Aansprakelijkheid voor kinderen

Op grond van artikel 6:169 BW zijn ouders of voogden van kinderen onder de veertien jaar in beginsel aansprakelijk voor schade die de kinderen veroorzaken. Er dient sprake te zijn van een gedraging (een doen, niet een nalaten), die wanneer een volwassene deze gedraging verrichtte als onrechtmatig beschouwd zou worden. Denk aan het plotseling oversteken van de weg of het plegen van vandalisme. Het betreft hier een risicoaansprakelijkheid.

Hoewel het wellicht onrechtvaardig lijkt dat de ouders of voogden aansprakelijk zijn voor deze schade, is de andere zijde van de medaille dat derden buiten hun schuld schade oplopen die anders niet vergoed zou worden.

Ouders en voogden van kinderen tussen de veertien en zestien jaar zijn alleen aansprakelijk voor de veroorzaakte schade, indien hen verweten kan worden dat zij de gedraging niet hebben voorkomen. Zo kunnen de ouders van een kind dat onderweg naar school een vechtpartij begint, niet zonder meer aansprakelijk gehouden worden voor de schade die hierdoor is ontstaan.

In beginsel zijn kinderen vanaf hun zestiende zelf aansprakelijk voor hun daden, tenzij de ouders of voogden zelf onrechtmatig handelden.

Artikelen

Long COVID bij zorgverleners
Schadeverzekering Inzittenden
Bestuurdersaansprakelijkheid
Aansprakelijkheid bij een whiplash; de 7 meest gestelde vragen
Ben-ik-als-werkgever-aansprakelijk-voor-
Vergoeding van affectieschade
Politie aansprakelijk voor drama Tristan van der Vlis in Alphen aan den Rijn
Pensioenfonds Vleessector