Hoe verloopt een WHOA-traject?
Een WHOA-akkoord is niets anders dan een onderhands akkoord tussen een onderneming en haar schuldeisers en aandeelhouders. De homologatie (= bekrachtiging van het akkoord door de rechtbank) is de laatste stap van een WHOA-traject. Die homologatie is alleen nodig als niet alle schuldeisers instemmen met het voorgestelde akkoord. Het is dus een stok achter de deur om schuldeisers over te halen in te stemmen met het akkoord. Om tot homologatie van het akkoord door de rechtbank te kunnen komen, moet aan veel formaliteiten voldaan worden.
De belangrijkste stappen zijn:
- Vaststellen van de ondernemingswaarde aan de hand van taxatie- en waarderingsrapporten.
- Een correctie verdeling van alle schuldeisers in verschillende klassen
- Overleg met schuldeisers en aandeelhouders over een concept-akkoord
- Stemmen over het akkoord door alle schuldeisers en aandeelhouders
- Homologatie door de rechtbank.
Tijdens een WHOA-traject kan de onderneming de rechtbank vragen om beschermende maatregelen te treffen. Zoals het opheffen van gelegde beslagen, het afhouden van faillissementsverzoeken of het geven van een afkoelingsperiode. Als er geschilpunten zijn met schuldeisers, bijvoorbeeld over de waardering van de onderneming of de klassenindeling, kan de rechtbank daarover tussentijdse beslissingen geven.
Deze verschillende stappen leggen wij uit in afzonderlijke artikelen.
Nieuwe WHOA regeling
Het aanbieden van een WHOA-akkoord is een ingewikkeld traject, dat alleen met de juiste begeleiding tot een goed einde kan worden gebracht. Het is belangrijk om geen fouten te maken in de waarderingen, klasse-indeling, correspondentie met schuldeisers, opbouw van het akkoord, enz. Er zijn namelijk vele juridische gronden waarop de rechtbank een akkoord kan of zelfs moet afwijzen. Deskundige begeleiding is dan ook noodzakelijk.
De Wet Homologatie Onderhands Akkoord is een nieuwe regeling, die in 2021 is ingegaan. Toch heeft GMW advocaten als een van de weinige advocatenkantoren in Nederland al de nodige praktijkervaring opgebouwd met de WHOA. Zo begeleidde GMW advocaten in februari 2021 de eerste homologatie van een WHOA-akkoord van Nederland, waarbij een bedrijf in de evenementenbranche een schuldenlast van ruim € 1,5 miljoen terugbracht tot €350.000,-. GMW advocaten treedt ook op voor aandeelhouders of schuldeisers die door een schuldenaar in een WHOA-akkoord worden betrokken, en als door de rechtbank aangestelde deskundige of observator.
Direct naar het laatste GMW WHOA nieuws >