Verzet tegen verplichtstelling

Claim verplicht gesteld pensioenfonds voorkomen

Het overkomt duizenden ondernemers per jaar en honderden ondernemers komen in een procedure terecht. Over de vaak plotse aanschrijving door een verplicht gesteld bedrijfstakpensioenfonds (Bpf) om pensioenpremie aan dat Bpf te betalen. Dat gaat vaak om tienduizenden euro’s, terwijl de ondernemer het pensioen voor de werknemers vaak al goed heeft geregeld bij een pensioenverzekeraar. Dan dreigt de ondernemer dubbel te moeten betalen voor pensioen, met alle gevolgen van dien voor de bedrijfsvoering.

Kan een pensioenfonds zomaar pensioenpremie vorderen?

In Nederland gelden er voor bijna alle branches cao’s en Bpf’en per branche. De organisaties van werkgevers en werknemers (vakbonden) bepalen per branche, welk type onderneming met bepaalde (branche)specifieke werkzaamheden onder een bepaald bedrijfstakpensioenfonds vallen. In de zogeheten werkingssfeerbepaling van elk verplicht gesteld bedrijfstakpensioenfonds is dat opgenomen. Maar heel vaak zijn die werkingssfeerbepalingen niet zo duidelijk beschreven of overlappen die met een andere bedrijfstakpensioenfonds. Of geldt er geen hoofdzakelijkheidscriterium waardoor een ondernemer toch voor alle werknemers (onterecht) onder het pensioenfonds valt en premie moet betalen. Daardoor kan een ondernemer zelfs door twee Bpf’en worden aangeschreven met het verzoek of zelfs dwang om pensioenpremie voor alle werknemers te betalen.

Deze zogeheten verplichtstellingsbeschikking van de Minister van SZW waarin dus is bepaald welke ondernemingen/activiteiten binnen een bepaald Bpf valt, heeft kracht van wet. Dat is dus de basis voor een Bpf om een ondernemer plots te gaan vragen informatie te geven over de bedrijfsactiviteiten, over werknemers en om premienota’s te sturen.

Verzet tegen verplichte aansluiting bij een Bpf

De ondernemer kan zich hier wel tegen verzetten. Als gezegd, hebben veel ondernemers zelf al een pensioenregeling en was het vaak vanwege de onduidelijke werkingssfeerbepaling niet duidelijk dat een verplicht Bpf van toepassing zou kunnen zijn. Misschien is ook de eigen pensioenregeling beter voor de medewerkers dan die van het Bpf. Ook kan de ondernemer betogen dat de onderneming vanwege het aantal werknemers, de omzet of de soort activiteiten helemaal niet binnen de door het Bpf beschreven activiteiten valt.

Alarmbellen bij ontvangst brief verplicht pensioenfonds

Zodra een ondernemer een brief krijgt van een verplicht gesteld bedrijfstakpensioenfonds om informatie te geven, moeten er alarmbellen af gaan. Al vanaf dat moment is het van belang wat voor informatie de ondernemer geeft aan het Bpf en hoe er gecommuniceerd wordt met het pensioenfonds. Zeker als een ondernemer brieven ontvangt met verzoeken of sommaties om vaak met járen terugwerkende kracht, pensioenpremie te betalen aan een Bpf, is het verstandig advies in te schakelen. Een Bpf mag op grond van de wet door middel van een zogeheten dwangbevel zelfs de pensioenpremie bij de ondernemer incasseren. Daartegen kan direct een procedure worden gestart bij de kantonrechter.

Uiteindelijk wil de ondernemer voorkomen dat de onderneming in grote financiële problemen komt door plotseling en met terugwerkende kracht (dubbele) pensioenpremie aan een verplicht gesteld pensioenfonds te moeten betalen. GMW advocaten kan u adviseren en met u zorgen voor de communicatie en eventueel overleg met het Bpf, en de procedure voeren.

Meer pensioenrecht-gerelateerde informatie >

Advocaten

Vorige slide
Volgende slide
Daniël Huijboom

Daniël Huijboom

Insolventierecht, Ondernemingsrecht Lees meer over deze advocaat
Hans van Meerten

Prof. Hans van Meerten

Arbeidsrecht, Pensioenrecht Lees meer over deze advocaat
Koen Vermeulen

Koen Vermeulen

Arbeidsrecht, Pensioenrecht Lees meer over deze advocaat
Alle advocaten

Bent u op zoek naar een Pensioenrecht advocaat in Den Haag?

GMW advocaten helpt u graag bij al uw pensioenkwesties. Neem gerust contact met ons op.

Stel uw vraag via het formulier. U kunt ons ook direct bellen op:

+31 (0)70 3615048

Misschien vindt u dit ook interessant

15 juli 2024

Teleurstellende antwoorden over verplichte deelname pensioenfonds

De voormalig minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen, Schouten, beantwoordt vragen van het Tweede Kamerlid Aartsen (VVD) over de ergernis bij ondernemers omtrent rechtszaken over verplichte pensioenen.

Lees meer

Lees meer over

23 februari 2024

Als ondernemingsraad aan de slag met de Wtp

In dit artikel vertellen we u meer over de Wtp en de belangrijke rol van de ondernemingsraad (OR) bij wijziging van de pensioenregeling.

Lees meer

Lees meer over

3 oktober 2023

Finale kwijting en pensioenschade

Het komt regelmatig voor dat een arbeidsovereenkomst wordt beëindigd door middel van het sluiten van een vaststellingsovereenkomst door werkgever en werknemer.

Lees meer

Lees meer over

27 juni 2023

Pensioenopbouw ‘schijnzelfstandigen’ en ‘platformwerkers’.

Deze maand publiceerde het Zweedse voorzitterschap van de EU een concepttekst over een Europese richtlijn voor de bescherming van platformwerkers en het tegengaan van schijnzelfstandigheid.

Lees meer

Lees meer over

20 juni 2023

Datalekken bij pensioenfondsen: wanbestuur?

Vorige week was het weer raak: de e-mailadressen van honderden ABP deelnemers lagen op straat. Het betreft het grootste verplichte pensioenfonds van Nederland, het pensioenfonds voor de ambtenaren, met een geschat vermogen van 500 miljard euro.

Lees meer

Lees meer over

8 juni 2023

Hoge Raad over wijziging toeslagregeling pensioen

Op 21 april 2023 heeft de Hoge Raad een belangrijke uitspraak gedaan over wijziging van een bepaling in een pensioenregeling over toeslagverlening (prijsindexatie).

Lees meer

Lees meer over

16 februari 2023

Persoonlijke mededeling aan elke polishouder?

Deze week wees de Rechtbank Rotterdam een vonnis met mogelijk zeer ingrijpende gevolgen voor waardeoverdrachten van pensioen van deelnemers.

Lees meer

Lees meer over

2 februari 2023

Het nieuwe pensioenakkoord: nog steeds geen gelopen race

De plannen voor een nieuw pensioenstelsel kennen een lange historie. We kunnen zelfs teruggaan naar de jaren ’90 van de vorige eeuw toen op een pensioenbijeenkomst werd gezegd dat ‘vriend en vijand’ het erover eens zijn dat het stelsel aan hervorming toe is.

Lees meer

Lees meer over

7 juli 2022

Zwarte Zwanen: Pensioensector, zeg eens sorry

De tv-documentaire reeks “Zwarte Zwanen" heeft deze zomer twee nieuwe uitzendingen over de pensioenwereld uitgezonden.

Lees meer

Lees meer over