21 mei 2025
Risico-overgang bij de (ver)koop van een woning
De (ver)koop van een woning is een ingewikkeld proces met juridische elementen.
Lees meer
Het komt regelmatig voor dat buren het niet eens zijn over de erfgrens, of dat buren hinder ondervinden van bebouwing en beplanting nabij de erfgrens.
Ook komt het voor dat gebruik gemaakt moet worden van het naburig perceel om het eigen perceel te bereiken. Wat te doen als u het niet eens bent met de erfgrens? Wat kunt u doen als u hinder ondervindt van het naburig perceel? En bent u verplicht aan de buren een recht van overpad te verlenen?
Wanneer de grens tussen twee percelen onzeker is, kunnen de eigenaren de rechter vragen de grens te bepalen. Daarbij is van belang in hoeverre de grens blijkt uit kadastrale registers, maar ook de feitelijke grensafscheiding door bijvoorbeeld een muur, heg of sloot speelt een rol.
Buren dienen vanzelfsprekend rekening met elkaar te houden, maar toch ontstaan er vaak problemen door overlast. De wetgever heeft concrete grenzen bepaald voor het houden van bebouwing en beplanting bij de erfgrens, maar waar ligt de grens bij overlast door bijvoorbeeld geluid, trillingen of stank? Of wat is uw recht bij overlast van de afwatering van het naburig perceel?
Een erfdienstbaarheid is een last waarmee het ene erf ten behoeve van het andere erf is bezwaard. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat uw buren het recht hebben om over uw stuk grond te lopen of rijden om tot hun eigen stuk grond te komen. Een erfdienstbaarheid brengt doorgaans een aanzienlijke beperking van het eigendomsrecht met zich mee en eenmaal bestaande afspraken zijn niet eenvoudig te wijzigen. Bovendien blijven ook uw rechtsopvolgers aan de voorwaarden van de erfdienstbaarheid gebonden.
Als u al lange tijd een stuk grond gebruikt alsof het uw eigendom is, kunt u op grond van verjaring ook daadwerkelijk de eigendom verkrijgen. De Hoge Raad heeft echter in een uitspraak bepaald dat zelfs nadat u de eigendom heeft verworven, de oorspronkelijk eigenaar het stuk grond kan terugeisen. Mogelijk bent u zelfs een schadevergoeding verschuldigd doordat u het stuk grond al die jaren heeft gebruikt.
Ons team van ervaren vastgoed advocaten staat voor u klaar.
Heeft u een vraag of wilt u juridisch advies? Neem gerust contact met ons op.
21 mei 2025
Risico-overgang bij de (ver)koop van een woning
De (ver)koop van een woning is een ingewikkeld proces met juridische elementen.
Lees meer
29 april 2025
Bij nader inzien
De wettelijke bedenktermijn bij de koop van een woning
Lees meer
19 maart 2025
Have you ever seen the rain?
Non-conformiteit, verborgen gebreken en lekkages
Lees meer
11 maart 2025
De wettelijke bedenktijd bij de aankoop van een woning
De aankoop van een woning is voor veel mensen (een van) de grootste financiële beslissing(en) die zij in hun leven zullen maken. Er komt veel bij kijken en niet iedereen heeft voldoende tijd en gelegenheid om zich te laten inlichten over de voorgenomen aankoop.
Lees meer
28 januari 2025
Eerlijke grondverkoop door gemeente: Didam II verduidelijkt de spelregels
In november 2024 bracht de Hoge Raad meer duidelijkheid over de verkoop van schaarse grond door overheden. Wat betekent dit voor gemeenten en marktpartijen?
Lees meer
12 december 2024
Buurman, wat doet u nu?
Een eigenaar of gebruiker van een onroerende zaak kan onder omstandigheden gehouden zijn om een ander tijdelijk gebruik te laten maken van zijn woning of perceel, indien dit noodzakelijk is voor het uitvoeren van werkzaamheden ten behoeve van de onroerende zaak van de ander.
Lees meer
31 juli 2024
Het schriftelijkheidsvereiste bij aankoop van een woning
Wanneer een woning wordt (ver)kocht, dan kan dit mondeling of schriftelijk gebeuren. Als partijen het eens zijn over de zgn. ‘essentialia’ van de koop, zoals de prijs en het object, dan zijn zij in principe aan de koop gebonden. Voor een particuliere koper geldt evenwel een schriftelijkheidsvereiste, dat bepaalt dat de koper pas gebonden is aan de koop als deze schriftelijk is vastgelegd.
Lees meer
2 mei 2024
Verkrijgende verjaring, erfgrens en bezit te goeder trouw
Met regelmaat behandelen wij geschillen omtrent verkrijging van grond door verjaring.
Lees meer
28 maart 2024
Mandeligheid van een gemeenschappelijke muur
Mandeligheid van een gemeenschappelijke muur is niet zelden een punt van discussie tussen buren: is de schutting tussen twee tuinen gemeenschappelijk eigendom? Zo ja, mag de ene buurman dan (mede) op kosten van de andere buurman onderhoud uitvoeren of de schutting zelfs geheel vervangen?
Lees meer