Portretrecht

Bekende personen zoals artiesten, acteurs en sporters hebben een populariteit met commerciële waarde.

Zij hebben het recht te bepalen op welke wijze hun portret commercieel wordt geëxploiteerd. Maar ook onbekende Nederlanders hebben rechten en kunnen zich in bepaalde gevallen verzetten tegen commercieel dan wel ander gebruik van hun portret.

Het portret

Het begrip portret is overigens niet beperkt tot een gezicht maar omvat bijvoorbeeld ook gedeelten van het lichaam. Waar het om gaat is dat de betreffende persoon te identificeren valt. Het moet dus wel gaan om een herkenbare afbeelding.

Verzet tegen gebruik

Indien gebruik wordt gemaakt van een portret kan de geportretteerde zich daar tegen verzetten, indien hij daarbij een redelijk belang heeft. Dit belang kan een persoonlijk belang zijn of een commercieel belang. Bij bekende personen zal sprake kunnen zijn van een verzilverbare populariteit zodat het op commerciële wijze gebruiken van een portret al snel onrechtmatig wordt geacht. Het persoonlijk belang kan bestaan uit het gebruik van een portret in een bepaalde onwenselijke context. Ook de onbekende Nederlander kan zich dus tegen bepaalde vormen van portretgebruik verzetten.

Procedure portretrecht

GMW advocaten heeft ervaring in het adviseren en procederen over portretrechten. Onze ervaring is dat in veel gevallen een gang naar de rechter kan worden voorkomen door het treffen van een schikking, indien de onrechtmatigheid van de publicatie min of meer duidelijk is. U kunt daarbij denken aan gevallen waarbij zonder toestemming gebruik is gemaakt van een foto van een bekend persoon. In sommige gevallen is de gang naar de rechter echter noodzakelijk. In een procedure kan een verbod worden gevorderd op het nogmaals publiceren van het portret en kan aanspraak worden gemaakt op schadevergoeding.

Wij helpen u graag

Heeft u juridische vragen of wilt u een zaak bespreken Neem gerust contact met ons op.

Meer informatie gerelateerd aan intellectueel eigendom >

Advocaten

Vorige slide
Volgende slide
Christiaan Mensink

Christiaan Mensink

Insolventierecht, Ondernemingsrecht Lees meer over deze advocaat
Alle advocaten

Op zoek naar een ondernemingsrecht advocaat in Den Haag?

GMW advocaten helpt u graag bij al uw ondernemingsrecht kwesties en zakelijke geschillen.

Heeft u een vraag? Neem gerust contact met ons op.

"*" geeft vereiste velden aan

Contact
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Misschien vindt u dit ook interessant

21 oktober 2024

Koopovereenkomst elektrische auto’s en non-conformiteit

In het recente arrest van de Hoge Raad op 28 juni 2024 over non-conformiteit bij een koopovereenkomst van een elektrische auto, werd een belangrijke beslissing genomen met betrekking tot de actieradius van de auto.

Lees meer

Lees meer over

24 juli 2024

Een opsteker voor bedrijven!

Onlangs heeft de Tweede Kamer het wetsvoorstel Opheffing Verpandingsverboden aangenomen. Deze wet regelt met een kleine aanpassing van art. 3:83 BW dat het niet langer mogelijk is om voor financieringsdoeleinden verpanding van debiteurenvorderingen uit te sluiten.

Lees meer

Lees meer over

10 juli 2024

Betwisten van een factuur wegens toerekenbare tekortkoming

Eerder schreef ik een artikel over het innen van facturen. In dit artikel ga ik verder in op het betwisten van de facturen.

Lees meer

Lees meer over

14 december 2023

Het incasseren van vorderingen

Hoewel de economie lijkt aan te trekken, blijkt uit de praktijk toch dat veel facturen onbetaald blijven. Mocht dat het geval zijn, dan wilt u natuurlijk snel stappen ondernemen om de vordering geïnd te krijgen.

Lees meer

Lees meer over

21 september 2023

Wat is een STAK?

Het fenomeen certificering van aandelen zal bij de gemiddelde ondernemer veel vraagtekens opleveren. In deze blog leest u in vogelvlucht de basisprincipes en enkele voor- en nadelen van de Stichting Administratiekantoor (de ‘STAK’).

Lees meer

Lees meer over

22 augustus 2023

Uitkoop van minderheids-aandeelhouders

De voordelen, eisen en knelpunten van de geforceerde uitkoop van de laatste 5%.

Lees meer

Lees meer over

12 januari 2023

Particuliere of zakelijke borgtocht?

Een geldverstrekker zal bij het verstrekken van leningen nagenoeg altijd zekerheden verlangen. Daarbij kunt u niet alleen denken aan zakelijke zekerheden zoals pandrechten en hypotheekrechten, maar ook aan persoonlijke zekerheden.

Lees meer

Lees meer over

6 december 2022

Wordt de baby-BV volwassen?

Een baby-BV is een belastingcontructie waarbij ouders een besloten vennootschap oprichten. Hier krijgen hun (minderjarige) kinderen – bij oprichting – aandelen van uitgereikt.

Lees meer

Lees meer over

2 juni 2022

Schadevergoeding bij waardevermindering van aandelen

Waardevermindering van mijn aandelen: heb ik recht op schadevergoeding?

Lees meer

Lees meer over