebieden liggen. Daarvoor verwijzen we naar de informatie van UWV over de werkgebieden.

Alleen werknemers van wie het voornemen bestaat om de arbeidsovereenkomst te beëindigen, tellen mee. Medewerkers die herplaatst kunnen worden, vallen buiten de verplichtingen van de WMCO. Ook medewerkers die zelf hun arbeidsovereenkomst opzeggen, tellen niet mee.

Vakbonden

Volgens artikel 3 van de WMCO bent u verplicht om de vakbonden te informeren over uw voornemen. De vakbonden hebben twee weken de tijd om op de melding te reageren. Indien zij dit niet doen, heeft u voldaan aan uw meldingsplicht.

Het is mogelijk dat de vakbonden met u willen onderhandelen over een sociaal plan. Hoewel u niet verplicht bent om een dergelijk akkoord te sluiten, is het verstandig om het gesprek aan te gaan. In sommige gevallen kan een werkgever hiertoe verplicht worden.

Als u er niet uitkomt met de vakbonden, geldt er een wachttijd van een maand vanaf het moment van de melding. Na deze periode kunt u overgaan tot ontslag.

Ontslagaanvraag UWV

Als u van plan bent om toestemming aan het UWV te vragen voor het beëindigen van het dienstverband, is het belangrijk dat u de WMCO-melding heeft gedaan. Anders zal het UWV uw ontslagaanvraag niet in behandeling nemen, wat kan leiden tot aanzienlijke vertraging van de reorganisatie.

Meer informatie

Heeft u vragen over het doen van een WMCO-melding of over andere aspecten van een reorganisatie? Neem contact op met de arbeidsrechtadvocaten van GMW advocaten.

Mark Dijkstra

Mark Dijkstra

Advocaat

‘Geen juridisch gekonkel’

Gerelateerde blogs

Vorige slide
Volgende slide

19 mei 2025

Wanneer ambassades in Nederland een arbeidsovereenkomst aangaan

Wanneer een ambassade een arbeidsovereenkomst aangaat met een werknemer, kan de ambassade verwachten dat het recht van het thuisland van toepassing is. Dit is echter vaak niet het geval.

Lees meer

Lees meer over

15 mei 2025

Ontslag wegens reorganisatie in Nederland

Bent u werkzaam in Nederland en krijgt u te maken met ontslag als gevolg van een reorganisatie? Dit artikel biedt enkele praktische richtlijnen voor deze situatie.

Lees meer

Lees meer over

13 mei 2025

Bezwaarrecht: het amendement Agnes Joseph

Het nieuwe Nederlandse pensioenstelsel is een grote verandering. Een belangrijk onderdeel is het invaren: het overzetten van oude pensioenrechten naar een nieuw systeem gebaseerd op premies en beleggingsresultaten.

Lees meer

Lees meer over

1 mei 2025

De beloning van uitzendkrachten onder de ABU-cao

Volgens een belangrijke uitspraak van de Hoge Raad hebben uitzendkrachten recht op dezelfde beloning als medewerkers die direct in dienst zijn bij de feitelijke werkgever. Dit geldt op basis van Europees recht voor alle essentiële arbeidsvoorwaarden.

Lees meer

Lees meer over

22 april 2025

Zorgplicht bij pensioencompensatie

De transitie naar het nieuwe pensioenstelsel is in volle gang. De sociale partners betrokken bij de pensioenfondsen hebben de transitieplannen grotendeels klaar. Daarin ook altijd een paragraaf over compensatie voor huidige deelnemers, werknemers, die onevenredig nadeel ondervinden van de wijziging van het pensioenstelsel.

Lees meer

Lees meer over
Alle artikelen