Schadevergoeding en smartengeld

Aansprakelijkheid voor schade kan door de andere partij of diens verzekeraar worden erkend.

Een rechter kan ook oordelen dat er sprake is van aansprakelijkheid. Wanneer de aansprakelijkheid vast is komen te staan, dient de hoogte van de schadevergoeding te worden bepaald.

Materiële schade & immateriële schade

Deze vergoeding is afhankelijk van de materiële schade (de feitelijke schade door bijvoorbeeld gescheurde kleding, medicijnkosten etc.) en de eventuele immateriële schade (de geestelijke schade, als verdriet, rouw, leed). De vergoeding van immateriële schade wordt ook wel “smartengeld” genoemd. Hoe groter de schade en hoe ernstiger het leed, des te hoger de schadevergoeding zal zijn.

Vanaf januari 2019 wordt in bepaalde gevallen ook affectieschade vergoed. Het is van belang de verschillende schadecomponenten goed te ordenen en inzichtelijk te maken in een schadestaat. Daarbij speelt mee dat in bepaalde gevallen sprake zal zijn van een deel eigen schuld; dit kan invloed hebben op de hoogte van de schadevergoeding.

Wij kunnen u bijstaan in het Nederlands, Engels en Turks.
 
Meer letselschade-gerelateerde informatie >

Op zoek naar een letselschade advocaat in Den Haag?

GMW advocaten helpt u graag bij al uw letselschade en aansprakelijkheid kwesties.

Heeft u een vraag? Neem gerust contact met ons op.

"*" geeft vereiste velden aan

Contact
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Misschien vindt u dit ook interessant

10 mei 2022

Long COVID bij zorgverleners; twee jaar later, wat nu?

Inmiddels weten we veel meer over long COVID dan twee jaar geleden. Long COVID bij zorgverleners is helaas een voorkomend verschijnsel. Maar wat nu? Wat kan u als zorgverlener met long COVID doen? Kunt u schade verhalen op uw werkgever? Onze letselschade advocaat Peter van Eijk vertelt u hier graag meer over.

Lees meer

Lees meer over

4 mei 2021

Vergeet de Schadeverzekering Inzittenden niet

"Ik heb geen voorrang verleend en werd met mijn auto aangereden door een vrachtwagen. Het was mijn fout, maar mijn mede-inzittende en ik hebben ernstig letsel opgelopen. Is het nog mogelijk de letselschade die voortvloeit uit dit ongeval vergoed te krijgen?" In deze blog geef ik antwoord op deze vraag.

Lees meer

Lees meer over

18 juli 2018

Aansprakelijkheid bij een whiplash; de 7 meest gestelde vragen

De whiplash is één van de meest voorkomende letselvormen bij verkeersongevallen. Helaas leidt het vaststellen van de aansprakelijkheid bij een whiplash vaak tot een lange en ingewikkelde rechtsstrijd.

Lees meer

Lees meer over