29 april 2025
Bij nader inzien
De wettelijke bedenktermijn bij de koop van een woning
Lees meer
De onderlinge verhoudingen van de diverse appartementseigenaren in één gebouw zijn geregeld in het appartementsrecht.
Een gebouw wordt in de splitsingsakte gesplitst in verschillende appartementsrechten die in de splitsingsakte omschreven worden. Verder bevat de splitsingsakte een splitsingsreglement, dat bestaat uit de verwijzing naar één van de in de openbare registers ingeschreven modelreglementen, alsmede de wijzigingen en aanvullingen daarop.
In het splitsingsreglement wordt een Vereniging van Eigenaren (VvE) opgericht, die de gemeenschappelijke gedeeltes van het gebouw beheert. Alle eigenaren zijn, anders dan bij gewone verenigingen, van rechtswege lid. Het splitsingsreglement bevat verder alle spelregels van de VvE; o.a. welke delen wel of niet tot de gemeenschap behoren, hoe een begroting moet zijn ingericht, hoe een vergadering moet worden georganiseerd, voor welk aandeel de verschillende eigenaren moeten meedelen in de lasten van de VvE en hoe de stemverhouding is bij vergaderingen van de VvE.
De VvE vergadert tenminste één keer per jaar. In deze vergadering nemen zij besluiten. Vervolgens voert het bestuur van de VvE deze uit. In het geval dat een eigenaar het niet eens is met een besluit, kan hij zich binnen een maand tot de kantonrechter wenden om het besluit te laten vernietigen. Besluiten die in strijd zijn met de splitsingsakte of het splitsingsreglement zijn nietig en hoeven niet vernietigd te worden. Men kan daarvoor naar de gewone rechter om de nietigheid te laten vaststellen. Hiervoor geldt geen specifieke termijn (behoudens de verjaringstermijn). Een besluit waarin bijvoorbeeld een schuld, in strijd met de lastenverdeling, slechts over enkele eigenaren wordt verdeeld, is nietig.
De wettelijke regelgeving voor VvE’s is per 1 januari 2018 aangescherpt. De nieuwe regels schrijven voor hoe groot de reservering van de VvE voor het onderhoud van het gemeenschappelijk gebouw moet zijn, en scheppen mogelijkheden voor de VvE om voor dit onderhoud een geldlening aan te gaan. Op deze wijzen moeten VvE’s beter gaan functioneren.
Neem voor meer informatie gerust contact met ons op.
Ons team van ervaren vastgoed advocaten staat voor u klaar.
Heeft u een vraag of wilt u juridisch advies? Neem gerust contact met ons op.
29 april 2025
Bij nader inzien
De wettelijke bedenktermijn bij de koop van een woning
Lees meer
19 maart 2025
Have you ever seen the rain?
Non-conformiteit, verborgen gebreken en lekkages
Lees meer
11 maart 2025
De wettelijke bedenktijd bij de aankoop van een woning
De aankoop van een woning is voor veel mensen (een van) de grootste financiële beslissing(en) die zij in hun leven zullen maken. Er komt veel bij kijken en niet iedereen heeft voldoende tijd en gelegenheid om zich te laten inlichten over de voorgenomen aankoop.
Lees meer
28 januari 2025
Eerlijke grondverkoop door gemeente: Didam II verduidelijkt de spelregels
In november 2024 bracht de Hoge Raad meer duidelijkheid over de verkoop van schaarse grond door overheden. Wat betekent dit voor gemeenten en marktpartijen?
Lees meer
12 december 2024
Buurman, wat doet u nu?
Een eigenaar of gebruiker van een onroerende zaak kan onder omstandigheden gehouden zijn om een ander tijdelijk gebruik te laten maken van zijn woning of perceel, indien dit noodzakelijk is voor het uitvoeren van werkzaamheden ten behoeve van de onroerende zaak van de ander.
Lees meer
31 juli 2024
Het schriftelijkheidsvereiste bij aankoop van een woning
Wanneer een woning wordt (ver)kocht, dan kan dit mondeling of schriftelijk gebeuren. Als partijen het eens zijn over de zgn. ‘essentialia’ van de koop, zoals de prijs en het object, dan zijn zij in principe aan de koop gebonden. Voor een particuliere koper geldt evenwel een schriftelijkheidsvereiste, dat bepaalt dat de koper pas gebonden is aan de koop als deze schriftelijk is vastgelegd.
Lees meer
2 mei 2024
Verkrijgende verjaring, erfgrens en bezit te goeder trouw
Met regelmaat behandelen wij geschillen omtrent verkrijging van grond door verjaring.
Lees meer
28 maart 2024
Mandeligheid van een gemeenschappelijke muur
Mandeligheid van een gemeenschappelijke muur is niet zelden een punt van discussie tussen buren: is de schutting tussen twee tuinen gemeenschappelijk eigendom? Zo ja, mag de ene buurman dan (mede) op kosten van de andere buurman onderhoud uitvoeren of de schutting zelfs geheel vervangen?
Lees meer
22 februari 2024
Wat is de waarde van gemeenschappelijke grond in de VvE?
Het is geen onbekend verschijnsel: een lid van de VvE blijkt zijn tuin of dakterras te hebben uitgebreid buiten de grenzen van zijn privé gedeelte, en vraagt achteraf aan de VvE om deze toestand te legaliseren.
Lees meer