Aansprakelijkheid bij overeenkomsten

Aansprakelijkheid bij overeenkomsten

Wanneer partijen hun afspraken hebben vastgelegd in een overeenkomst, staat het zogeheten “contractenrecht” centraal. Een tekortkoming in de nakoming van de overeenkomst kan op grond van artikel 6:74 BW tot een schadevergoedingsplicht leiden.

In principe staat het partijen vrij afspraken te maken over de aansprakelijkheid en de vraag wat een tekortkoming is. Deze vrijheid wordt echter begrensd door wettelijke bepalingen. Ook de hoedanigheid van een partij speelt een grote rol bij de uitleg van dergelijke overeenkomsten; een consument, huurder of werknemer krijgt meer bescherming dan een professionele partij.

Of een partij aansprakelijk is voor schade hangt dus af van de overeenkomst en overige omstandigheden van het geval. Zo kan een verhuurder van een winkelruimte in beginsel gevolgschade door gebreken uitsluiten, terwijl een verhuurder van woonruimte gevolgschade door gebreken niet contractueel kan uitsluiten.

Wij kunnen u bijstaan in het Nederlands, Engels en Turks.

Meer aansprakelijkheid-gerelateerde informatie >

Op zoek naar een aansprakelijkheidsrecht advocaat in Den Haag?

GMW advocaten helpt u graag bij al uw letselschade en aansprakelijkheid kwesties.

Heeft u een vraag? Neem gerust contact met ons op.

"*" geeft vereiste velden aan

Manier van contact
Contact

Misschien vindt u dit ook interessant

18 augustus 2022

Het belang van het zorgvuldig vastleggen van afspraken in de logistieke dienstverlening

Begin 2021 schakelde Hubbel Lastmile B.V. (“Hubbel”) GMW advocaten in om haar bij te staan/haar te adviseren over het juridische framework. De reden was in verband met de uitbreiding van haar bedrijfsmatige werkzaamheden.

Lees meer

Lees meer over

10 mei 2022

Long COVID bij zorgverleners; twee jaar later, wat nu?

Inmiddels weten we veel meer over long COVID dan twee jaar geleden. Long COVID bij zorgverleners is helaas een voorkomend verschijnsel. Maar wat nu? Wat kan u als zorgverlener met long COVID doen? Kunt u schade verhalen op uw werkgever? Onze letselschade advocaat Peter van Eijk vertelt u hier graag meer over.

Lees meer

Lees meer over

4 mei 2021

Vergeet de Schadeverzekering Inzittenden niet

"Ik heb geen voorrang verleend en werd met mijn auto aangereden door een vrachtwagen. Het was mijn fout, maar mijn mede-inzittende en ik hebben ernstig letsel opgelopen. Is het nog mogelijk de letselschade die voortvloeit uit dit ongeval vergoed te krijgen?" In deze blog geef ik antwoord op deze vraag.

Lees meer

Lees meer over

16 juni 2020

Bestuurdersaansprakelijkheid: risico’s bij faillissement

Bij het faillissement van de vennootschap gelden specifieke regels over persoonlijke aansprakelijkheid van de bestuurder.

Lees meer

Lees meer over

30 juli 2018

Rechtbank oordeelt: Nederlandse Staat niet aansprakelijk voor dood treinkapers De Punt

Op 25 juli 2018 heeft de Rechtbank Den Haag een belangrijk (eerste) vonnis gewezen. Centraal stond de vraag of de Staat onrechtmatig gehandeld heeft gedurende de bevrijding van gegijzelden bij een treinkaping in 1977.

Lees meer

Lees meer over

18 juli 2018

Aansprakelijkheid bij een whiplash; de 7 meest gestelde vragen

De whiplash is één van de meest voorkomende letselvormen bij verkeersongevallen. Helaas leidt het vaststellen van de aansprakelijkheid bij een whiplash vaak tot een lange en ingewikkelde rechtsstrijd.

Lees meer

Lees meer over

29 juni 2018

Ben ik als werkgever aansprakelijk voor schade tijdens bedrijfsuitjes?

De zomerperiode breekt aan. Een uitgelezen mogelijkheid om als bedrijf een uitje of borrel te organiseren. Bedrijven zijn echter soms wat huiverig om activiteiten te organiseren vanwege eventuele aansprakelijkheid voor schade die werknemers oplopen tijdens deze kantooruitjes.

Lees meer

Lees meer over

25 april 2018

Vergoeding van affectieschade

Op 10 april 2018 heeft de Eerste Kamer unaniem het wetsvoorstel inzake de vergoeding van affectieschade aangenomen.

Lees meer

Lees meer over

13 april 2018

Politie aansprakelijk voor drama Tristan van der Vlis in Alphen aan den Rijn

Op 9 april 2011 vond in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn een schietpartij plaats.

Lees meer

Lees meer over