Pensioenregeling

Vrijwel alle werknemers bouwen via de werkgever (verplicht) pensioen op.

De financiële belangen zijn groot, zoals de maandelijkse betaling van de pensioenpremie en de vraag hoeveel pensioenuitkering dat bij 67 jaar (of later) oplevert. Voor u als werknemer is het dus van belang alert te zijn op de inhoud en wijzigingen van uw pensioenregeling. De pensioenadvocaten van GMW advocaten staan u daarin bij.

Verplichte pensioenregeling

De meeste werknemers hebben geen keuze; evenmin overigens als de werkgever. Zo’n 75% is verplicht om deel te nemen aan de pensioenregeling die op basis van een verplicht gesteld bedrijfstakpensioenfonds voor de hele branche geldt, of er is sprake van een ondernemingspensioenfonds. Toch moet u als werknemer opletten of de werkgever u wel als deelnemer bij het pensioenfonds aanmeldt, of u wel het juiste pensioen opbouwt en of de pensioenpremie wel wordt afgedragen aan het pensioenfonds.

Wijziging van pensioen

Een kleiner deel van de werknemers bouwt via de werkgever pensioen op bij een pensioenverzekeraar. Ook dan wordt deelname vaak verplicht, maar soms is het als werknemer mogelijk om door middel van een zogeheten afstandsverklaring aan te geven dat u geen pensioen wilt opbouwen; dan betaalt u dus ook geen premie. Ook bij een verzekerde pensioenregeling moet u als werknemer alert zijn op de juiste premieafdracht en bij voorstellen van de werkgever tot wijziging van de voorwaarden. Wijziging van een pensioenregeling kan niet zomaar, en zeker niet zonder instemming van de werknemer.

Uw financiële belang

GMW advocaten adviseert en procedeert voor individuele werknemers, maar ook voor groepen werknemers. Want pensioen is een collectief product. Een pensioenregeling en wijziging daarvan heeft gevolgen voor een groep, of alle werknemers van een bedrijf of branche.

Meer pensioenrecht-gerelateerde informatie >

Bent u op zoek naar een Pensioenrecht advocaat in Den Haag?

GMW advocaten helpt u graag bij al uw pensioenkwesties. Neem gerust contact met ons op.

Stel uw vraag via het formulier. U kunt ons ook direct bellen op:

+31 (0)70 3615048

"*" geeft vereiste velden aan

Manier van contact
Contact

Misschien vindt u dit ook interessant

16 februari 2023

Persoonlijke mededeling aan elke polishouder?

Deze week wees de Rechtbank Rotterdam een vonnis met mogelijk zeer ingrijpende gevolgen voor waardeoverdrachten van pensioen van deelnemers.

Lees meer

Lees meer over

2 februari 2023

Het nieuwe pensioenakkoord: nog steeds geen gelopen race

De plannen voor een nieuw pensioenstelsel kennen een lange historie. We kunnen zelfs teruggaan naar de jaren ’90 van de vorige eeuw toen op een pensioenbijeenkomst werd gezegd dat ‘vriend en vijand’ het erover eens zijn dat het stelsel aan hervorming toe is.

Lees meer

Lees meer over

7 juli 2022

Zwarte Zwanen: Pensioensector, zeg eens sorry

De tv-documentaire reeks “Zwarte Zwanen" heeft deze zomer twee nieuwe uitzendingen over de pensioenwereld uitgezonden.

Lees meer

Lees meer over

24 mei 2022

Na het pensioen doorwerken en alimentatie betalen?

Als scheidingsadvocaat krijg ik veelvuldig de vraag of er ook na de pensioendatum partneralimentatie betaald moet worden. Oftewel, stel dat u alimentatie moet betalen en u bereikt de pensioen gerechtigde leeftijd; moet u dan nog steeds alimentatie blijven betalen of mag u daarmee stoppen?

Lees meer

Lees meer over

17 mei 2022

De schrijnende nabestaandenpensioenregeling

Is uw pensioenregeling in orde? Heeft u alles goed geregeld? Ook bij ziekte of overlijden? Heeft u überhaupt een nabestaandenpensioenregeling?

Lees meer

Lees meer over

25 februari 2022

Pan Europees Pensioen Product (PEPP)

In maart 2022 treedt een nieuwe Europese pensioenoplossing in werking: het Pan Europese Pensioen Product, ook wel het PEPP genoemd. Expats, zelfstandigen en ook werknemers snakken ernaar. Al de verschillende pensioenregelingen in verschillende lidstaten zijn met het PEPP verleden tijd.

Lees meer

Lees meer over

28 januari 2022

Bestuurdersaansprakelijkheid voor niet betaalde pensioenpremies

Veel ondernemers hebben door de coronacrisis financiële problemen.

Lees meer

Lees meer over

22 juli 2020

Pensioenprocedures

Vorige week plaatsten Stichting PensioenBehoud en seniorenvereniging KBO-Brabant een nieuwsbericht over hun lopende rechtszaak tegen de Nederlandse Staat over behoud van het pensioen.

Lees meer

Lees meer over

27 april 2020

Slapend dienstverband en pensioen

Werkgevers gaan niet altijd over tot ontslag van werknemers die langer dan twee jaar ziek zijn.

Lees meer

Lees meer over