De proactieve ondernemingsraad

De OR heeft op grond van de wet twee belangrijke rechten: het instemmingsrecht en het adviesrecht.

Op verzoek van de ondernemer buigt de OR zich over beleidsvoornemen die instemmings- of adviesplichtig zijn. De OR kan echter ook zélf de ondernemer benaderen om voor de onderneming en haar medewerkers relevante ontwikkelingen op de agenda te zetten. De OR kan daartoe gebruik maken van het initiatief- en informatierecht.

Controlerende en stimulerende taak van de OR

De ondernemingsraad heeft een wettelijke zorgtaak, zoals dat heet, met als doel er voor zorgen dat bepaalde thema’s in de onderneming goed worden nagekomen. In artikel 28 WOR worden onder meer genoemd de zorg voor het milieu/klimaat, arbeidsomstandigheden, arbeids- en rusttijden en bevorderen van gelijke behandeling. De OR en mag zich dus met deze onderwerpen expliciet bemoeien, door hierover informatie aan de ondernemer te vragen. Ook kan de OR zich hier actief voor inzetten door via het wettelijke initiatiefrecht deze thema’s op de agenda te zetten. In 2024 zijn bijvoorbeeld thema’s als duurzaamheid (milieu), duurzame inzetbaarheid en gelijke beloning voor mannen en vrouwen actuele maatschappelijke thema’s, die óók door de OR op de agenda van de onderneming kunnen worden gezet. De OR kan over deze onderwerpen waarop zij een zorgtaak heeft, ook de achterban raadplegen door een enquête bijvoorbeeld (artikel 17 WOR).

Initiatiefrecht en informatierecht van de OR

Het initiatiefrecht (artikel 23 lid 3 WOR) en het informatierecht (artikel 31 WOR) zijn belangrijke instrumenten voor de OR om onder meer de onderwerpen waarop zij een expliciete zorgtaak heeft, op de agenda van de onderneming te zetten. Dat is niet vrijblijvend voor de ondernemer; die moet gemotiveerd reageren via het initiatief- of informatierecht geagendeerde onderwerpen die de onderneming aangaan. Uiteindelijk kan de OR zelfs naar de rechter gaan of in ieder geval daarmee dreigen als de ondernemer zou weigeren om voor het uitvoeren van de OR-(zorg)taak belangrijke informatie, niet te geven. Via het initiatiefrecht kan de OR zelfs nog breder onderwerpen agenderen. Denk aan werkdruk, een actueel thema in relatie tot burn-outs, ziekteverzuim en de krappe arbeidsmarkt.

Proactief onderwerpen agenderen

Naast de meest vergaande rechten van advies en instemming, kan de OR op basis van haar wettelijke bevorderende zorgtaak ook pro-actief met belangrijke onderwerpen voor de onderneming aan de slag. Het wettelijke iniatiefrecht en informatiefrecht bieden daarvoor de mogelijkheid. Op die manier maakt de OR richting de achterban ook duidelijk waar je mee bezig bent en het laat aan de ondernemer zien welke onderwerpen de OR belangrijk vindt en hoe de OR daar tegenaan kijkt.

Neem bij vragen gerust contact met ons op.

Meer medezeggenschap gerelateerde informatie >

Op zoek naar een medezeggenschap advocaat in Den Haag?

GMW advocaten helpt u graag bij al uw medezeggenschapskwesties. Onze advocaten staan zowel werkgevers als werknemers bij.

Heeft u een vraag? Neem gerust contact met ons op.

"*" geeft vereiste velden aan

Contact
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Misschien vindt u dit ook interessant

Ik wil mijn werknemer ontslaan, waar moet ik op letten

25 april 2024

Ik wil mijn werknemer ontslaan: waar moet ik op letten?

Ontslag van een werknemer is op grond van het Nederlandse arbeidsrecht niet zomaar toegestaan.

Lees meer

Lees meer over
Arbeidsconflict praktische tips voor werkgevers

18 april 2024

Arbeidsconflict? Praktische tips voor werkgevers

Soms kunnen de gemoederen hoog oplopen op de werkvloer. Een (dreigend) arbeidsconflict kan een zeer stressvolle situatie opleveren. Niet alleen voor werknemers, maar ook voor werkgevers. Hieronder enkele praktische tips over hoe werkgevers het beste met een arbeidsconflict om kunnen gaan.

Lees meer

Lees meer over
Grenzen aan meningsuiting in de arbeidsrelatie

11 april 2024

Grenzen aan meningsuiting in de arbeidsrelatie

Het conflict tussen Israël en de Palestijnen, corona, de verkiezingsuitslag. Enkele voorbeelden van maatschappelijke kwesties die kunnen leiden tot heftige emoties van werknemers en stevige uitlatingen op de werkvloer en via social media.

Lees meer

Lees meer over
Ontslagbescherming voor klokkenluiders: geen onzin

9 april 2024

Ontslagbescherming voor klokkenluiders: geen onzin!

Klokkenluiders worden daadwerkelijk beschermd tegen ontslag. Wat betekent dit in de praktijk?

Lees meer

Lees meer over
Bonus een gunst of een recht

4 april 2024

Bonus: een gunst of een recht?

In de arbeidsovereenkomst of bonusrege­ling staat vaak opgenomen dat de werkge­ver bepaalt of een werknemer recht heeft op een bonus. Dit wordt ook wel de ‘discretionaire bevoegdheid’ genoemd. Hoe vrij is de werkgever om een bonus al dan niet uit te betalen? En kan er voor een werknemer een recht op een bonus ontstaan?

Lees meer

Lees meer over
Opgelet nieuwe ontwikkeling in arbeidsrechtelijke rechtsbescherming

26 maart 2024

Opgelet: nieuwe ontwikkeling in arbeidsrechtelijke rechtsbescherming

Veel arbeidsrechtelijke regels komen uit Europa. Voor de toepassing en afdwingbaarheid daarvan, moeten werkgevers en werknemers dus óók kijken naar ‘Europa'.

Lees meer

Lees meer over
Gevolgen wetsvoorstel voor bestaande concurrentiebedingen

8 maart 2024

Gevolgen wetsvoorstel voor bestaande concurrentiebedingen

De Minister van Sociale Zaken wil een einde maken aan het automatisme waarmee werkgevers een concurrentiebeding in een arbeidsovereenkomst opnemen.

Lees meer

Lees meer over
Overeenkomst NIWO en GMW Advocaten en De Clercq Advocaten Notariaat

7 maart 2024

Overeenkomst NIWO en GMW Advocaten en De Clercq Advocaten Notariaat

Op 19 oktober 2021 is de Wet implementatie EETS-richtlijn van kracht geworden. EETS betekent European Electronic Toll Service (Europese elektronische tolheffingsdienst).

Lees meer

Lees meer over
Moet ik mijn medewerkers doorbetalen tijdens een sabbatical

27 februari 2024

Moet ik mijn medewerkers doorbetalen tijdens een sabbatical?

Heeft één van uw werknemers een sabbatical aangevraagd en wilt u weten wat uw verplichtingen zijn als werkgever? In deze blog leg ik u uit waar u rekening mee dient te houden.

Lees meer

Lees meer over