12 september 2024
Verzoek om een vaste aanstelling
Sinds 1 augustus 2022 hebben werkgevers te maken met de Wet transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden.
Lees meer
De ondernemingsraad heeft een belangrijke rol bij herstructurering van de onderneming.
Zorg er als OR voor om van de bestuurder zoveel mogelijk relevante informatie te krijgen over een op handen zijnde organisatieverandering, reorganisatie. Immers moet en wil de OR kunnen besluiten over zo’n ingrijpend voorgenomen besluit op een moment dat zij daarop nog relevante invloed kan uitoefenen. Bovendien is het van belang dat de OR daarover tijdig de achterban, de medewerkers in de organisatie dus, raadpleegt.
Dit laatste is voor de OR soms lastig vanwege een expliciet door de bestuurder aan de OR opgelegde geheimhoudingsplicht. Vanuit de rol van de OR is het van belang om niet zonder meer een geheimhouding te accepteren; ga het gesprek aan over de reikwijdte daarvan en de periode waarin geheimhouding geldt.
Vaak leidt tot een reorganisatie tot meerdere ontslagen, misschien wel een collectief ontslag in de zin van de Wet melding collectief ontslag. Hoewel zeker bij een collectief ontslag van 20 of meer werknemers de vakbonden vaak betrokken worden, kan de OR tijdens overleg met de ondernemer over een voorgenomen reorganisatie ook een sociaal plan aan de orde stellen. In de kern gaat het bij een sociaal plan om afvloeiingsregelingen en regelingen over herplaatsing en baanbehoud. Uit rechtspraak over de WOR volgt dat de inhoud van een sociaal plan óók betrokken moet worden bij het adviesrecht in die zin dat de OR daar dus invloed op kan hebben.
De aankondiging van de ondernemer van een reorganisatie leidt meestal tot onrust en zorgen onder het personeel over mogelijk ontslag. Bij een voorgenomen ontslag is er dus een belangrijke taak voor de OR om gebruik te maken van het informatie- en adviesrecht, in het belang van de organisatie en de medewerkers. Een reorganisatie verloopt ook vaak in verschillende fases: de aankondiging, de uitwerking en uitvoering en implementatie. Als OR is het van belang om in de diverse fases scherp te zijn op de rechten om te voorkomen dat de OR niet optimaal gebruik kan maken van de medezeggenschap.
Neem bij vragen gerust contact met ons op.
GMW advocaten helpt u graag bij al uw medezeggenschapskwesties. Onze advocaten staan zowel werkgevers als werknemers bij.
Heeft u een vraag? Neem gerust contact met ons op.
"*" geeft vereiste velden aan
12 september 2024
Verzoek om een vaste aanstelling
Sinds 1 augustus 2022 hebben werkgevers te maken met de Wet transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden.
Lees meer
4 september 2024
AI-tool voor werkgevers: maak kosteloos uw vaststellingsovereenkomst
GMW Advocaten lanceert een nieuw en gratis hulpmiddel voor werkgevers dat het beëindigen van een arbeidsovereenkomst vereenvoudigt.
Lees meer
26 augustus 2024
Waar op te letten bij overwerk?
In de arbeidsovereenkomst is opgenomen hoeveel uren een werknemer per week werkt. Er kan van een werknemer worden verwacht dat hij of zij wel eens langer werkt dan in de arbeidsovereenkomst is opgenomen. Op sommige momenten is dat immers onvermijdelijk. Bijvoorbeeld als er sprake is van een belangrijke deadline die nadert.
Lees meer
12 augustus 2024
Versterking positie ondernemingsraad bij faillissement
Voor de tweede keer in vijf jaar kan iedereen reageren op een wetsvoorstel dat kortweg regelt dat werknemers bij een doorstart na faillissement automatisch in dienst komen van de verkrijgende onderneming. Dit is het zogeheten voorstel WOVOF.
Lees meer
12 augustus 2024
Belofte maakt in beginsel schuld
Kan een werkgever terugkomen op een (mondelinge) toezegging aan een werknemer om zijn arbeidsovereenkomst te verlengen? In beginsel maakt belofte schuld.
Lees meer
5 augustus 2024
Verzoek op grond van de Wet Flexibel Werken
Op grond van de Wet Flexibel Werken kunnen werknemers een verzoek doen tot aanpassing van hun arbeidsvoorwaarden. Het gaat dan bijvoorbeeld om de aanpassing van de arbeidsduur, de arbeidsplaats of de werktijd. Om dit verzoek te kunnen indienen, moet de werknemer minimaal 26 weken in dienst zijn.
Lees meer
8 juli 2024
Oei-foei-doei-beleid
In personeelshandboeken kom ik regelmatig tegen dat een derde waarschuwing, automatisch leidt tot ontslag op staande voet. In terminologie van honkbal heet dit wel een three strikes you’re out beleid. Een werkgever uit Eindhoven noemde dit een oei-foei-doei-beleid.
Lees meer
1 juli 2024
Ernstig verwijtbaar handelen door werkgever wegens schending re-integratieverplichtingen
De werkgever kan de rechter verzoeken om de arbeidsovereenkomst te ontbinden op grond van een verstoorde arbeidsverhouding.
Lees meer
26 juni 2024
Oprichting en erkenning ondernemingsraad afdwingen
Bijna één derde van de ondernemingen met meer dan 50 werknemers heeft geen ondernemingsraad (OR).
Lees meer