24 februari 2025
Opdrachtgever of werkgever? Extern ondernemerschap telt volledig mee
Is een zzp’er, werknemer of opdrachtnemer? Een wereld van verschil qua rechtsbescherming, financiële en fiscale gevolgen.
Lees meer
7 maart 2023
De coronatijd ligt al weer even achter ons. Een tijd waarin thuis of elders dan op de werkplek werken, meer dan gebruikelijk was en werd.
Uit die tijd dateert ook het wetsvoorstel met de wat misleidende naam ‘Werken waar je wilt’. Maar hoe staat het eigenlijk met dat aangekondigde ‘recht’ voor werknemers de eigen werkplek te bepalen?
Van belang is voorop te stellen, dat het wetsvoorstel – dat nu bij de Eerste Kamer ligt – de werknemer géén recht geeft om te bepalen waar hij/zij gaat werken. Doel van de wet is om de ‘dialoog te faciliteren over de werkplek en de werknemer daarin meer zeggenschap te geven’. Dit laatste komt tot uitdrukking in het nieuwe wettelijke vereiste dat de werkgever een verzoek om wijziging van de arbeidsplaats moet inwilligen, tenzij de werkgever vindt dat gelet op alle omstandigheden naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid zijn belangen zwaarder wegen. Hoe ziet dit er dan uit?
Dit wetsvoorstel Werken waar je wilt wijzigt de Wet flexibel werken, waarmee beoogd wordt dat de werknemer een steviger stok achter de deur heeft bij het doen van een verzoek om thuis te werken. De redelijkheid en billijkheid bieden de werkgever voldoende ruimte om gelet op alle omstandigheden het verzoek af te wijzen. De initiatiefnemers laten het uitdrukkelijk aan de rechter over om die redelijkheid en billijkheid bij die belangenafweging in te vullen. Over dit laatste is de Eerste Kamer kritisch, blijkens vragen van eind januari 2023. Het is voor werkgevers en werknemers prettig als zij vóóraf meer duidelijkheid hebben, zodat de stok van het voeren van een rechtszaak vaker achter de deur kan blijven staan.
Hoewel de initiatiefnemers een aantal redenen en omstandigheden hebben genoemd die voor een werkgever aanleiding kunnen zijn om een verzoek af te wijzen, zou de rechter mogelijk eerder geneigd zijn de belangenafweging in het voordeel van de werknemer te beslissen. In de coronatijd is bijvoorbeeld in de rechtspraak gebleken dat werknemers in vergaande thuis kunnen werken en is dat in de praktijk bij veel organisaties ook zonder problemen t.a.v. beveiliging, sociale cohesie of productiviteitsverlies gegaan. In die tijd maakten veel werkgevers al veel beleid rond thuiswerken. Met deze nieuwe wet is het verstandig dat werkgevers dat thuiswerkbeleid weer eens tegen het licht (laten) houden om zo al vooraf invulling te geven aan de redelijkheid en billijkheid. Mogelijk dat de Wet flexibel werken dan al per 1 juli 2023 met dit ‘recht’ om thuis te werken, wordt aangevuld.
Heeft u juridische vragen of wilt u meer informatie? Neem dan direct contact met ons op.