28 juli 2021

Met de kinderen op vakantie in coronatijd

Door Marcella Verwoerd

Veel gescheiden ouders willen deze zomer graag met de kinderen naar het buitenland. Daarvoor is zoals altijd de toestemming van de andere ouder met gezag nodig. Moet u daarbij rekening houden met de door de Rijksoverheid vastgestelde kleurcodes? In deze blog ga ik daar nader op in.

Wat betekenen de kleurcodes?

De Rijksoverheid kent de volgende kleurcodes:

  • groen: u kunt reizen;
  • geel: let op, er zijn risico’s;
  • oranje: alleen noodzakelijke reizen; en
  • rood: niet reizen.

Ook voordat corona ons leven beheerste, werden bovengenoemde kleurcodes gehanteerd. Het veiligheidsrisico – denk daarbij aan een oorlog, politieke situatie of natuurramp – is daarbij een belangrijk facet. Een ander aspect is het gezondheidsrisico en dat speelt gedurende deze coronaperiode een grote rol. De afgelopen anderhalf jaar is gebleken dat de kleurcode geel wordt gebruikt als de coronasituatie in het desbetreffende land onder controle is. Wanneer dat niet het geval is of als er sprake is van een corona-uitbraak verandert de kleurcode regelmatig naar oranje.

Naar welke landen mag ik met mijn kind reizen?

In principe mag u met uw kind naar ieder land afreizen. De kleurcodes en de daarbij behorende reisadviezen zijn niet bindend en u bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en de keuze om naar een land af te reizen. Zoals altijd heeft u wel de toestemming van de andere ouder met gezag nodig.

 

Wat nu als de andere ouder zijn of haar toestemming niet geeft?

Indien de andere ouder zijn of haar toestemming niet geeft, is het mogelijk een verzoek tot vervangende toestemming neer te leggen bij een rechtbank. De andere ouder mag zich hiertegen vervolgens verweren, waarna de rechtbank een beslissing zal nemen op uw verzoek tot vervangende toestemming om naar een bepaald land af te reizen voor een vakantie. Dergelijke procedures zijn doorgaans van korte duur, onder andere omdat vaak haast geboden is bij een beslissing.

Is de coronasituatie in een land een reden om geen toestemming te geven?

Deze vraag heb ik de laatste tijd regelmatig gekregen. Inmiddels zijn er ook genoeg uitspraken te vinden, waarbij rechtbanken zich over deze vraag hebben gebogen. Daarbij komen doorgaans alleen de kleurcodes geel en oranje ter sprake. De lijn die hieruit te ontdekken valt, is dat rechtbanken het verzoek tot vervangende toestemming toewijzen als de kleurcode geel is, maar afwijzen als de kleurcode oranje is; een vakantie is namelijk geen noodzakelijke reis. Het vorenstaande is echter geen vrijbrief om de coronasituatie in het desbetreffende land met de kleurcode oranje aan te dragen als reden om de toestemming niet te verlenen.

Heeft u na het lezen van deze blog nog een vraag over uw persoonlijke situatie, neem dan gerust contact met ons op.

Marcella Verwoerd

Marcella Verwoerd

Advocaat

‘Ondersteuning bieden in moeilijke tijden met begrip en professionaliteit’

Gerelateerde blogs

Vorige slide
Volgende slide

4 februari 2025

Partners die na de scheiding elkaar het beste gunnen

In dit artikel bespreken wij een zaak waarin de vrijgevigheid van de vrouw uiteindelijk niet zulke prettige gevolgen heeft voor de man.

Lees meer

Lees meer over

23 januari 2025

Hoe wordt u juridisch vader van uw kind?

De biologische ouders van een kind zijn de ouders van wie het DNA in het kind zit. De juridische ouders van een kind zijn de wettelijk familie van een kind. In deze blog wordt beknopt uiteengezet hoe een man de juridische vader van een kind wordt of kan worden.

Lees meer

Lees meer over

21 januari 2025

Indexering kinder- en partneralimentatie 2025

Ieder jaar wordt de kinder- en partneralimentatie verhoogd door de jaarlijkse indexering. Vandaag vertel ik u meer over de indexering van de kinder- en partneralimentatie in 2025.

Lees meer

Lees meer over

19 december 2024

De overlegscheiding: de voordelen van collaborative divorce

In deze blog bespreken we wat deze methode inhoudt, wat de voordelen ervan zijn en waarom het een goede keuze kan zijn voor stellen die in een scheidingsproces zitten.

Lees meer

Lees meer over

21 oktober 2024

Samenleven zonder contract; wat moet u weten?

Ongetrouwd samenleven zonder een samenlevingscontract (“informeel samenleven”) is steeds gebruikelijker in Nederland.

Lees meer

Lees meer over
Alle artikelen