Pensioenregeling

Vrijwel alle werknemers bouwen via de werkgever (verplicht) pensioen op.

De financiële belangen zijn groot, zoals de maandelijkse betaling van de pensioenpremie en de vraag hoeveel pensioenuitkering dat bij 67 jaar (of later) oplevert. Voor u als werknemer is het dus van belang alert te zijn op de inhoud en wijzigingen van uw pensioenregeling. De pensioenadvocaten van GMW advocaten staan u daarin bij.

Verplichte pensioenregeling

De meeste werknemers hebben geen keuze; evenmin overigens als de werkgever. Zo’n 75% is verplicht om deel te nemen aan de pensioenregeling die op basis van een verplicht gesteld bedrijfstakpensioenfonds voor de hele branche geldt, of er is sprake van een ondernemingspensioenfonds. Toch moet u als werknemer opletten of de werkgever u wel als deelnemer bij het pensioenfonds aanmeldt, of u wel het juiste pensioen opbouwt en of de pensioenpremie wel wordt afgedragen aan het pensioenfonds.

Wijziging van pensioen

Een kleiner deel van de werknemers bouwt via de werkgever pensioen op bij een pensioenverzekeraar. Ook dan wordt deelname vaak verplicht, maar soms is het als werknemer mogelijk om door middel van een zogeheten afstandsverklaring aan te geven dat u geen pensioen wilt opbouwen; dan betaalt u dus ook geen premie. Ook bij een verzekerde pensioenregeling moet u als werknemer alert zijn op de juiste premieafdracht en bij voorstellen van de werkgever tot wijziging van de voorwaarden. Wijziging van een pensioenregeling kan niet zomaar, en zeker niet zonder instemming van de werknemer.

Uw financiële belang

GMW advocaten adviseert en procedeert voor individuele werknemers, maar ook voor groepen werknemers. Want pensioen is een collectief product. Een pensioenregeling en wijziging daarvan heeft gevolgen voor een groep, of alle werknemers van een bedrijf of branche.

Meer pensioenrecht-gerelateerde informatie >

Bent u op zoek naar een Pensioenrecht advocaat in Den Haag?

GMW advocaten helpt u graag bij al uw pensioenkwesties. Neem gerust contact met ons op.

Stel uw vraag via het formulier. U kunt ons ook direct bellen op:

+31 (0)70 3615048

"*" geeft vereiste velden aan

Contact
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Misschien vindt u dit ook interessant

Als ondernemingsraad aan de slag met de WTP

23 februari 2024

Als ondernemingsraad aan de slag met de Wtp

In dit artikel vertellen we u meer over de Wtp en de belangrijke rol van de ondernemingsraad (OR) bij wijziging van de pensioenregeling.

Lees meer

Lees meer over
Finale kwijting en pensioenschade

3 oktober 2023

Finale kwijting en pensioenschade

Het komt regelmatig voor dat een arbeidsovereenkomst wordt beëindigd door middel van het sluiten van een vaststellingsovereenkomst door werkgever en werknemer.

Lees meer

Lees meer over
Pensioenopbouw ‘schijnzelfstandigen’ en ‘platformwerkers’.

27 juni 2023

Pensioenopbouw ‘schijnzelfstandigen’ en ‘platformwerkers’.

Deze maand publiceerde het Zweedse voorzitterschap van de EU een concepttekst over een Europese richtlijn voor de bescherming van platformwerkers en het tegengaan van schijnzelfstandigheid.

Lees meer

Lees meer over
Datalekken bij pensioenfondsen

20 juni 2023

Datalekken bij pensioenfondsen: wanbestuur?

Vorige week was het weer raak: de e-mailadressen van honderden ABP deelnemers lagen op straat. Het betreft het grootste verplichte pensioenfonds van Nederland, het pensioenfonds voor de ambtenaren, met een geschat vermogen van 500 miljard euro.

Lees meer

Lees meer over
Hoge Raad over wijziging toeslagregeling pensioen

8 juni 2023

Hoge Raad over wijziging toeslagregeling pensioen

Op 21 april 2023 heeft de Hoge Raad een belangrijke uitspraak gedaan over wijziging van een bepaling in een pensioenregeling over toeslagverlening (prijsindexatie).

Lees meer

Lees meer over

16 februari 2023

Persoonlijke mededeling aan elke polishouder?

Deze week wees de Rechtbank Rotterdam een vonnis met mogelijk zeer ingrijpende gevolgen voor waardeoverdrachten van pensioen van deelnemers.

Lees meer

Lees meer over

2 februari 2023

Het nieuwe pensioenakkoord: nog steeds geen gelopen race

De plannen voor een nieuw pensioenstelsel kennen een lange historie. We kunnen zelfs teruggaan naar de jaren ’90 van de vorige eeuw toen op een pensioenbijeenkomst werd gezegd dat ‘vriend en vijand’ het erover eens zijn dat het stelsel aan hervorming toe is.

Lees meer

Lees meer over

7 juli 2022

Zwarte Zwanen: Pensioensector, zeg eens sorry

De tv-documentaire reeks “Zwarte Zwanen" heeft deze zomer twee nieuwe uitzendingen over de pensioenwereld uitgezonden.

Lees meer

Lees meer over

24 mei 2022

Na het pensioen doorwerken en alimentatie betalen?

Als scheidingsadvocaat krijg ik veelvuldig de vraag of er ook na de pensioendatum partneralimentatie betaald moet worden. Oftewel, stel dat u alimentatie moet betalen en u bereikt de pensioen gerechtigde leeftijd; moet u dan nog steeds alimentatie blijven betalen of mag u daarmee stoppen?

Lees meer

Lees meer over