29 maart 2009

Opbouw van vakantiedagen tijdens ziekte?

Door Koen Vermeulen

De hoofdregel is dat vakantie wordt opgebouwd over de periode dat de werknemer loon ontvangt.

Dat zou betekenen dat een arbeidsongeschikte werknemer gedurende de gehele periode van arbeidsongeschiktheid volledige vakantiedagen opbouwt. Dat vond de wetgever niet redelijk en dus is er een aparte regeling opgesteld voor vakantieopbouw tijdens arbeidsongeschiktheid.

Op grond van artikel 7:635 lid 4 bouwt een volledig arbeidsongeschikte werknemer alleen vakantie op over de laatste zes maanden van arbeidsongeschiktheid. Bij een gedeeltelijk arbeidsongeschikte werknemer wordt vakantie opgebouwd naar evenredigheid van de door hem gewerkte tijd. Oftewel, in die laatste zes maanden bouwt de gedeeltelijk arbeidsongeschikte werknemer vakantie op als ware hij een parttimer.

Op 20 januari 2009 heeft het Europese Hof van Justitie echter iets anders bepaald. Een werknemer verliest zijn recht op betaald jaarlijks verlof niet als hij daarvan geen gebruik heeft kunnen maken door ziekte. De werknemer moet de mogelijkheid krijgen om in een andere periode alsnog zijn recht op verlof te benutten. Eindigt de arbeidsovereenkomst zonder dat hiertoe de gelegenheid bestaat, dan dient de werknemer hiervoor een financiële vergoeding te ontvangen.

Het Hof overwoog dat het recht op jaarlijkse vakantie met behoud van loon van ten minste vier weken (bij een fulltime dienstverband) moet worden beschouwd als een bijzonder belangrijk beginsel van Europees sociaal recht, dat wordt toegekend aan alle werknemers, ongeacht hun gezondheidstoestand. Het is volgens het Hof niet toegestaan dat lidstaten het ontstaan van dit uitdrukkelijk aan alle werknemers toegekende recht uitsluiten dan wel van enige voorwaarde afhankelijk stellen.

Het Ministerie van Sociale Zaken zal uit gaan zoeken wat de uitspraak van het Hof voor Nederland betekent. In de tussentijd kan een Nederlandse werknemer een beroep doen op deze uitspraak en ook aanspraak maken op vakantiedagen tijdens de laatste zes maanden van de arbeidsongeschiktheid.

Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met de sectie Arbeidsrecht.

Koen Vermeulen

Koen Vermeulen

Advocaat/associate partner

Koen Vermeulen is uw sparringpartner voor alle vragen over arbeidsrecht, medezeggenschap en pensioen.

Gerelateerde blogs

Vorige slide
Volgende slide

14 oktober 2024

Dossiervorming bij een ontslag

Overal waar mensen samenwerken, kan de werkrelatie door verschillende omstandig­heden verstoord raken. Als een werkgever een arbeidsovereenkomst hierdoor niet lan­ger wil voortzetten, zal de rechter toetsen of er sprake is van een redelijke grond voor beëindiging. Het opgebouwde ontslagdos­sier is dan relevant.

Lees meer

Lees meer over

25 september 2024

Variabele beloning en loondoorbetaling bij ziekte

Tijdens de eerste twee jaar van ziekte heeft een werknemer in de regel recht op doorbetaling van tenminste 70% van het loon. De vraag is welk deel van het loon doorbetaald moet worden, indien een deel van het loon bestaat uit variabele looncomponenten, zoals provisie, een bonus of overwerkvergoeding. Is een werkgever verplicht om deze loonbestanddelen ook door te betalen tijdens ziekte?

Lees meer

Lees meer over

23 september 2024

Loonstop of loonopschorting?

Welke afslag moet u als werkgever nemen? Een zieke werknemer heeft 104 weken recht op loondoorbetaling. De werknemer moet tijdens zijn ziekte wel voldoen aan zijn re-integratieverplichtingen en meewerken aan een spoedig herstel.

Lees meer

Lees meer over

18 september 2024

Actie tegen aantasting reputatie werkgever

De meeste werkgevers nemen in een arbeidsovereenkomst en beëindigingsovereenkomst een geheimhoudingsbeding op.

Lees meer

Lees meer over

16 september 2024

Help! Is mijn zzp’er een werknemer?

Dat de vraag of sprake is van een arbeidsovereenkomst of overeenkomst van opdracht nog springlevend is, blijkt maar weer uit een tweetal uitspraken van eerder deze zomer.

Lees meer

Lees meer over
Alle artikelen