Rol van de OR bij de Wet toekomst pensioenen

De OR heeft instemmingsrecht bij wijziging van de pensioenregeling. De invoering van de Wet toekomst pensioenen (Wtp) in de komende jaren, met als gevolg dat álle pensioenregelingen moeten worden gewijzigd, betekent dus een belangrijke taak voor de OR.

Onze verwachting is dat ondernemingsraden hier de komende jaren veel tijd aan moeten gaan besteden, samen met hun (pensioen-)adviseurs.

Wijziging pensioenregeling: instemmingsrecht

Wijzigingen van pensioenregelingen bij bedrijfstakpensioenfondsen lopen in beginsel buiten de OR om. Maar tienduizenden ondernemingen met een eigen, verzekerde, pensioenregeling kunnen bij de invoering van de Wet toekomst pensioen in hun onderneming niet om de OR heen. De pensioenregeling en ook de uitvoeringsovereenkomst met de pensioenuitvoerder moet simpelweg door de nieuwe wet gewijzigd en aangepast worden. Het instemmingsrecht van de OR ziet op de pensioenregeling en ook op delen van de uitvoeringsovereenkomst, voor zover daarin onderwerpen staan die de arbeidsvoorwaarde pensioen raken. En dat is al snel het geval, zodat het instemmingsrecht van de OR bij pensioen ver reikt.

Inschakelen pensioenrechtdeskundigen door OR

De OR heeft recht op alle relevante informatie over de wijziging van de arbeidsvoorwaarde pensioen. Vanwege de complexe materie zal de OR een pensioenadvocaat of pensioendeskundige nodig hebben; de OR heeft het wettelijke recht die – op kosten van de onderneming – in te schakelen. De OR heeft een belangrijke rol bij het hele transitietraject naar invoering van de nieuwe pensioenregeling op basis van de Wtp. Bij de achtergrond en beweegredenen voor de wijziging, de compensatie die de ondernemer aan (bepaalde groepen) werknemers aanbiedt, bij de communicatie aan de werknemers.

Door Wtp veel werk voor de OR

De OR heeft dus instemmingsrecht bij wijziging van pensioen; daarna moeten de individuele werknemers nog akkoord geven op de nieuwe pensioenovereenkomst. Voor de OR is het van belang om ook vóórdat er een instemmingsverzoek ligt al met de Wtp aan de slag te gaan. Bijvoorbeeld door de huidige regeling te inventariseren, bij de achterban te rade te gaan over wensen ten aanzien van de aan de Wtp aangepaste regeling, na te denken over vormen van compensatie voor groepen deelnemers die nadeel ondervinden van de systeemwijziging. Het is voor de ondernemingsraad zich in een vroegtijdig stadium te laten adviseren door deskundigen op het gebied van pensioen, zoals de advocaten pensioenrecht van GMW advocaten.

Neem bij vragen gerust contact met ons op.

Meer medezeggenschap gerelateerde informatie >

Advocaten

Vorige slide
Volgende slide
Koen Vermeulen

Koen Vermeulen

Arbeidsrecht, Pensioenrecht Lees meer over deze advocaat
Mark Dijkstra

Mark Dijkstra

Arbeidsrecht Lees meer over deze advocaat
Seliz Demirci

Seliz Demirci

Aansprakelijkheidrecht, Arbeidsrecht, Letselschade Lees meer over deze advocaat
Alle advocaten

Op zoek naar een medezeggenschap advocaat in Den Haag?

GMW advocaten helpt u graag bij al uw medezeggenschapskwesties. Onze advocaten staan zowel werkgevers als werknemers bij.

Heeft u een vraag? Neem gerust contact met ons op.

"*" geeft vereiste velden aan

Contact
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Misschien vindt u dit ook interessant

14 oktober 2024

Dossiervorming bij een ontslag

Overal waar mensen samenwerken, kan de werkrelatie door verschillende omstandig­heden verstoord raken. Als een werkgever een arbeidsovereenkomst hierdoor niet lan­ger wil voortzetten, zal de rechter toetsen of er sprake is van een redelijke grond voor beëindiging. Het opgebouwde ontslagdos­sier is dan relevant.

Lees meer

Lees meer over

25 september 2024

Variabele beloning en loondoorbetaling bij ziekte

Tijdens de eerste twee jaar van ziekte heeft een werknemer in de regel recht op doorbetaling van tenminste 70% van het loon. De vraag is welk deel van het loon doorbetaald moet worden, indien een deel van het loon bestaat uit variabele looncomponenten, zoals provisie, een bonus of overwerkvergoeding. Is een werkgever verplicht om deze loonbestanddelen ook door te betalen tijdens ziekte?

Lees meer

Lees meer over

23 september 2024

Loonstop of loonopschorting?

Welke afslag moet u als werkgever nemen? Een zieke werknemer heeft 104 weken recht op loondoorbetaling. De werknemer moet tijdens zijn ziekte wel voldoen aan zijn re-integratieverplichtingen en meewerken aan een spoedig herstel.

Lees meer

Lees meer over

18 september 2024

Actie tegen aantasting reputatie werkgever

De meeste werkgevers nemen in een arbeidsovereenkomst en beëindigingsovereenkomst een geheimhoudingsbeding op.

Lees meer

Lees meer over

16 september 2024

Help! Is mijn zzp’er een werknemer?

Dat de vraag of sprake is van een arbeidsovereenkomst of overeenkomst van opdracht nog springlevend is, blijkt maar weer uit een tweetal uitspraken van eerder deze zomer.

Lees meer

Lees meer over

12 september 2024

Verzoek om een vaste aanstelling

Sinds 1 augustus 2022 hebben werkgevers te maken met de Wet transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden.

Lees meer

Lees meer over

4 september 2024

AI-tool voor werkgevers: maak kosteloos uw vaststellingsovereenkomst

GMW Advocaten lanceert een nieuw en gratis hulpmiddel voor werkgevers dat het beëindigen van een arbeidsovereenkomst vereenvoudigt.

Lees meer

Lees meer over

26 augustus 2024

Waar op te letten bij overwerk?

In de arbeidsovereenkomst is opgenomen hoeveel uren een werknemer per week werkt. Er kan van een werknemer worden verwacht dat hij of zij wel eens langer werkt dan in de arbeidsovereenkomst is opgenomen. Op sommige momenten is dat immers onvermijdelijk. Bijvoorbeeld als er sprake is van een belangrijke deadline die nadert.

Lees meer

Lees meer over

12 augustus 2024

Versterking positie ondernemingsraad bij faillissement

Voor de tweede keer in vijf jaar kan iedereen reageren op een wetsvoorstel dat kortweg regelt dat werknemers bij een doorstart na faillissement automatisch in dienst komen van de verkrijgende onderneming. Dit is het zogeheten voorstel WOVOF.

Lees meer

Lees meer over