24 januari 2023
Aanpassen klokkenluidersregeling aan nieuwe wet; werkgevers zullen interne meldprocedures voor klokkenluiders moeten aanpassen. En klokkenluidende werknemers krijgen meer bescherming tegen arbeidsrechtelijke maatregelen.
Dat is heel kort samengevat wat er per 17 december 2023 verandert voor de meeste werkgevers. Werk aan de winkel dus! Dit houdt verband met het dan voor werkgevers met 50-249 werknemers in werking treden van de nieuwe Wet bescherming klokkenluiders.
Voor werkgevers met 50 of meer werknemers geldt al langer de verplichting om een interne meldregeling op te stellen voor het vermoeden van een misstand (een zogeheten klokkenluidersregeling). Nu is het uitgangspunt dat een werknemer eerst intern een melding doet en daarna pas bij het Huis voor Klokkenluiders. Ook nu al kent de wet bescherming van de melder van een misstand tegen benadeling, bijvoorbeeld tegen ontslag. Nu geldt ook al dat de ondernemingsraad instemmingsrecht heeft voor wat betreft het wijzigen, vaststellen of intrekken van een klokkenluidersregeling.
In een eerdere blog schreven wij al over de wijzigingen van de wetgeving rond bescherming van klokkenluiders. In december 2022 en januari 2023 hebben Tweede en Eerste Kamer inmiddels met de wijzigingen ingestemd en krijgen werkgevers dus te maken met de verdergaande eisen en meer werknemersbescherming. Een greep uit de belangrijkste wijzigingen:
Verder zijn de volgende wijzigingen voor werkgevers van belang:
Werkgever moeten de al bestaande interne meldregelingen voor klokkenluiders voor 17 december 2023 aanpassen aan de nieuwe eisen van de wet. De ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging heeft daarbij dus instemmingsrecht. Doet een werkgever dat niet, dan krijgt de werkgever niet een boete of andere sanctie.
Indirect kan dit wel gevolgen hebben voor de werkgever. Want als een interne meldregeling voor klokkenluiders ontbreekt of verouderd is, dan kan dit door een werknemer of de ondernemingsraad wel voor de rechter worden gebracht. Dat zal in ieder geval niet goed zijn voor de reputatie van de onderneming. En als een melder zich niet goed behandeld voelt en daarbij het ontbreken van een deugdelijke meldregeling een rol speelt, dat kan dit toch tot schadevergoeding leiden en eens te meer tot reputatieschade voor de werkgever.
Werkgevers met 50-249 werknemers, inclusief uitzendkrachten, moeten hun interne meldprocedure dus de komende maanden aanpassen vanwege de verwachte inwerkingtreding per 17 december 2023. Wanneer de strengere eisen gaan gelden voor ondernemingen met meer dan 250 werknemers is nog onbekend. Maar dát de nieuwe meldprocedure en extra bescherming tegen benadeling óók voor grote werkgevers gaat gelden, staat vast. Dat betekent dus dat álle werkgever de al bestaande klokkenluidersregelingen tegen het licht moeten (laten) houden. En waar nodig moeten zij deze op tijd aanpassen, om eventuele (reputatie)schade te voorkomen!
18 mei 2023
Regelmatig doet zich de vraag voor of een uitlener ter beschikking gestelde werknemers – uitzendkrachten, gedetacheerde werknemers – kan verbieden om bij een inlener in dienst te treden.
Lees meer10 mei 2023
Het is bekend: “Europa” ziet het recht op vier weken doorbetaalde vakantie als een grondrecht. Al jarenlang benadrukt het Hof van Justitie van de EU dit zogeheten wezenlijke beginsel van sociaal recht in de rechtspraak.
Lees meer18 april 2023
Sinds 1 augustus 2022 mogen organisaties de kosten van bepaalde opleidingen en scholing niet meer door middel van een studiekostenbeding in rekening brengen bij medewerkers.
Lees meer