28 augustus 2016

Goed geformuleerd concurrentiebeding houdt stand!

Door GMW advocaten

Over het concurrentiebeding bestaat nogal wat borrelpraat.

De werknemer denkt soms dat het tekenen van een concurrentiebeding geen kwaad kan omdat de werkgever hem er bij het einde van de arbeidsovereenkomst niet aan zal houden. En werkgevers nemen soms een “standaard” concurrentiebeding op, dat uiteindelijk geen waarde blijkt te hebben omdat het belang van de werkgever bij handhaving ervan onvoldoende duidelijk is.

Goede motivering en formulering

Voor werkgevers geldt: een concurrentiebeding kan echt zijn waarde hebben voor uw onderneming. Het kan voorkomen dat uw (beste) werknemer met kennis, relaties, diensten naar de concurrent gaat. Van wezenlijk belang daarbij is een goed gemotiveerd en geformuleerd concurrentiebeding, waarin duidelijk staat waarom het ter bescherming van uw business noodzakelijk is om juist die ene medewerker, of die groep werknemers aan een concurrentiebeding te binden.

Concurrentiebeding in tijdelijke arbeidsovereenkomst

Dat kan óók in een tijdelijke arbeidsovereenkomst. Sinds 1 januari 2016 stelt de wet weliswaar grenzen aan een concurrentiebeding in een tijdelijke arbeidsovereenkomst, maar een uitspraak van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden van begin augustus laat zien dat u een werknemer met een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd óók succesvol kunt verbieden bij een concurrent te gaan werken.

Voorkom schade aan uw business

Laat u zich als ondernemer dus goed voorlichten over de formulering van een concurrentiebeding in de arbeidsovereenkomst van een nieuwe medewerker. Zo zorgt u er voor dat úw concurrentiebedingen ook in stand blijven en doen waarvoor zij bedoeld zijn: uw business beschermen. GMW advocaten biedt u de mogelijkheid om voor een vast bedrag van € 500,- de bij u gebruikte concurrentiebedingen te checken en zo nodig aan te passen.

GMW-advocaten

GMW advocaten

Advocaat

Onze advocaten hebben ieder hun eigen specialistische expertise en ervaring. Wat zij met elkaar delen, is hun gedrevenheid en service gerichte aanpak. Met als doel: de beste oplossing voor onze cliënten bereiken.

Gerelateerde blogs

Vorige slide
Volgende slide

14 oktober 2024

Dossiervorming bij een ontslag

Overal waar mensen samenwerken, kan de werkrelatie door verschillende omstandig­heden verstoord raken. Als een werkgever een arbeidsovereenkomst hierdoor niet lan­ger wil voortzetten, zal de rechter toetsen of er sprake is van een redelijke grond voor beëindiging. Het opgebouwde ontslagdos­sier is dan relevant.

Lees meer

Lees meer over

25 september 2024

Variabele beloning en loondoorbetaling bij ziekte

Tijdens de eerste twee jaar van ziekte heeft een werknemer in de regel recht op doorbetaling van tenminste 70% van het loon. De vraag is welk deel van het loon doorbetaald moet worden, indien een deel van het loon bestaat uit variabele looncomponenten, zoals provisie, een bonus of overwerkvergoeding. Is een werkgever verplicht om deze loonbestanddelen ook door te betalen tijdens ziekte?

Lees meer

Lees meer over

23 september 2024

Loonstop of loonopschorting?

Welke afslag moet u als werkgever nemen? Een zieke werknemer heeft 104 weken recht op loondoorbetaling. De werknemer moet tijdens zijn ziekte wel voldoen aan zijn re-integratieverplichtingen en meewerken aan een spoedig herstel.

Lees meer

Lees meer over

18 september 2024

Actie tegen aantasting reputatie werkgever

De meeste werkgevers nemen in een arbeidsovereenkomst en beëindigingsovereenkomst een geheimhoudingsbeding op.

Lees meer

Lees meer over

16 september 2024

Help! Is mijn zzp’er een werknemer?

Dat de vraag of sprake is van een arbeidsovereenkomst of overeenkomst van opdracht nog springlevend is, blijkt maar weer uit een tweetal uitspraken van eerder deze zomer.

Lees meer

Lees meer over
Alle artikelen