12 september 2024
Verzoek om een vaste aanstelling
Sinds 1 augustus 2022 hebben werkgevers te maken met de Wet transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden.
Lees meer
Als u ontslagen wordt of uw contract wordt niet verlengd op initiatief van de werkgever, dan heeft u vaak recht op een transitievergoeding.
Deze bruto vergoeding heeft als doel u financieel bij te staan in de overbrugging naar nieuw werk. U heeft vanaf dag één recht op een transitievergoeding. Ook als uw arbeidsovereenkomst in de proeftijd beëindigd wordt, kan u aanspraak maken op de transitievergoeding.
De hoogte van de transitievergoeding is afhankelijk van het brutomaandsalaris en het aantal jaren dat u voor uw werkgever gewerkt hebt. De totale transitievergoeding is gelijk aan 1/3 van uw brutomaandsalaris vermenigvuldigd met het aantal jaren dat u bij uw werkgever gewerkt heeft. Soms tellen dienstjaren bij opvolgende werkgevers mee. Bijvoorbeeld als u door uw huidige werkgever het bedrijf(sonderdeel) waar u bij uw vorige werkgever werkte, heeft overgenomen. Ook wanneer u ergens eerst als gedetacheerde of uitzendkracht werkt en vervolgens direct in dienst treedt en hetzelfde werk blijft doen, kunnen de jaren die u werkte als uitzendkracht of gedetacheerde meetellen in de berekening van de transitievergoeding. Was u tussen twee contracten langer dan zes maanden uit dienst? Dan tellen uw oude contracten niet mee bij het berekenen van de transitievergoeding.
Onder het brutomaandsalaris vallen alle vaste en variabele salariscomponenten. Ook bijvoorbeeld een bonus wordt gedeeltelijk meegenomen in de berekening. Een pensioenbijdrage en reiskostenvergoeding worden niet meegenomen in de berekening van de transitievergoeding.
U hebt geen recht op transitievergoeding in onder meer de volgende omstandigheden:
Uw werkgever moet u binnen één maand na uw laatste dag van uw arbeidsovereenkomst de transitievergeding betalen. Doet hij dit niet, dan heeft u slechts drie maanden, tellend vanaf dag dat uw arbeidsovereenkomst eindigde, de tijd om u tot de rechter te wenden om betaling te eisen. De advocaten van GMW Advocaten kunnen u helpen bij het claimen van de transitievergoeding. Bij voorkeur buiiten, maar indien nodig, in een gerechtelijke procedure.
Op het werk brengt u veel tijd door. Vaak zelfs meer dan thuis. Het is dan ook niet gek als er een verschil van mening ontstaat, bijvoorbeeld over een overplaasing waar u niet achter staat of na een vervelend functioneringsgesprek. Ook kan het even niet boteren tussen u en uw collega(‘s). Dit kan uitmonden in een arbeidsconflict.
Een arbeidsconflict kan een verstoorde arbeidsrelatie tot gevolg hebben. Zowel u als uw werkgever hebben inspanningsplicht om het conflict op te lossen. Blijf dus in gesprek met uw werkgever en houdt de conversatie respectvol.
Om een arbeidsconflict op te lossen, kan mediation ingezet worden. Dit kan op verzoek van de werkgever of werknemer zijn. Onder leiding van een onafhankelijke mediator, wordt binnen de mediation getracht tot een oplossing te komen, waar alle partijen achter staan. Omdat partijen een geheimhoudingsverklaring moeten tekenen bij aanvang van het mediationtraject, kan in de mediation vrijelijk gepraat worden. Dit kan een terugkeer naar het werk zijn, maar ook kan gesproken worden over een beëindiging. In dat laatste geval adviseren wij u graag en staan wij u graag bij. Op de achtergrond of in het mediationgesprek zelf.
Mediation kan plaatsvinden tussen de werkgever en de werknemer, maar, als er een conflict is tussen werknemers onderling, ook met de betrokken collega(‘s).
Komt u er zelf niet meer uit en heeft u het idee dat uw rechten geschonden worden? Of bent u bang voor ontslag en heeft uw werkgever met u over een beëindigingsovereenkomst gesproken? De advocaten van GMW staan voor u klaar om voor uw rechten op te komen en u te adviseren. Indien nodig kunnen wij u bijstaan in een gerechtelijke procedure.
GMW advocaten helpt u graag bij al uw arbeidsrecht kwesties. Onze advocaten staan zowel werkgevers als werknemers bij.
Heeft u een vraag? Neem gerust contact met ons op.
"*" geeft vereiste velden aan
12 september 2024
Verzoek om een vaste aanstelling
Sinds 1 augustus 2022 hebben werkgevers te maken met de Wet transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden.
Lees meer
4 september 2024
AI-tool voor werkgevers: maak kosteloos uw vaststellingsovereenkomst
GMW Advocaten lanceert een nieuw en gratis hulpmiddel voor werkgevers dat het beëindigen van een arbeidsovereenkomst vereenvoudigt.
Lees meer
26 augustus 2024
Waar op te letten bij overwerk?
In de arbeidsovereenkomst is opgenomen hoeveel uren een werknemer per week werkt. Er kan van een werknemer worden verwacht dat hij of zij wel eens langer werkt dan in de arbeidsovereenkomst is opgenomen. Op sommige momenten is dat immers onvermijdelijk. Bijvoorbeeld als er sprake is van een belangrijke deadline die nadert.
Lees meer
12 augustus 2024
Versterking positie ondernemingsraad bij faillissement
Voor de tweede keer in vijf jaar kan iedereen reageren op een wetsvoorstel dat kortweg regelt dat werknemers bij een doorstart na faillissement automatisch in dienst komen van de verkrijgende onderneming. Dit is het zogeheten voorstel WOVOF.
Lees meer
12 augustus 2024
Belofte maakt in beginsel schuld
Kan een werkgever terugkomen op een (mondelinge) toezegging aan een werknemer om zijn arbeidsovereenkomst te verlengen? In beginsel maakt belofte schuld.
Lees meer
5 augustus 2024
Verzoek op grond van de Wet Flexibel Werken
Op grond van de Wet Flexibel Werken kunnen werknemers een verzoek doen tot aanpassing van hun arbeidsvoorwaarden. Het gaat dan bijvoorbeeld om de aanpassing van de arbeidsduur, de arbeidsplaats of de werktijd. Om dit verzoek te kunnen indienen, moet de werknemer minimaal 26 weken in dienst zijn.
Lees meer
8 juli 2024
Oei-foei-doei-beleid
In personeelshandboeken kom ik regelmatig tegen dat een derde waarschuwing, automatisch leidt tot ontslag op staande voet. In terminologie van honkbal heet dit wel een three strikes you’re out beleid. Een werkgever uit Eindhoven noemde dit een oei-foei-doei-beleid.
Lees meer
1 juli 2024
Ernstig verwijtbaar handelen door werkgever wegens schending re-integratieverplichtingen
De werkgever kan de rechter verzoeken om de arbeidsovereenkomst te ontbinden op grond van een verstoorde arbeidsverhouding.
Lees meer
26 juni 2024
Oprichting en erkenning ondernemingsraad afdwingen
Bijna één derde van de ondernemingen met meer dan 50 werknemers heeft geen ondernemingsraad (OR).
Lees meer