Ondernemingsraad en reorganisatie

De ondernemingsraad heeft een belangrijke rol bij herstructurering van de onderneming.

Het adviesrecht bij herstructurering en reorganisatie

Zorg er als OR voor om van de bestuurder zoveel mogelijk relevante informatie te krijgen over een op handen zijnde organisatieverandering, reorganisatie. Immers moet en wil de OR kunnen besluiten over zo’n ingrijpend voorgenomen besluit op een moment dat zij daarop nog relevante invloed kan uitoefenen. Bovendien is het van belang dat de OR daarover tijdig de achterban, de medewerkers in de organisatie dus, raadpleegt.

Dit laatste is voor de OR soms lastig vanwege een expliciet door de bestuurder aan de OR opgelegde geheimhoudingsplicht. Vanuit de rol van de OR is het van belang om niet zonder meer een geheimhouding te accepteren; ga het gesprek aan over de reikwijdte daarvan en de periode waarin geheimhouding geldt.

De rol van de OR bij een sociaal plan

Vaak leidt tot een reorganisatie tot meerdere ontslagen, misschien wel een collectief ontslag in de zin van de Wet melding collectief ontslag. Hoewel zeker bij een collectief ontslag van 20 of meer werknemers de vakbonden vaak betrokken worden, kan de OR tijdens overleg met de ondernemer over een voorgenomen reorganisatie ook een sociaal plan aan de orde stellen. In de kern gaat het bij een sociaal plan om afvloeiingsregelingen en regelingen over herplaatsing en baanbehoud. Uit rechtspraak over de WOR volgt dat de inhoud van een sociaal plan óók betrokken moet worden bij het adviesrecht in die zin dat de OR daar dus invloed op kan hebben.

Belangrijke taak OR

De aankondiging van de ondernemer van een reorganisatie leidt meestal tot onrust en zorgen onder het personeel over mogelijk ontslag. Bij een voorgenomen ontslag is er dus een belangrijke taak voor de OR om gebruik te maken van het informatie- en adviesrecht, in het belang van de organisatie en de medewerkers. Een reorganisatie verloopt ook vaak in verschillende fases: de aankondiging, de uitwerking en uitvoering en implementatie. Als OR is het van belang om in de diverse fases scherp te zijn op de rechten om te voorkomen dat de OR niet optimaal gebruik kan maken van de medezeggenschap.

Neem bij vragen gerust contact met ons op.

Meer medezeggenschap gerelateerde informatie >

Advocaten

Vorige slide
Volgende slide
Koen Vermeulen

Koen Vermeulen

Arbeidsrecht, Pensioenrecht Lees meer over deze advocaat
Mark Dijkstra

Mark Dijkstra

Arbeidsrecht Lees meer over deze advocaat
Seliz Demirci

Seliz Demirci

Arbeidsrecht Lees meer over deze advocaat
Alle advocaten

Op zoek naar een medezeggenschap advocaat in Den Haag?

GMW advocaten helpt u graag bij al uw medezeggenschapskwesties. Onze advocaten staan zowel werkgevers als werknemers bij.

Heeft u een vraag? Neem gerust contact met ons op.

Misschien vindt u dit ook interessant

22 april 2025

Zorgplicht bij pensioencompensatie

De transitie naar het nieuwe pensioenstelsel is in volle gang. De sociale partners betrokken bij de pensioenfondsen hebben de transitieplannen grotendeels klaar. Daarin ook altijd een paragraaf over compensatie voor huidige deelnemers, werknemers, die onevenredig nadeel ondervinden van de wijziging van het pensioenstelsel.

Lees meer

Lees meer over

17 april 2025

Geeft Validsign-krabbel akkoord?

Arbeidsovereenkomsten kunnen op ver­schillende manieren tot een einde komen. Zo loopt een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd, vaak ook wel een ‘tijdelijk contract’ genoemd, af op de afgesproken datum.

Lees meer

Lees meer over

15 april 2025

Zorgvuldig feitenonderzoek doen

In veel gevallen haalt een gegeven ontslag op staande voet de hoge lat van een dringende reden niet. Dit was ook het geval in een recente zaak die bij de rechter kwam.

Lees meer

Lees meer over

10 april 2025

Bedrijfssluiting: wat te doen met de werknemers?

De onderneming stopt er mee. Bijvoorbeeld door slechte financiële resultaten of door langdurige ziekte of overlijden van de enige eigenaar. Maar de bedrijfsactiviteiten staken en fysiek de deur op slot doen, betekent niet dat de arbeidsovereenkomsten van de werknemers automatisch eindigen. Hoe werkt dat?

Lees meer

Lees meer over

8 april 2025

Doktertje spelen in de arbeidsrelatie: het werkgeversperspectief

Werkgevers ervaren ziekmeldingen en verzuim als een grote last. Niet ten onrechte. Zieke werknemers op hun beurt zijn liever ook aan het werk dan arbeidsongeschikt thuis zitten.

Lees meer

Lees meer over

21 maart 2025

Webinar: Ontslag op staande voet

Praktische tips voor werkgevers & HR-professionals

Lees meer

Lees meer over

20 maart 2025

Zeker geen goed werkgeverschap

Onlangs deed Rechtbank Amsterdam een uitspraak die inzicht geeft in de juiste procedure voor het ontbinden van een arbeidsovereenkomst. De uitspraak benadrukt de noodzaak voor werkgevers om zorgvuldig om te gaan met de gronden waarop zij ontbinding verzoeken.

Lees meer

Lees meer over

24 februari 2025

Opdrachtgever of werkgever? Extern ondernemerschap telt volledig mee

Is een zzp’er, werknemer of opdrachtnemer? Een wereld van verschil qua rechtsbescherming, financiële en fiscale gevolgen.

Lees meer

Lees meer over

13 februari 2025

Verplichtingen op grond van de Wet Melding Collectief Ontslag

Op basis van de Wet Melding Collectief Ontslag (WMCO) bent u verplicht om ontslag van 20 of meer medewerkers binnen drie maanden te melden aan het UWV. In deze blog delen we enkele praktische tips.

Lees meer

Lees meer over