27 juli 2021

Beslag leggen op auto’s makkelijker

Door Mechteld van Veen-Oudenaarden

“Als een man de deur van zijn auto opent voor een vrouw, weet je een ding zeker: of de auto is nieuw of de vrouw”

Gelukkig gaat deze spreuk niet altijd op. Er zijn immer galante mannen, maar ook vrouwen die van auto’s houden. Feit is wel dat het regelmatig de kosten loont om beslag te leggen op iemands auto om zo een vordering betaald te krijgen. Kennelijk wil men toch voorkomen dat de auto wordt verkocht.

Het is dan al sinds jaar en dag een kat en muisspel tussen de deurwaarder die beslag wil leggen op de auto en de eigenaar die dat wil voorkomen. Als men beslag voelt aankomen, worden auto’s soms straten of wijken verderop neergezet om dat te voorkomen. Deurwaarders – bewapend met kenteken, merk en kleur van de auto – rijden eeuwig rondjes.

Mocht het dan lukken om de auto te vinden – de deurwaarder moet immers zichtcontact hebben gehad met het voertuig om beslag te leggen – dan wil men de verkoop voorkomen door de auto snel op een andere naam te zetten. Hoewel dit een strafbaar feit is, gebeurt dat met enige regelmaat.

Sinds 1 april 2021 is echter de wet gewijzigd. Een voertuig kan na betekening van de titel en bevel tot betaling via een proces-verbaal op het kantoor van de deurwaarder in beslag worden genomen en geregistreerd in het register van de RDW. Daarna zal de deurwaarder het exploot betekenen aan de debiteur. Dit biedt een aantal voordelen. De deurwaarder hoeft niet meer op jacht naar een voertuig, maar veel belangrijker:  het beslag wordt geregistreerd bij de RDW, dat maakt overdracht van het voertuig onmogelijk. Hopelijk moedigt dit aan tot het sneller betalen van de vordering.

Heeft u vragen over het leggen van beslag of wilt u beslag leggen, dan kunt u altijd contact met mij opnemen.

Mechteld van Veen - Oudenaarden

Mechteld van Veen-Oudenaarden

Advocaat

‘Passie als brandstof, succes als bestemming’

Gerelateerde blogs

Vorige slide
Volgende slide

16 mei 2025

WHOA updates

Met de Wet Homologatie Onderhands Akkoord kunnen ondernemingen die in de kern levensvatbaar zijn hun (te) hoge schuldenlast saneren in een akkoord met hun schuldeisers dat door de rechtbank wordt goedgekeurd, en zo een faillissement voorkomen. U leest hier de laatste WHOA updates.

Lees meer

Lees meer over

8 mei 2025

Wat te doen als schuldeiser bij een faillissement?

Wat u als schuldeiser kunt doen bij een faillissement: van uw rechten en mogelijkheden tot de rol van de curator en rechter-commissaris, en de manieren waarop een faillissement kan eindigen.

Lees meer

Lees meer over

3 april 2025

Informatieverplichting bij een WHOA-akkoord

Op 31 januari 2025 heeft de Rechtbank Zeeland-West-Brabant een uitspraak gedaan over de informatieverplichting van de schuldenaar in een WHOA-traject.

Lees meer

Lees meer over

1 april 2025

Opzegging financiering door de bank: weer gaat het om redelijkheid en billijkheid

Recent heeft de Rechtbank Limburg een vonnis gewezen over beëindiging met onmiddellijke ingang van een kredietovereenkomst.

Lees meer

Lees meer over

25 maart 2025

Regresvorderingen in de WHOA

De Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) biedt ondernemingen in financiële moeilijkheden de mogelijkheid om buiten faillissement tot een akkoord met schuldeisers te komen.

Lees meer

Lees meer over
Alle artikelen