28 februari 2016

Nog altijd geen duidelijkheid over partneralimentatie voor alleenstaande ouders

Door GMW advocaten

In mijn eerdere blog over de gevolgen van het sinds 1 januari 2015 aan alleenstaande ouders toekomende (hogere) kindgebonden budget op de hoogte van kinderalimentatie, schreef ik nog dat er eindelijk duidelijkheid was.

Dat geldt niet voor de invloed van dit kindgebonden budget op de hoogte van partneralimentatie

Kinderalimentatie voor alleenstaande ouders

De Hoge Raad heeft op 9 oktober 2015 uitgemaakt dat het kindgebonden budget niet moet worden gezien als een tegemoetkoming in de kosten van kinderen, zoals kinderbijslag, maar als inkomen. Het telt in de berekening van kinderalimentatie dus mee bij het inkomen van de alleenstaande ouder. Deze manier van rekenen heeft een hogere kinderalimentatie tot gevolg. Als niet alleen kinderalimentatie betaald moet worden, maar ook partneralimentatie rijst te vraag hoe in het kader daarvan met het kindgebonden budget moet worden omgegaan.

Partneralimentatie

Er zijn meerdere opvattingen denkbaar, maar de twee belangrijkste zijn de volgende. Ofwel het kindgebonden budget wordt opgeteld bij het inkomen van de echtgenoot die recht heeft op partneralimentatie. Ofwel het kindgebonden budget is een inkomensondersteuning met slechts een aanvullend karakter en telt niet mee bij het inkomen. Tot voor kort werd in de meeste uitspraken (bv. Rb. Noord-Holland 3 december 2015, ECLI:NL:RBNHO:2015:10724) de eerste opvatting gevolgd. Hoe meer inkomen de rechthebbende echtgenoot heeft hoe minder recht op partneralimentatie. Het kindgebonden budget vermindert dus de behoefte aan partneralimentatie. Het Hof Den Haag heeft echter recentelijk de andere opvatting overgenomen in zijn uitspraak van 27 januari 2016, ECLI:NL:GHDHA:2016:116. Het Hof trekt de parallel met huursubsidie. Huursubsidie wordt in alimentatieland niet als inkomen gezien wegens het aanvullende karakter daarvan. Huursubsidie vermindert dus niet de behoefte aan partneralimentatie. Omdat het kindgebonden budget eveneens een aanvullend karakter heeft, net als huursubsidie, houdt het hof bij de berekening van de behoefte van de ontvanger aan partneralimentatie geen rekening met deze inkomensafhankelijke inkomensondersteuning. Het Hof zit het kindgebonden budget dus niet als inkomen.

Hoe nu verder?

Er leek een duidelijke lijn te worden getrokken in de rechtspraak, maar die is doorbroken met de uitspraak van Hof Den Haag. Hoe dit verder gaat, is nog een groot vraagteken. Naar ik hoop wordt de Hoge Raad op korte termijn verzocht zijn licht over dit probleem te laten schijnen. Tot die tijd zult u het moeten doen met rechtsonzekerheid.

GMW-advocaten

GMW advocaten

Advocaat

Onze advocaten hebben ieder hun eigen specialistische expertise en ervaring. Wat zij met elkaar delen, is hun gedrevenheid en service gerichte aanpak. Met als doel: de beste oplossing voor onze cliënten bereiken.

Gerelateerde blogs

Vorige slide
Volgende slide

4 februari 2025

Partners die na de scheiding elkaar het beste gunnen

In dit artikel bespreken wij een zaak waarin de vrijgevigheid van de vrouw uiteindelijk niet zulke prettige gevolgen heeft voor de man.

Lees meer

Lees meer over

23 januari 2025

Hoe wordt u juridisch vader van uw kind?

De biologische ouders van een kind zijn de ouders van wie het DNA in het kind zit. De juridische ouders van een kind zijn de wettelijk familie van een kind. In deze blog wordt beknopt uiteengezet hoe een man de juridische vader van een kind wordt of kan worden.

Lees meer

Lees meer over

21 januari 2025

Indexering kinder- en partneralimentatie 2025

Ieder jaar wordt de kinder- en partneralimentatie verhoogd door de jaarlijkse indexering. Vandaag vertel ik u meer over de indexering van de kinder- en partneralimentatie in 2025.

Lees meer

Lees meer over

19 december 2024

De overlegscheiding: de voordelen van collaborative divorce

In deze blog bespreken we wat deze methode inhoudt, wat de voordelen ervan zijn en waarom het een goede keuze kan zijn voor stellen die in een scheidingsproces zitten.

Lees meer

Lees meer over

21 oktober 2024

Samenleven zonder contract; wat moet u weten?

Ongetrouwd samenleven zonder een samenlevingscontract (“informeel samenleven”) is steeds gebruikelijker in Nederland.

Lees meer

Lees meer over
Alle artikelen