De proactieve ondernemingsraad

De OR heeft op grond van de wet twee belangrijke rechten: het instemmingsrecht en het adviesrecht.

Op verzoek van de ondernemer buigt de OR zich over beleidsvoornemen die instemmings- of adviesplichtig zijn. De OR kan echter ook zélf de ondernemer benaderen om voor de onderneming en haar medewerkers relevante ontwikkelingen op de agenda te zetten. De OR kan daartoe gebruik maken van het initiatief- en informatierecht.

Controlerende en stimulerende taak van de OR

De ondernemingsraad heeft een wettelijke zorgtaak, zoals dat heet, met als doel er voor zorgen dat bepaalde thema’s in de onderneming goed worden nagekomen. In artikel 28 WOR worden onder meer genoemd de zorg voor het milieu/klimaat, arbeidsomstandigheden, arbeids- en rusttijden en bevorderen van gelijke behandeling. De OR en mag zich dus met deze onderwerpen expliciet bemoeien, door hierover informatie aan de ondernemer te vragen. Ook kan de OR zich hier actief voor inzetten door via het wettelijke initiatiefrecht deze thema’s op de agenda te zetten. In 2024 zijn bijvoorbeeld thema’s als duurzaamheid (milieu), duurzame inzetbaarheid en gelijke beloning voor mannen en vrouwen actuele maatschappelijke thema’s, die óók door de OR op de agenda van de onderneming kunnen worden gezet. De OR kan over deze onderwerpen waarop zij een zorgtaak heeft, ook de achterban raadplegen door een enquête bijvoorbeeld (artikel 17 WOR).

Initiatiefrecht en informatierecht van de OR

Het initiatiefrecht (artikel 23 lid 3 WOR) en het informatierecht (artikel 31 WOR) zijn belangrijke instrumenten voor de OR om onder meer de onderwerpen waarop zij een expliciete zorgtaak heeft, op de agenda van de onderneming te zetten. Dat is niet vrijblijvend voor de ondernemer; die moet gemotiveerd reageren via het initiatief- of informatierecht geagendeerde onderwerpen die de onderneming aangaan. Uiteindelijk kan de OR zelfs naar de rechter gaan of in ieder geval daarmee dreigen als de ondernemer zou weigeren om voor het uitvoeren van de OR-(zorg)taak belangrijke informatie, niet te geven. Via het initiatiefrecht kan de OR zelfs nog breder onderwerpen agenderen. Denk aan werkdruk, een actueel thema in relatie tot burn-outs, ziekteverzuim en de krappe arbeidsmarkt.

Proactief onderwerpen agenderen

Naast de meest vergaande rechten van advies en instemming, kan de OR op basis van haar wettelijke bevorderende zorgtaak ook pro-actief met belangrijke onderwerpen voor de onderneming aan de slag. Het wettelijke iniatiefrecht en informatiefrecht bieden daarvoor de mogelijkheid. Op die manier maakt de OR richting de achterban ook duidelijk waar je mee bezig bent en het laat aan de ondernemer zien welke onderwerpen de OR belangrijk vindt en hoe de OR daar tegenaan kijkt.

Neem bij vragen gerust contact met ons op.

Meer medezeggenschap gerelateerde informatie >

Advocaten

Vorige slide
Volgende slide
Koen Vermeulen

Koen Vermeulen

Arbeidsrecht, Pensioenrecht Lees meer over deze advocaat
Mark Dijkstra

Mark Dijkstra

Arbeidsrecht Lees meer over deze advocaat
Seliz Demirci

Seliz Demirci

Arbeidsrecht Lees meer over deze advocaat
Alle advocaten

Op zoek naar een medezeggenschap advocaat in Den Haag?

GMW advocaten helpt u graag bij al uw medezeggenschapskwesties. Onze advocaten staan zowel werkgevers als werknemers bij.

Heeft u een vraag? Neem gerust contact met ons op.

Misschien vindt u dit ook interessant

19 mei 2025

Wanneer ambassades in Nederland een arbeidsovereenkomst aangaan

Wanneer een ambassade een arbeidsovereenkomst aangaat met een werknemer, kan de ambassade verwachten dat het recht van het thuisland van toepassing is. Dit is echter vaak niet het geval.

Lees meer

Lees meer over

15 mei 2025

Ontslag wegens reorganisatie in Nederland

Bent u werkzaam in Nederland en krijgt u te maken met ontslag als gevolg van een reorganisatie? Dit artikel biedt enkele praktische richtlijnen voor deze situatie.

Lees meer

Lees meer over

13 mei 2025

Bezwaarrecht: het amendement Agnes Joseph

Het nieuwe Nederlandse pensioenstelsel is een grote verandering. Een belangrijk onderdeel is het invaren: het overzetten van oude pensioenrechten naar een nieuw systeem gebaseerd op premies en beleggingsresultaten.

Lees meer

Lees meer over

1 mei 2025

De beloning van uitzendkrachten onder de ABU-cao

Volgens een belangrijke uitspraak van de Hoge Raad hebben uitzendkrachten recht op dezelfde beloning als medewerkers die direct in dienst zijn bij de feitelijke werkgever. Dit geldt op basis van Europees recht voor alle essentiële arbeidsvoorwaarden.

Lees meer

Lees meer over

22 april 2025

Zorgplicht bij pensioencompensatie

De transitie naar het nieuwe pensioenstelsel is in volle gang. De sociale partners betrokken bij de pensioenfondsen hebben de transitieplannen grotendeels klaar. Daarin ook altijd een paragraaf over compensatie voor huidige deelnemers, werknemers, die onevenredig nadeel ondervinden van de wijziging van het pensioenstelsel.

Lees meer

Lees meer over

17 april 2025

Geeft Validsign-krabbel akkoord?

Arbeidsovereenkomsten kunnen op ver­schillende manieren tot een einde komen. Zo loopt een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd, vaak ook wel een ‘tijdelijk contract’ genoemd, af op de afgesproken datum.

Lees meer

Lees meer over

15 april 2025

Zorgvuldig feitenonderzoek doen

In veel gevallen haalt een gegeven ontslag op staande voet de hoge lat van een dringende reden niet. Dit was ook het geval in een recente zaak die bij de rechter kwam.

Lees meer

Lees meer over

10 april 2025

Bedrijfssluiting: wat te doen met de werknemers?

De onderneming stopt er mee. Bijvoorbeeld door slechte financiële resultaten of door langdurige ziekte of overlijden van de enige eigenaar. Maar de bedrijfsactiviteiten staken en fysiek de deur op slot doen, betekent niet dat de arbeidsovereenkomsten van de werknemers automatisch eindigen. Hoe werkt dat?

Lees meer

Lees meer over

8 april 2025

Doktertje spelen in de arbeidsrelatie: het werkgeversperspectief

Werkgevers ervaren ziekmeldingen en verzuim als een grote last. Niet ten onrechte. Zieke werknemers op hun beurt zijn liever ook aan het werk dan arbeidsongeschikt thuis zitten.

Lees meer

Lees meer over