28 augustus 2016

Goed geformuleerd concurrentiebeding houdt stand!

Door GMW advocaten

Over het concurrentiebeding bestaat nogal wat borrelpraat.

De werknemer denkt soms dat het tekenen van een concurrentiebeding geen kwaad kan omdat de werkgever hem er bij het einde van de arbeidsovereenkomst niet aan zal houden. En werkgevers nemen soms een “standaard” concurrentiebeding op, dat uiteindelijk geen waarde blijkt te hebben omdat het belang van de werkgever bij handhaving ervan onvoldoende duidelijk is.

Goede motivering en formulering

Voor werkgevers geldt: een concurrentiebeding kan echt zijn waarde hebben voor uw onderneming. Het kan voorkomen dat uw (beste) werknemer met kennis, relaties, diensten naar de concurrent gaat. Van wezenlijk belang daarbij is een goed gemotiveerd en geformuleerd concurrentiebeding, waarin duidelijk staat waarom het ter bescherming van uw business noodzakelijk is om juist die ene medewerker, of die groep werknemers aan een concurrentiebeding te binden.

Concurrentiebeding in tijdelijke arbeidsovereenkomst

Dat kan óók in een tijdelijke arbeidsovereenkomst. Sinds 1 januari 2016 stelt de wet weliswaar grenzen aan een concurrentiebeding in een tijdelijke arbeidsovereenkomst, maar een uitspraak van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden van begin augustus laat zien dat u een werknemer met een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd óók succesvol kunt verbieden bij een concurrent te gaan werken.

Voorkom schade aan uw business

Laat u zich als ondernemer dus goed voorlichten over de formulering van een concurrentiebeding in de arbeidsovereenkomst van een nieuwe medewerker. Zo zorgt u er voor dat úw concurrentiebedingen ook in stand blijven en doen waarvoor zij bedoeld zijn: uw business beschermen. GMW advocaten biedt u de mogelijkheid om voor een vast bedrag van € 500,- de bij u gebruikte concurrentiebedingen te checken en zo nodig aan te passen.

GMW-advocaten

GMW advocaten

Advocaat

Onze advocaten hebben ieder hun eigen specialistische expertise en ervaring. Wat zij met elkaar delen, is hun gedrevenheid en service gerichte aanpak. Met als doel: de beste oplossing voor onze cliënten bereiken.

Gerelateerde blogs

Vorige slide
Volgende slide

14 januari 2025

Arbeidsrecht in 2025

Tijd om te kijken welke nieuwe wet- en regelgeving gaat gelden op de werkvloer in 2025. Een kort overzicht, waarin wij ook verwerken welke wijzigingen (nog) niet in gaan gelden, maar waarbij het van belang is als ondernemer daarop te anticiperen.

Lees meer

Lees meer over

7 januari 2025

Speelde chronische ziekte een rol?

Het is aan werkgevers om een tijdelijke arbeidsovereenkomst al dan niet te verlengen. De redenen voor het niet verlengen kunnen divers zijn: de werknemer past niet goed in het team, hij functioneert niet naar wens of er blijkt toch niet voldoende werk te zijn.

Lees meer

Lees meer over

31 december 2024

Reorganisatie: selectie op kwaliteit mag

Hoe bepaalt de werkgever welke werknemer boventallig wordt bij een reorganisatie? Het afspiegelingsbeginsel ligt hierbij voordehand.

Lees meer

Lees meer over

10 december 2024

Vakantie tijdens ziekte: is toestemming vereist?

Wat zijn de rechten en plichten van werknemers die tijdens ziekte op vakantie willen? In deze blog gaan we in op de wettelijke regels, de rol van de bedrijfsarts en de mogelijke gevolgen als een zieke werknemer zonder toestemming op vakantie gaat.

Lees meer

Lees meer over

3 december 2024

Instemmingsrecht ondernemingsraad in concernverband

De ondernemingsraad heeft wettelijk instemmingsrecht bij een door de ondernemer voorgenomen wijziging van een beloningssysteem.

Lees meer

Lees meer over
Alle artikelen