Ontslag geven

Ontslag kent vele gedaantes. Iedere wijze van beëindiging kent eigen spelregels en valkuilen. Waar moet u op letten?

Loopt een tijdelijk contract van zelf af?

De einddatum in de arbeidsovereenkomst markeert het einde van het dienstverband. Zorgt u er voor dat u één maand voor de einddatum aan de werknemer laat weten of en zo ja onder welke voorwaarden u met elkaar verder wilt gaan. Stilzwijgend doorwerken na de einddatum kan de start van een nieuwe (vaste) arbeidsovereenkomst betekenen.

Kunt u zo maar opzeggen?

De werkgever kan de arbeidsovereenkomst niet “zo maar” met een briefje of mailtje opzeggen. Daartoe moet de werkgever eerst beschikken over voorafgaande toestemming van UWV, namelijk bij een ontslag wegens bedrijfseconomische redenen (reorganisatie) of na twee jaar ziekte. Ook het tussentijds beëindigen van een tijdelijke arbeidsovereenkomst kan niet zo maar: dat kan alleen met instemming van de werknemer, of toestemming van UWV of kantonrechter. Wel kunt u tijdens de proeftijd gewoon met een briefje of mailtje opzeggen.

Ontslag op staande voet lijkt makkelijk gegeven

U kunt de arbeidsovereenkomst wél direct opzeggen in geval van ontslag op staande voet. Dat moet “onverwijld”, dus vrijwel direct nadat u hebt ontdekt dat de werknemer grovelijk over de schreef is gegaan. Het geven van ontslag op staande voet lijkt makkelijk (“Wij ontslaan u wegens diefstal” volstaat echter niet voor een geldig ontslag). Want het vraagt zorgvuldige formulering van de feiten en ontslagredenen in de brief, omdat de werkgever alles moet bewijzen in een eventuele procedure.

Ontbinding via de kantonrechter

Wilt u afscheid nemen van de werknemer wegens

  • disfunctioneren
  • verwijtbaar handelen
  • een verstoorde arbeidsrelatie, of
  • een combinatie van ontslagredenen

dan verzoekt u aan de kantonrechter om de arbeidsovereenkomst te ontbinden. Een zorgvuldig opgebouwd dossier is noodzakelijk. De advocaten van GMW advocaten kunnen dat graag voor u beoordelen, daarover adviseren en de ontbindingsprocedure voeren waarbij ook kennis en ervaring van de procesregels van groot belang is.

Vaststellingsovereenkomst als voorkeursroute

Bij voorkeur komt u met de werknemer in goed overleg tot beëindiging van de arbeidsovereenkomst via een vaststellingsovereenkomst. De advisering vanuit GMW advocaten is daarop veelal gericht, teneinde tijd en kosten te besparen. De formulering van de afspraken in de vaststellingsovereenkomst luistert nauw, om misverstanden en latere procedures over open eindjes te vermijden.

Is er een voornemen tot ontslag? Neem contact op met de arbeidsrechtspecialisten van GMW advocaten.

Meer arbeidsrecht-gerelateerde informatie >

Op zoek naar een arbeidsrecht advocaat in Den Haag?

GMW advocaten helpt u graag bij al uw arbeidsrecht kwesties. Onze advocaten staan zowel werkgevers als werknemers bij.

Heeft u een vraag? Neem gerust contact met ons op.

"*" geeft vereiste velden aan

Contact

Misschien vindt u dit ook interessant

Gevolgen wetsvoorstel voor bestaande concurrentiebedingen

8 maart 2024

Gevolgen wetsvoorstel voor bestaande concurrentiebedingen

De Minister van Sociale Zaken wil een einde maken aan het automatisme waarmee werkgevers een concurrentiebeding in een arbeidsovereenkomst opnemen.

Lees meer

Lees meer over
Overeenkomst NIWO en GMW Advocaten en De Clercq Advocaten Notariaat

7 maart 2024

Overeenkomst NIWO en GMW Advocaten en De Clercq Advocaten Notariaat

Op 19 oktober 2021 is de Wet implementatie EETS-richtlijn van kracht geworden. EETS betekent European Electronic Toll Service (Europese elektronische tolheffingsdienst).

Lees meer

Lees meer over
Moet ik mijn medewerkers doorbetalen tijdens een sabbatical

27 februari 2024

Moet ik mijn medewerkers doorbetalen tijdens een sabbatical?

Heeft één van uw werknemers een sabbatical aangevraagd en wilt u weten wat uw verplichtingen zijn als werkgever? In deze blog leg ik u uit waar u rekening mee dient te houden.

Lees meer

Lees meer over
Als ondernemingsraad aan de slag met de WTP

23 februari 2024

Als ondernemingsraad aan de slag met de Wtp

In dit artikel vertellen we u meer over de Wtp en de belangrijke rol van de ondernemingsraad (OR) bij wijziging van de pensioenregeling.

Lees meer

Lees meer over
Gratis vakantie tijdens ziekte

15 februari 2024

Gratis vakantie tijdens ziekte?

Ziekte en vakantie: een onderwerp waar menig werkgever wel eens mee te maken krijgt. Hoe werkt het als een werknemer ziek wordt vóór of tijdens zijn vakantie en hoe zit het dan met afboeken van vakantiedagen?

Lees meer

Lees meer over

12 februari 2024

Webinar ‘Employment law for HR professionals: update 2024’

Even bijgepraat worden over de laatste ontwikkelingen binnen het arbeidsrecht? Meld u aan voor de Engelstalige webinar ’Employment law for HR professionals: update 2024’.

Lees meer

Lees meer over
Alcoholverslaving en re-integratie

6 februari 2024

Alcoholverslaving en re-integratie

Een alcoholverslaving kan leiden tot problemen op de werkvloer, zoals onveilige werkomstandigheden, disfunctioneren en veelvuldig ziekteverzuim.

Lees meer

Lees meer over
Aan de slag met de loonkloof

30 januari 2024

Aan de slag met de loonkloof

Gelijke beloning man/vrouw is een Europees grondrecht. In de praktijk blijkt er een groot verschil te zijn tussen het loon van mannen en vrouwen. Zowel in Nederland als in Europa zijn er initiatieven om via wetgeving de loonkloof te verkleinen.

Lees meer

Lees meer over
Ondernemingsraad 2024

29 januari 2024

Ondernemingsraad 2024

De wet verplicht ondernemingen met 50 of meer werknemers een OR te hebben. In december 2023 liet de minister weten dat 69% van dergelijke ondernemingen een OR heeft.

Lees meer

Lees meer over