Privacy en datalekken

Ieder bedrijf heeft ermee te maken: persoonsgegevens.

De omgang met deze gegevens is strikt geregeld in de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp). Deze regels omtrent privacy en datalekken zijn per 1 januari 2016 aangescherpt.

Verwerken van persoonsgegevens

Een organisatie (“de verantwoordelijke”) mag persoonsgegevens alleen in overeenstemming met de wet en op een zorgvuldige manier verzamelen en verwerken. Welk beschermingsniveau daarbij als passend wordt aangemerkt, is afhankelijk van de gevoeligheid van de gegevens en van de manier van opslaan. De persoon op wie de gegevens zien heeft bepaalde rechten. Zo heeft hij recht op informatie over het gebruik van zijn gegevens en kan hij eisen dat gegevens worden gecorrigeerd indien zij onjuist zijn. Ten slotte mag de verantwoordelijke persoonsgegevens niet langer bewaren dan noodzakelijk is.

Meldplicht datalekken

Een van de belangrijkste wijzigingen die vanaf 1 januari 2016 in werking treedt, is de meldplicht datalekken. De verantwoordelijke zal dientengevolge verplicht zijn om een inbreuk op zijn beveiliging aan de Autoriteit Persoonsgegevens te melden, indien er een aanzienlijke kans bestaat op nadelige gevolgen voor de bescherming van persoonsgegevens. De inbreuk dient ook aan de persoon zelf gemeld te worden, indien de inbreuk waarschijnlijk ongunstige gevolgen voor zijn persoonlijke levenssfeer zal hebben.

Nakoming verplichtingen door de bewerker

Vaak werkt een bedrijf bij de verwerking van persoonsgegevens samen met andere bedrijven. Die worden dan aangemerkt als “bewerker”. De verantwoordelijke is onder de Wbp verplicht om ervoor zorg te dragen dat ook de bewerker de kernvoorwaarden voor de bescherming van persoonsgegevens in acht neemt.

Uitbreiding boetebevoegdheid Autoriteit Persoonsgegevens

De Autoriteit Persoonsgegevens kan zogenaamde bestuurlijke boetes opleggen voor het schenden van administratieve verplichtingen en indien de verantwoordelijke in strijd handelt met andere verplichtingen onder de Wbp.

Problemen voorkomen

Voor ieder bedrijf dat persoonsgegevens verzamelt en verwerkt,is het dus noodzaak om ervoor zorg te dragen dat het aan de eisen van de Wbp voldoet. Bestaande en nieuwe contracten dienen daarop te worden nagelopen en ook de organisatorische inrichting dient op de verplichtingen onder deze wet te worden afgestemd. Om een datalek ook daadwerkelijk onverwijld te kunnen melden,moeten de verantwoordelijkheden en taken immers op voorhand duidelijk verdeeld zijn. GMW advocaten ondersteunt u graag bij het in kaart brengen van verbeterpunten, bij het ontwerpen van de organisatorische inrichting en bij het maken van afspraken met uw zakenpartner met betrekking tot de verwerking van persoonsgegevens.

Wij helpen u graag

Heeft u juridische vragen of wilt u een zaak bespreken Neem gerust contact met ons op.

Meer informatie gerelateerd aan intellectueel eigendom >

Advocaten

Christiaan Mensink

Christiaan Mensink

Lees meer over deze advocaat

Op zoek naar een ondernemingsrecht advocaat in Den Haag?

GMW advocaten helpt u graag bij al uw ondernemingsrecht kwesties en zakelijke geschillen.

Heeft u een vraag? Neem gerust contact met ons op.

"*" geeft vereiste velden aan

Contact
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Misschien vindt u dit ook interessant

Betwisten van een factuur wegens toerekenbare tekortkoming

10 juli 2024

Betwisten van een factuur wegens toerekenbare tekortkoming

Eerder schreef ik een artikel over het innen van facturen. In dit artikel ga ik verder in op het betwisten van de facturen.

Lees meer

Lees meer over
Het incasseren van vorderingen

14 december 2023

Het incasseren van vorderingen

Hoewel de economie lijkt aan te trekken, blijkt uit de praktijk toch dat veel facturen onbetaald blijven. Mocht dat het geval zijn, dan wilt u natuurlijk snel stappen ondernemen om de vordering geïnd te krijgen.

Lees meer

Lees meer over
Wat is een STAK

21 september 2023

Wat is een STAK?

Het fenomeen certificering van aandelen zal bij de gemiddelde ondernemer veel vraagtekens opleveren. In deze blog leest u in vogelvlucht de basisprincipes en enkele voor- en nadelen van de Stichting Administratiekantoor (de ‘STAK’).

Lees meer

Lees meer over
Uitkoop van minderheidsaandeelhouders

22 augustus 2023

Uitkoop van minderheids-aandeelhouders

De voordelen, eisen en knelpunten van de geforceerde uitkoop van de laatste 5%.

Lees meer

Lees meer over

12 januari 2023

Particuliere of zakelijke borgtocht?

Een geldverstrekker zal bij het verstrekken van leningen nagenoeg altijd zekerheden verlangen. Daarbij kunt u niet alleen denken aan zakelijke zekerheden zoals pandrechten en hypotheekrechten, maar ook aan persoonlijke zekerheden.

Lees meer

Lees meer over

6 december 2022

Wordt de baby-BV volwassen?

Een baby-BV is een belastingcontructie waarbij ouders een besloten vennootschap oprichten. Hier krijgen hun (minderjarige) kinderen – bij oprichting – aandelen van uitgereikt.

Lees meer

Lees meer over

2 juni 2022

Schadevergoeding bij waardevermindering van aandelen

Waardevermindering van mijn aandelen: heb ik recht op schadevergoeding?

Lees meer

Lees meer over

2 mei 2022

Beslag leggen op digitale eigendommen

Lees meer

Lees meer over

1 april 2022

Liquidatieakkoorden

Wat zijn Liquidatieakkoorden? De Wet Homologatie Onderhands Akkoord – de WHOA – biedt bedrijven in financiële problemen een effectieve mogelijkheid om van een (te) hoge schuldenlast af te komen.

Lees meer

Lees meer over