14 december 2023

Het incasseren van vorderingen

Door Mechteld van Veen-Oudenaarden

Hoewel de economie lijkt aan te trekken, blijkt uit de praktijk toch dat veel facturen onbetaald blijven. Mocht dat het geval zijn, dan wilt u natuurlijk snel stappen ondernemen om de vordering geïnd te krijgen.

Waar moet u op letten bij het het incasseren van vorderingen?

  • Controleer allereerst uw factuur. Niets is vervelender dan dat de factuur toch niet blijkt te kloppen en dat u die later moet aanpassen.
  • Verzamel eventuele andere stukken om uw vordering te onderbouwen. Om een vordering te kunnen incasseren, moet u kunnen bewijzen dat er een overeenkomst is gesloten tussen u en de klant, dat u de overeengekomen prestatie heeft geleverd en dat de klant daarvoor moet betalen. Denk hierbij aan een offerte, overeenkomst, leveringsbon et cetera. Correspondentie tussen partijen via de e-mail of Whatsapp is ook altijd zinvol.
  • Kijk of de betalingstermijn op de factuur al is verstreken. Als u geen betalingstermijn heeft afgesproken, geldt de wettelijke termijn van 30 dagen na de factuurdatum of de ontvangst van de prestatie.

Geen reactie op aanmaningen?

Als er ook niet gereageerd wordt op aanmaningen, dan moet u verdere stappen ondernemen. Vaak wordt dan een advocaat gebeld. Er zijn verschillende gerechtelijk stappen die u kan ondernemen en waarover wij u kunnen adviseren.

Allereerst kunt u een procedure starten bij de rechtbank. De advocaat zal een dagvaarding opstellen, waarmee de procedure wordt gestart. De rechter zal de vordering beoordelen en vonnis wijzen. Dit vonnis kunt u door de deurwaarder ten uitvoer laten leggen.

Voorafgaande aan de procedure kunt u ook conservatoir beslag laten leggen. Er zal een verzoekschrift worden opgesteld om het verlof te verkrijgen. Daarmee kan beslag worden gelegd op een bankrekening of woning ter zekerheid van uw vordering. Als er vonnis wordt gewezen in de procedure zoals hierboven genoemd, dan is er in ieder geval verhaal. In dit geval moet er altijd een procedure gestart worden bij de rechtbank. Anders vervalt het beslag.

Het faillissementsverzoek

Daarnaast is er altijd het faillissementsverzoek.  Als er meerdere schuldeisers onbetaald blijven, is het mogelijk om het faillissement aan te vragen. Dit wordt vaak gebruikt als pressiemiddel in de hoop dat iemand nog snel betaald. Het faillissement betekent wel het einde van de onderneming. Als het faillissement wordt uitgesproken, is de kans dat u uw geld krijg klein.

Meer informatie

Het is dus belangrijk om een goede keuze te maken. Staat er bij u een vordering open en heeft u juridisch advies of hulp nodig? Neem dan gerust contact met mij op.

Mechteld van Veen - Oudenaarden

Mechteld van Veen-Oudenaarden

Advocaat

‘Passie als brandstof, succes als bestemming’

Gerelateerde blogs

Vorige slide
Volgende slide

3 april 2025

Informatieverplichting bij een WHOA-akkoord

Op 31 januari 2025 heeft de Rechtbank Zeeland-West-Brabant een uitspraak gedaan over de informatieverplichting van de schuldenaar in een WHOA-traject.

Lees meer

Lees meer over

1 april 2025

Opzegging financiering door de bank: weer gaat het om redelijkheid en billijkheid

Recent heeft de Rechtbank Limburg een vonnis gewezen over beëindiging met onmiddellijke ingang van een kredietovereenkomst.

Lees meer

Lees meer over

25 maart 2025

Regresvorderingen in de WHOA

De Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) biedt ondernemingen in financiële moeilijkheden de mogelijkheid om buiten faillissement tot een akkoord met schuldeisers te komen.

Lees meer

Lees meer over

20 maart 2025

WHOA updates

Met de Wet Homologatie Onderhands Akkoord kunnen ondernemingen die in de kern levensvatbaar zijn hun (te) hoge schuldenlast saneren in een akkoord met hun schuldeisers dat door de rechtbank wordt goedgekeurd, en zo een faillissement voorkomen. U leest hier de laatste WHOA updates.

Lees meer

Lees meer over

13 maart 2025

De moeilijkste periode voor bestuurders

Het is een situatie waar geen enkele bestuurder vanzelfsprekend graag aan denkt: het besef dat zijn onderneming het misschien niet gaat redden. Hoewel dit een emotionele zware tijd kan zijn, moet u als bestuurder ook rekening houden met nieuwe verplichtingen.

Lees meer

Lees meer over
Alle artikelen