Medezeggenschap

Reorganiseren, collectief ontslag, salaris of vakantie inleveren, afschaffen bonusregeling, wijziging pensioenregeling: allemaal mogelijke maatregelen van werkgevers vanwege een economische noodzaak.

Maatregelen die vrijwel steeds in overleg met vakbonden en/of ondernemingsraad (OR) moeten worden genomen. GMW advocaten treedt zowel op voor de ondernemer als de ondernemingsraad.

Belang van de ondernemingsraad

Het instellen van een ondernemingsraad is verplicht als uw bedrijf 50 of meer werknemers heeft. Als onderneming moet u de vorming van een OR stimuleren door uw medewerkers daarop te wijzen. Dit is óók in het belang van uw onderneming. Want als u ten onrechte geen ondernemingsraad heeft dan kan dit tot vertraging of zelfs weigering leiden van een ontslagaanvraag bij het UWV wegens reorganisatie, of het u moeilijker maken om arbeidsvoorwaarden eenzijdig te wijzigen.

Adviesrecht

De OR mag over een groot aantal financieel-economische en bedrijfsorganisatorische voornemens van de ondernemer advies uitbrengen. Als ondernemer moet u de OR daarom tijdig van bijvoorbeeld een reorganisatie met gedwongen ontslagen op de hoogte stellen. Daarbij moet u de OR meedelen wat de redenen van bijvoorbeeld zo’n reorganisatie zijn, wat de te verwachten personele gevolgen daarvan zijn en welke maatregelen (zoals een sociaal plan) worden genomen. Vervolgens maakt u met de OR afspraken over de termijn waarop zij het advies moeten geven, over de kosten van eventuele deskundigen en over het aan de OR opleggen van geheimhouding over de voorgenomen besluitvorming

Instemmingsrecht

Daarnaast heeft de OR instemmingsrecht. De ondernemer moet instemming aan de OR vragen bij voorgenomen besluiten tot bijvoorbeeld wijziging van een bonusregeling of een pensioenregeling. Als de ondernemingsraad niet instemt met de door u als ondernemer gewenste invoering, wijziging of intrekking van een bepaalde regeling, dan kunt u de kantonrechter om zogeheten vervangende toestemming vragen om tóch de wijziging te kunnen doorvoeren.

Heeft u vragen over het instellen of functioneren van een ondernemingsraad of PVT, of het advies- en instemmingsrecht dan helpen de specialisten Medezeggenschap van GMW advocaten u graag.

Meer informatie over medezeggenschap vindt u hier:

 

Meer arbeidsrecht-gerelateerde informatie >

Advocaten

Vorige slide
Volgende slide
Koen Vermeulen

Koen Vermeulen

Arbeidsrecht, Pensioenrecht Lees meer over deze advocaat
Mark Dijkstra

Mark Dijkstra

Arbeidsrecht Lees meer over deze advocaat
Seliz Demirci

Seliz Demirci

Arbeidsrecht Lees meer over deze advocaat
Alle advocaten

Op zoek naar een arbeidsrecht advocaat in Den Haag?

GMW advocaten helpt u graag bij al uw arbeidsrecht kwesties. Onze advocaten staan zowel werkgevers als werknemers bij.

Heeft u een vraag? Neem gerust contact met ons op.

Misschien vindt u dit ook interessant

21 maart 2025

Webinar: Ontslag op staande voet

Praktische tips voor werkgevers & HR-professionals

Lees meer

Lees meer over

20 maart 2025

Zeker geen goed werkgeverschap

Onlangs deed Rechtbank Amsterdam een uitspraak die inzicht geeft in de juiste procedure voor het ontbinden van een arbeidsovereenkomst. De uitspraak benadrukt de noodzaak voor werkgevers om zorgvuldig om te gaan met de gronden waarop zij ontbinding verzoeken.

Lees meer

Lees meer over

24 februari 2025

Opdrachtgever of werkgever? Extern ondernemerschap telt volledig mee

Is een zzp’er, werknemer of opdrachtnemer? Een wereld van verschil qua rechtsbescherming, financiële en fiscale gevolgen.

Lees meer

Lees meer over

13 februari 2025

Verplichtingen op grond van de Wet Melding Collectief Ontslag

Op basis van de Wet Melding Collectief Ontslag (WMCO) bent u verplicht om ontslag van 20 of meer medewerkers binnen drie maanden te melden aan het UWV. In deze blog delen we enkele praktische tips.

Lees meer

Lees meer over

30 januari 2025

Websurfen in de baas zijn tijd

Even een privé-appje beantwoorden, of snel even het nieuws checken tijdens werktijd: we doen het allemaal wel eens. Voor de werkgever in de zaak die het Hof Den Bosch eind 2024 voor zich kreeg, kon dit niet door de beugel en een ontslag op staande voet volgde. Niet terecht, zo oordeelde de kantonrechter én het Hof.

Lees meer

Lees meer over

14 januari 2025

Arbeidsrecht in 2025

Tijd om te kijken welke nieuwe wet- en regelgeving gaat gelden op de werkvloer in 2025. Een kort overzicht, waarin wij ook verwerken welke wijzigingen (nog) niet in gaan gelden, maar waarbij het van belang is als ondernemer daarop te anticiperen.

Lees meer

Lees meer over

7 januari 2025

Speelde chronische ziekte een rol?

Het is aan werkgevers om een tijdelijke arbeidsovereenkomst al dan niet te verlengen. De redenen voor het niet verlengen kunnen divers zijn: de werknemer past niet goed in het team, hij functioneert niet naar wens of er blijkt toch niet voldoende werk te zijn.

Lees meer

Lees meer over

31 december 2024

Reorganisatie: selectie op kwaliteit mag

Hoe bepaalt de werkgever welke werknemer boventallig wordt bij een reorganisatie? Het afspiegelingsbeginsel ligt hierbij voordehand.

Lees meer

Lees meer over

10 december 2024

Vakantie tijdens ziekte: is toestemming vereist?

Wat zijn de rechten en plichten van werknemers die tijdens ziekte op vakantie willen? In deze blog gaan we in op de wettelijke regels, de rol van de bedrijfsarts en de mogelijke gevolgen als een zieke werknemer zonder toestemming op vakantie gaat.

Lees meer

Lees meer over