9 juli 2020
Veel ondernemers staat het water aan de lippen door de coronacrisis. De loonkostensubsidie van de NOW-regeling houdt ondernemers op de been.
Maar hoe lang valt het vol te houden – zonder personeel te ontslaan – en biedt de tweede ronde van loonkostensubsidie (NOW 2.0) deze zomer wel structureel soelaas? Of breekt deze zomer of najaar de tijd aan van het helaas (collectief) moeten ontslaan van personeel? Wij zetten de belangrijkste aandachtspunten op een rij.
In de media en politiek speelt de ontslagboete – het door de ondernemer (deels) moeten terugbetalen van NOW-loonkostensubsidie – een grote rol bij de vraag of er een “ontslaggolf” aan komt. Bij de afweging van een ondernemer tot (collectief) ontslag over te gaan, speelt echter veel meer.
Vraagt u de loonkostensubsidie aan op grond van de NOW 2.0-regeling dan krijgt u loonkostensubsidie over de maanden juni, juli en augustus. Maar zou u in de zomermaanden ook een UWV-ontslagprocedure starten, dan moet u een deel van het voorschot van die loonkostensubsidie later dit jaar terugbetalen. De mate van omzetverlies is bepalend voor de hoogte van de subsidie. De korting op de subsidie, de ontslagboete, wordt altijd berekend op 90% van het salaris van de medewerkers. Bij een kleiner omzetverlies kan het dus relatief kostbaar zijn om te reorganiseren tijdens de looptijd van NOW 2.0. Nog los van de bovenstaande kosten die bestaan uit loondoorbetaling tijdens de procedure en betaling van de transitievergoeding. Wellicht loont het dan de moeite om reorganisatie-ontslag uit te stellen tot vlak na de looptijd van NOW 2.0, in oktober.
Zit de onderneming in financieel zwaar weer, dan zijn er ook andere dan deze arbeidsrechtelijke opties. Denk aan het saneren van schulden door middel van een akkoord met crediteuren of onderhandelingen met financiers en de Belastingdienst. Ook kan worden gedacht aan het gedeeltelijk beëindigen of overdragen van bedrijfsactiviteiten. Reorganiseren vraagt om een bredere afweging dan alleen kijken naar het arbeidsrecht. Het vraagt om inzicht in uw organisatie, de groepen (uitwisselbare) functies en alle financiële scenario.
Om ondernemers zo efficiënt mogelijk van dienst te zijn, slaan onze secties Arbeidsrecht en Ondernemingsrecht de handen in één. Een arbeidsrechtelijk expert en een expert op het gebied van ondernemingsrecht kijken als een team naar uw probleem. Hierdoor kunnen wij voor u een juiste en duurzame oplossing vinden. Door alles van twee kanten te bekijken creëren wij voor u een unieke oplossing op maat. Heeft u een vraag? Neem gerust contact met ons op. Meer weten over de alles-in-1-oplossing voor fusies, overnames en reorganisaties?
18 mei 2023
Regelmatig doet zich de vraag voor of een uitlener ter beschikking gestelde werknemers – uitzendkrachten, gedetacheerde werknemers – kan verbieden om bij een inlener in dienst te treden.
Lees meer10 mei 2023
Het is bekend: “Europa” ziet het recht op vier weken doorbetaalde vakantie als een grondrecht. Al jarenlang benadrukt het Hof van Justitie van de EU dit zogeheten wezenlijke beginsel van sociaal recht in de rechtspraak.
Lees meer18 april 2023
Sinds 1 augustus 2022 mogen organisaties de kosten van bepaalde opleidingen en scholing niet meer door middel van een studiekostenbeding in rekening brengen bij medewerkers.
Lees meer