24 februari 2025
Opdrachtgever of werkgever? Extern ondernemerschap telt volledig mee
Is een zzp’er, werknemer of opdrachtnemer? Een wereld van verschil qua rechtsbescherming, financiële en fiscale gevolgen.
Lees meer
13 februari 2025
Op basis van de Wet Melding Collectief Ontslag (WMCO) bent u verplicht om ontslag van 20 of meer medewerkers binnen drie maanden te melden aan het UWV. In deze blog delen we enkele praktische tips.
Eerder hebben we een blog geschreven met een praktisch stappenplan voor werkgevers bij reorganisaties. Ook over reorganisaties in algemene zin hebben we eerder geschreven. In aanvulling daarop willen we werkgevers attenderen een belangrijke meldingsverplichting bij het ontslag van 20 werknemers of meer. Deze verplichting vloeit voort uit de WMCO.
Alle voorgenomen bedrijfseconomische ontslagen binnen drie maanden tellen mee voor de WMCO. Ook als deze worden geregeld via een vaststellingsovereenkomst op basis van wederzijds goedvinden. De periode waarbinnen het UWV kijkt is drie maanden, en het geografische gebied is beperkt tot het werkgebied van de UWV-vestiging. Dit betekent dat als er binnen korte tijd twee kleine reorganisaties plaatsvinden binnen uw organisatie, toch aan het minimum van de WMCO kan zijn voldaan. Dit geldt echter niet als het gaat om reorganisaties van twee verschillende vestigingen die in verschillende UWV-werkgebieden liggen. Daarvoor verwijzen we naar de informatie van UWV over de werkgebieden.
Alleen werknemers van wie het voornemen bestaat om de arbeidsovereenkomst te beëindigen, tellen mee. Medewerkers die herplaatst kunnen worden, vallen buiten de verplichtingen van de WMCO. Ook medewerkers die zelf hun arbeidsovereenkomst opzeggen, tellen niet mee.
Volgens artikel 3 van de WMCO bent u verplicht om de vakbonden te informeren over uw voornemen. De vakbonden hebben twee weken de tijd om op de melding te reageren. Indien zij dit niet doen, heeft u voldaan aan uw meldingsplicht.
Het is mogelijk dat de vakbonden met u willen onderhandelen over een sociaal plan. Hoewel u niet verplicht bent om een dergelijk akkoord te sluiten, is het verstandig om het gesprek aan te gaan. In sommige gevallen kan een werkgever hiertoe verplicht worden.
Als u er niet uitkomt met de vakbonden, geldt er een wachttijd van een maand vanaf het moment van de melding. Na deze periode kunt u overgaan tot ontslag.
Als u van plan bent om toestemming aan het UWV te vragen voor het beëindigen van het dienstverband, is het belangrijk dat u de WMCO-melding heeft gedaan. Anders zal het UWV uw ontslagaanvraag niet in behandeling nemen, wat kan leiden tot aanzienlijke vertraging van de reorganisatie.
Heeft u vragen over het doen van een WMCO-melding of over andere aspecten van een reorganisatie? Neem contact op met de arbeidsrechtadvocaten van GMW advocaten.