13 oktober 2017

“Ik pak mijn zooitje, je bekijkt het maar!”

Door Amber Willemsen

Een discussie tussen collega’s. Een conflict over een bepaalde aanpak tussen werknemer en leidinggevende.

Een uit de hand gelopen roddel bij het koffiezetapparaat. Ook op de werkvloer kunnen gemoederen soms hoog oplopen. Zo hoog zelfs dat de werknemer hierin aanleiding kan zien ontslag te nemen.

Wel of geen ontslag?

Voor de werkgever is in een dergelijke situatie echter voorzichtigheid geboden. Al in 1986 bepaalde de Hoge Raad (NJ 1987, 267) dat – vanwege de ernstige gevolgen van ontslagname door de werknemer – op de werkgever een verplichting rust om te onderzoeken of de werknemer in een dergelijke situatie wel écht meende wat hij zei en dus of hij wel écht ontslag wilde nemen. Als de opzegging van de werknemer is gedaan onder invloed van hevige emoties, dan mag de werkgever de werknemer niet aan die opzegging houden.

Ontslag onder emotionele omstandigheden

Deze rechtsregel, van meer dan 30 jaar oud, werd onlangs maar weer eens bevestigd door een uitspraak van de kantonrechter Amsterdam. De betrokken werkneemster had in dit geval al eerder eigenhandig ontslag genomen, echter tegen een einddatum van enkele maanden in de toekomst. Gedurende de tussenliggende periode beschuldigde de werkgever de werknemer er (kort gezegd) van vertrouwelijke klantgegevens te hebben opgeslagen in haar eigen iCloud. Over de exacte feitelijke omstandigheden verschillen partijen van mening, maar duidelijk is wel dat er een aantal vermoedelijk “indringende” gesprekken met de werknemer zijn gevoerd waarin deze beschuldigingen zijn geuit. Tijdens één van deze besprekingen heeft de werknemer zich enige tijd huilend teruggetrokken op het toilet, waarna zij een handgeschreven briefje heeft opgesteld waarin feitelijk per direct ontslag wordt genomen.De kantonrechter oordeelde dat dit briefje “(..) – gezien de omstandigheden waarin het is geschreven – niet als een duidelijke en ondubbelzinnige verklaring (kan) worden aangemerkt.” De werkgever mocht de werknemer in deze omstandigheden dan ook niet aan de opzegging houden.

Werkgevers doen er dus goed aan om – indien bijvoorbeeld emotionele omstandigheden daartoe aanleiding geven – zorgvuldig na te gaan of de werknemer ook daadwerkelijk heeft bedoeld ontslag te nemen en of hij zich de gevolgen daarvan ook daadwerkelijk heeft gerealiseerd.

Heeft u specifieke vragen over dit onderwerp óf andere arbeidsrecht vragen? Dan kunt u altijd contact met mij opnemen. U kunt mij bereiken via de gegevens aan de rechterzijde van deze pagina.

Amber Willemsen

Amber Willemsen

Advocaat

‘Gedreven door rechtvaardigheid’

Gerelateerde blogs

Vorige slide
Volgende slide

14 januari 2025

Arbeidsrecht in 2025

Tijd om te kijken welke nieuwe wet- en regelgeving gaat gelden op de werkvloer in 2025. Een kort overzicht, waarin wij ook verwerken welke wijzigingen (nog) niet in gaan gelden, maar waarbij het van belang is als ondernemer daarop te anticiperen.

Lees meer

Lees meer over

7 januari 2025

Speelde chronische ziekte een rol?

Het is aan werkgevers om een tijdelijke arbeidsovereenkomst al dan niet te verlengen. De redenen voor het niet verlengen kunnen divers zijn: de werknemer past niet goed in het team, hij functioneert niet naar wens of er blijkt toch niet voldoende werk te zijn.

Lees meer

Lees meer over

31 december 2024

Reorganisatie: selectie op kwaliteit mag

Hoe bepaalt de werkgever welke werknemer boventallig wordt bij een reorganisatie? Het afspiegelingsbeginsel ligt hierbij voordehand.

Lees meer

Lees meer over

10 december 2024

Vakantie tijdens ziekte: is toestemming vereist?

Wat zijn de rechten en plichten van werknemers die tijdens ziekte op vakantie willen? In deze blog gaan we in op de wettelijke regels, de rol van de bedrijfsarts en de mogelijke gevolgen als een zieke werknemer zonder toestemming op vakantie gaat.

Lees meer

Lees meer over

3 december 2024

Instemmingsrecht ondernemingsraad in concernverband

De ondernemingsraad heeft wettelijk instemmingsrecht bij een door de ondernemer voorgenomen wijziging van een beloningssysteem.

Lees meer

Lees meer over
Alle artikelen