29 maart 2009

Opbouw van vakantiedagen tijdens ziekte?

Door Koen Vermeulen

De hoofdregel is dat vakantie wordt opgebouwd over de periode dat de werknemer loon ontvangt.

Dat zou betekenen dat een arbeidsongeschikte werknemer gedurende de gehele periode van arbeidsongeschiktheid volledige vakantiedagen opbouwt. Dat vond de wetgever niet redelijk en dus is er een aparte regeling opgesteld voor vakantieopbouw tijdens arbeidsongeschiktheid.

Op grond van artikel 7:635 lid 4 bouwt een volledig arbeidsongeschikte werknemer alleen vakantie op over de laatste zes maanden van arbeidsongeschiktheid. Bij een gedeeltelijk arbeidsongeschikte werknemer wordt vakantie opgebouwd naar evenredigheid van de door hem gewerkte tijd. Oftewel, in die laatste zes maanden bouwt de gedeeltelijk arbeidsongeschikte werknemer vakantie op als ware hij een parttimer.

Op 20 januari 2009 heeft het Europese Hof van Justitie echter iets anders bepaald. Een werknemer verliest zijn recht op betaald jaarlijks verlof niet als hij daarvan geen gebruik heeft kunnen maken door ziekte. De werknemer moet de mogelijkheid krijgen om in een andere periode alsnog zijn recht op verlof te benutten. Eindigt de arbeidsovereenkomst zonder dat hiertoe de gelegenheid bestaat, dan dient de werknemer hiervoor een financiële vergoeding te ontvangen.

Het Hof overwoog dat het recht op jaarlijkse vakantie met behoud van loon van ten minste vier weken (bij een fulltime dienstverband) moet worden beschouwd als een bijzonder belangrijk beginsel van Europees sociaal recht, dat wordt toegekend aan alle werknemers, ongeacht hun gezondheidstoestand. Het is volgens het Hof niet toegestaan dat lidstaten het ontstaan van dit uitdrukkelijk aan alle werknemers toegekende recht uitsluiten dan wel van enige voorwaarde afhankelijk stellen.

Het Ministerie van Sociale Zaken zal uit gaan zoeken wat de uitspraak van het Hof voor Nederland betekent. In de tussentijd kan een Nederlandse werknemer een beroep doen op deze uitspraak en ook aanspraak maken op vakantiedagen tijdens de laatste zes maanden van de arbeidsongeschiktheid.

Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met de sectie Arbeidsrecht.

Koen Vermeulen

Koen Vermeulen

Advocaat/associate partner

‘Samen complexe juridische puzzels oplossen’

Gerelateerde blogs

Vorige slide
Volgende slide

21 maart 2025

Webinar: Ontslag op staande voet

Praktische tips voor werkgevers & HR-professionals

Lees meer

Lees meer over

20 maart 2025

Zeker geen goed werkgeverschap

Onlangs deed Rechtbank Amsterdam een uitspraak die inzicht geeft in de juiste procedure voor het ontbinden van een arbeidsovereenkomst. De uitspraak benadrukt de noodzaak voor werkgevers om zorgvuldig om te gaan met de gronden waarop zij ontbinding verzoeken.

Lees meer

Lees meer over

24 februari 2025

Opdrachtgever of werkgever? Extern ondernemerschap telt volledig mee

Is een zzp’er, werknemer of opdrachtnemer? Een wereld van verschil qua rechtsbescherming, financiële en fiscale gevolgen.

Lees meer

Lees meer over

13 februari 2025

Verplichtingen op grond van de Wet Melding Collectief Ontslag

Op basis van de Wet Melding Collectief Ontslag (WMCO) bent u verplicht om ontslag van 20 of meer medewerkers binnen drie maanden te melden aan het UWV. In deze blog delen we enkele praktische tips.

Lees meer

Lees meer over

30 januari 2025

Websurfen in de baas zijn tijd

Even een privé-appje beantwoorden, of snel even het nieuws checken tijdens werktijd: we doen het allemaal wel eens. Voor de werkgever in de zaak die het Hof Den Bosch eind 2024 voor zich kreeg, kon dit niet door de beugel en een ontslag op staande voet volgde. Niet terecht, zo oordeelde de kantonrechter én het Hof.

Lees meer

Lees meer over
Alle artikelen