12 september 2024
Verzoek om een vaste aanstelling
Sinds 1 augustus 2022 hebben werkgevers te maken met de Wet transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden.
Lees meer
Een lid van de ondernemingsraad is vooral ook werknemer in de onderneming waarvoor de OR is ingesteld.
De WOR geeft elk OR-lid en de ondernemingsraad recht op kortweg tijd en geld om het werk voor en door de ondernemingsraad goed te kunnen verrichten. Hieronder ten behoeve van de OR een kort overzicht.
De ondernemer moet er voor zorgen dat de OR een ruimte heeft om in te vergaderen. Ook mag de OR voor haar taak gebruik maken van kopieer- en internetfaciliteiten van de werkgever. Internet en e-mail mag de OR gebruiken om met de achterban te communiceren over het OR-werk en waar de OR zich hard voor maakt.
De OR moet de gelegenheid krijgen om zoveel mogelijk tijdens werktijd te vergaderen. Tijdens de vergaderingen bestaat gewoon recht op loon. Ook voor- en nawerk rond OR-vergaderingen en reistijd daarvoor, valt onder door de onderneming beschikbaar te stellen vergadertijd. Ook heeft de OR tijd en gelegenheid om met de achterban te overleggem; achterbandberaad is immers een wettelijk recht. Dit mag de ondernemer niet beperken. Dus zowel voor intern OR-overleg, als met deskundigen en voor overlegvergaderingen hebben de OR-leden recht op doorbetaling van salaris tijdens OR-werk. Het inpassen van het OR-werk in het gewone werk vergt, zeker voor werknemers die in deeltijd werken, het maken van afspraken tussen OR en ondernemer. Net als op meer plaatsen in de WOR, is ook hierbij onderling overleg en afstemming tussen OR en ondernemer het uitgangspunt.
Ieder OR-lide heeft recht op scholing, waarbij de bestede tijd en kosten – tot op zekere hoogte – voor rekening van de ondernemer komen. Er geldt een wettelijk minimum aan tijd en kosten die de ondernemer beschikbaar moet stellen (minimaal 5 dagen per jaar). De OR bepaalt zelf welke cursussen of scholing zij denkt nodig te hebben. De Minister van Sociale Zaken heeft eind 2023 aangekondigd om scholing meer op de (politieke) agenda te zetten en de WOR aan te gaan passen om het recht op scholing steviger te verankeren. Dat is voor de OR nu al een aanmoediging om gebruik te maken van de nu al bestaande wettelijke rechten op scholing.
De ondernemingsraad heeft ook het wettelijke recht om ter uitvoering van haar taak, externe deskundigen in te schakelen. Denk daarbij aan financiële specialisten, pensioenjuristen of advocaten. De OR kan dat in elke fase doen. Dat kan dus ook buiten een concrete voorliggend verzoek om instemming of advies. Het is aan de OR zelf om te bepalen of en in welke fase zij gebruik wil maken van een externe deskundige. Vaak worden advocaten ingeschakeld, bijvoorbeeld tijdens de beoordeling van een instemmingsplichtige kwestie of tijdens een adviestraject óf bij (dreigende) rechterlijke procedures. Alle kosten voor een door de OR ingeschakelde deskundige zijn voor rekening van de onderneming.
Het is verstandig dat de OR jaarlijks of per zittingsperiode met de ondernemer afspraken maakt over de faciliteiten, in tijd en geld, die beschikbaar worden gesteld voor het OR-werk en die goed vast te leggen. Maak gebruik van scholing en inschakeling van deskundigen, zo is ons advies!
Neem bij vragen gerust contact met ons op.
GMW advocaten helpt u graag bij al uw medezeggenschapskwesties. Onze advocaten staan zowel werkgevers als werknemers bij.
Heeft u een vraag? Neem gerust contact met ons op.
"*" geeft vereiste velden aan
12 september 2024
Verzoek om een vaste aanstelling
Sinds 1 augustus 2022 hebben werkgevers te maken met de Wet transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden.
Lees meer
4 september 2024
AI-tool voor werkgevers: maak kosteloos uw vaststellingsovereenkomst
GMW Advocaten lanceert een nieuw en gratis hulpmiddel voor werkgevers dat het beëindigen van een arbeidsovereenkomst vereenvoudigt.
Lees meer
26 augustus 2024
Waar op te letten bij overwerk?
In de arbeidsovereenkomst is opgenomen hoeveel uren een werknemer per week werkt. Er kan van een werknemer worden verwacht dat hij of zij wel eens langer werkt dan in de arbeidsovereenkomst is opgenomen. Op sommige momenten is dat immers onvermijdelijk. Bijvoorbeeld als er sprake is van een belangrijke deadline die nadert.
Lees meer
12 augustus 2024
Versterking positie ondernemingsraad bij faillissement
Voor de tweede keer in vijf jaar kan iedereen reageren op een wetsvoorstel dat kortweg regelt dat werknemers bij een doorstart na faillissement automatisch in dienst komen van de verkrijgende onderneming. Dit is het zogeheten voorstel WOVOF.
Lees meer
12 augustus 2024
Belofte maakt in beginsel schuld
Kan een werkgever terugkomen op een (mondelinge) toezegging aan een werknemer om zijn arbeidsovereenkomst te verlengen? In beginsel maakt belofte schuld.
Lees meer
5 augustus 2024
Verzoek op grond van de Wet Flexibel Werken
Op grond van de Wet Flexibel Werken kunnen werknemers een verzoek doen tot aanpassing van hun arbeidsvoorwaarden. Het gaat dan bijvoorbeeld om de aanpassing van de arbeidsduur, de arbeidsplaats of de werktijd. Om dit verzoek te kunnen indienen, moet de werknemer minimaal 26 weken in dienst zijn.
Lees meer
8 juli 2024
Oei-foei-doei-beleid
In personeelshandboeken kom ik regelmatig tegen dat een derde waarschuwing, automatisch leidt tot ontslag op staande voet. In terminologie van honkbal heet dit wel een three strikes you’re out beleid. Een werkgever uit Eindhoven noemde dit een oei-foei-doei-beleid.
Lees meer
1 juli 2024
Ernstig verwijtbaar handelen door werkgever wegens schending re-integratieverplichtingen
De werkgever kan de rechter verzoeken om de arbeidsovereenkomst te ontbinden op grond van een verstoorde arbeidsverhouding.
Lees meer
26 juni 2024
Oprichting en erkenning ondernemingsraad afdwingen
Bijna één derde van de ondernemingen met meer dan 50 werknemers heeft geen ondernemingsraad (OR).
Lees meer