Ondernemingsraad en reorganisatie

De ondernemingsraad heeft een belangrijke rol bij herstructurering van de onderneming.

Het adviesrecht bij herstructurering en reorganisatie

Zorg er als OR voor om van de bestuurder zoveel mogelijk relevante informatie te krijgen over een op handen zijnde organisatieverandering, reorganisatie. Immers moet en wil de OR kunnen besluiten over zo’n ingrijpend voorgenomen besluit op een moment dat zij daarop nog relevante invloed kan uitoefenen. Bovendien is het van belang dat de OR daarover tijdig de achterban, de medewerkers in de organisatie dus, raadpleegt.

Dit laatste is voor de OR soms lastig vanwege een expliciet door de bestuurder aan de OR opgelegde geheimhoudingsplicht. Vanuit de rol van de OR is het van belang om niet zonder meer een geheimhouding te accepteren; ga het gesprek aan over de reikwijdte daarvan en de periode waarin geheimhouding geldt.

De rol van de OR bij een sociaal plan

Vaak leidt tot een reorganisatie tot meerdere ontslagen, misschien wel een collectief ontslag in de zin van de Wet melding collectief ontslag. Hoewel zeker bij een collectief ontslag van 20 of meer werknemers de vakbonden vaak betrokken worden, kan de OR tijdens overleg met de ondernemer over een voorgenomen reorganisatie ook een sociaal plan aan de orde stellen. In de kern gaat het bij een sociaal plan om afvloeiingsregelingen en regelingen over herplaatsing en baanbehoud. Uit rechtspraak over de WOR volgt dat de inhoud van een sociaal plan óók betrokken moet worden bij het adviesrecht in die zin dat de OR daar dus invloed op kan hebben.

Belangrijke taak OR

De aankondiging van de ondernemer van een reorganisatie leidt meestal tot onrust en zorgen onder het personeel over mogelijk ontslag. Bij een voorgenomen ontslag is er dus een belangrijke taak voor de OR om gebruik te maken van het informatie- en adviesrecht, in het belang van de organisatie en de medewerkers. Een reorganisatie verloopt ook vaak in verschillende fases: de aankondiging, de uitwerking en uitvoering en implementatie. Als OR is het van belang om in de diverse fases scherp te zijn op de rechten om te voorkomen dat de OR niet optimaal gebruik kan maken van de medezeggenschap.

Neem bij vragen gerust contact met ons op.

Meer medezeggenschap gerelateerde informatie >

Advocaten

Vorige slide
Volgende slide
Koen Vermeulen

Koen Vermeulen

Arbeidsrecht, Pensioenrecht Lees meer over deze advocaat
Mark Dijkstra

Mark Dijkstra

Arbeidsrecht Lees meer over deze advocaat
Seliz Demirci

Seliz Demirci

Arbeidsrecht Lees meer over deze advocaat
Alle advocaten

Op zoek naar een medezeggenschap advocaat in Den Haag?

GMW advocaten helpt u graag bij al uw medezeggenschapskwesties. Onze advocaten staan zowel werkgevers als werknemers bij.

Heeft u een vraag? Neem gerust contact met ons op.

Misschien vindt u dit ook interessant

3 december 2024

Instemmingsrecht ondernemingsraad in concernverband

De ondernemingsraad heeft wettelijk instemmingsrecht bij een door de ondernemer voorgenomen wijziging van een beloningssysteem.

Lees meer

Lees meer over

28 november 2024

Kopiëren bedrijfsinformatie naar privé e-mail

In de moderne digitale werkplek hebben werknemers doorgaans veel gemakkelijker toegang tot bedrijfsgevoelige informatie.

Lees meer

Lees meer over

12 november 2024

Opdrachtgever of werkgever?

Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst ondernemingen voor de loonheffingen weer streng(er) controleren op de aanwezigheid van schijnzelfstandigen op de werkvloer.

Lees meer

Lees meer over

7 november 2024

Overwerk kan heet hangijzer zijn

Door de krappe arbeidsmarkt wordt in veel sectoren een groter beroep gedaan op werknemers dan voorheen. Overwerk, oftewel werk dat verricht wordt buiten de met de werknemer afgesproken uren, komt dan ook vaker voor. Dit kan voor problemen zorgen, getuige een recente rechtszaak.

Lees meer

Lees meer over

28 oktober 2024

Ontslag op staande voet van zieke werknemer

In de eerste twee jaar dat een werknemer ziek is, mag de werkgever de arbeidsovereenkomst niet opzeggen. Er zijn echter situaties waarin de werkgever dit toch kan doen. Het opzegverbod geldt namelijk niet als de zieke werknemer wordt ontslagen vanwege een dringende reden, oftewel wanneer de werknemer op staande voet wordt ontslagen.

Lees meer

Lees meer over

28 oktober 2024

Verjaring en verval van vakantiedagen: hoe zat het ook alweer?

Vakantiedagen blijven niet onbeperkt geldig, maar kunnen ook niet zomaar vervallen. Dit artikel geeft een overzicht van de relevante regels. Een en ander op basis van de meest recente jurisprudentie van de Hoge Raad en het Europese Hof van Justitie.

Lees meer

Lees meer over

14 oktober 2024

Dossiervorming bij een ontslag

Overal waar mensen samenwerken, kan de werkrelatie door verschillende omstandig­heden verstoord raken. Als een werkgever een arbeidsovereenkomst hierdoor niet lan­ger wil voortzetten, zal de rechter toetsen of er sprake is van een redelijke grond voor beëindiging. Het opgebouwde ontslagdos­sier is dan relevant.

Lees meer

Lees meer over

25 september 2024

Variabele beloning en loondoorbetaling bij ziekte

Tijdens de eerste twee jaar van ziekte heeft een werknemer in de regel recht op doorbetaling van tenminste 70% van het loon. De vraag is welk deel van het loon doorbetaald moet worden, indien een deel van het loon bestaat uit variabele looncomponenten, zoals provisie, een bonus of overwerkvergoeding. Is een werkgever verplicht om deze loonbestanddelen ook door te betalen tijdens ziekte?

Lees meer

Lees meer over

23 september 2024

Loonstop of loonopschorting?

Welke afslag moet u als werkgever nemen? Een zieke werknemer heeft 104 weken recht op loondoorbetaling. De werknemer moet tijdens zijn ziekte wel voldoen aan zijn re-integratieverplichtingen en meewerken aan een spoedig herstel.

Lees meer

Lees meer over