Vaststellingsovereenkomst (VSO)

Wanneer een werkgever en werknemer in onderling overleg een arbeidsovereenkomst willen beëindigen, moeten er afspraken worden gemaakt. Deze afspraken worden vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst, ook wel beëindigingsovereenkomst of VSO genoemd. Waar moet u op letten bij het opstellen van een vaststellingsovereenkomst en wat kan GMW advocaten voor u betekenen?

Wat is een vaststellingsovereenkomst?

Een vaststellingsovereenkomst is een juridische overeenkomst waarin de redenen en voorwaarden voor het ontslag worden vastgelegd. Dit omvat zaken zoals de einddatum, de ontslagvergoeding en andere afspraken, zoals vrijstelling van werk, het opnemen van vakantiedagen en een vergoeding voor juridische kosten. Vaak worden ook afspraken over een getuigschrift, referenties, geheimhouding en het inleveren van bedrijfseigendommen vastgelegd. Tot slot bevat de overeenkomst meestal een clausule over finale kwijting, wat betekent dat beide partijen na uitvoering van de overeenkomst geen verdere vorderingen meer op elkaar hebben.

Wanneer een vaststellingsovereenkomst?

Een vaststellingsovereenkomst is alleen geschikt wanneer werkgever en werknemer het eens zijn over het ontslag. De arbeidsovereenkomst eindigt dan op basis van wederzijds goedvinden, bijvoorbeeld bij reorganisaties, twee jaar arbeidsongeschiktheid of een verschil van inzicht. Dit laatste kan betrekking hebben op verschillende situaties, zoals arbeidsconflicten, disfunctioneren of verwijtbaar gedrag van de werknemer.

Als werkgever en werknemer het niet eens zijn over het ontslag, kan een vaststellingsovereenkomst niet worden gebruikt. In de praktijk wordt vaak onderhandeld, bijvoorbeeld als de werknemer akkoord gaat met het ontslag onder de voorwaarde van een hogere vergoeding of een langere opzegtermijn. Als partijen er niet uitkomen, kan de werkgever zich tot het UWV of de rechter wenden voor het ontslag.

Een vaststellingsovereenkomst is ook niet nodig als de werknemer zelf opzegt.

Waar moet u op letten?

Het is belangrijk om op verschillende zaken te letten. Als de werknemer aanspraak wil maken op een WW-uitkering, moet de reden voor het ontslag in de overeenkomst worden opgenomen. Er mag geen sprake zijn van een dringende reden of een opzegverbod, en dit moet ook in de vaststellingsovereenkomst worden vastgelegd. Daarnaast is het cruciaal dat de juiste opzegtermijn in acht wordt genomen, aangezien de werknemer pas na het verstrijken daarvan recht heeft op een uitkering. Dit wordt ook wel de “fictieve opzegtermijn” genoemd.

Een ander belangrijk punt is dat de werknemer na het tekenen van de vaststellingsovereenkomst veertien dagen bedenktijd heeft. De werkgever moet hem of haar hierop wijzen. Het is daarom verstandig om deze termijn in de overeenkomst op te nemen.

Verder is het essentieel dat alle afspraken tussen werkgever en werknemer in de vaststellingsovereenkomst worden opgenomen. Dit voorkomt dat er achteraf wijzigingen moeten worden aangebracht, waarvoor mogelijk opnieuw onderhandeld moet worden.

Automatisch een vaststellingsovereenkomst opstellen

Voor werkgevers biedt GMW advocaten een kosteloze service: een speciale AI-tool die op basis van een loonstrook een volledig gepersonaliseerde vaststellingsovereenkomst genereert. De tool berekent ook de opzegtermijn en de wettelijke transitievergoeding.

Wilt u snel en eenvoudig een vaststellingsovereenkomst (VSO) maken? Gebruik dan onze VSO-tool: www.gmw.nl/vso-tool. U kunt deze vervolgens nog door één van onze arbeidsrecht specialisten laten nakijken.

Wat kan GMW advocaten voor u betekenen?

Bij voorkeur komt u met de werknemer in goed overleg tot beëindiging van de arbeidsovereenkomst via een vaststellingsovereenkomst. De advisering vanuit GMW advocaten is daarop veelal gericht, teneinde tijd en kosten te besparen. De formulering van de afspraken in de vaststellingsovereenkomst luistert nauw, om misverstanden en latere procedures over open eindjes te vermijden.

Neem voor advies en maatwerk contact op met de arbeidsrechtadvocaten van GMW advocaten.

Meer arbeidsrecht-gerelateerde informatie >

Advocaten

Vorige slide
Volgende slide
Amber Willemsen

Amber Willemsen

Arbeidsrecht Lees meer over deze advocaat
Anja Blijham

Anja Blijham

Arbeidsrecht Lees meer over deze advocaat
Godelijn Boonman

Godelijn Boonman

Arbeidsrecht Lees meer over deze advocaat
Koen Vermeulen

Koen Vermeulen

Arbeidsrecht, Pensioenrecht Lees meer over deze advocaat
Mark Dijkstra

Mark Dijkstra

Arbeidsrecht Lees meer over deze advocaat
Hans van Meerten

Prof. Hans van Meerten

Arbeidsrecht, Pensioenrecht Lees meer over deze advocaat
Roos van Zaltbommel

Roos van Zaltbommel

Arbeidsrecht, Pensioenrecht Lees meer over deze advocaat
Seliz Demirci

Seliz Demirci

Aansprakelijkheidrecht, Arbeidsrecht, Letselschade Lees meer over deze advocaat
Alle advocaten

Op zoek naar een arbeidsrecht advocaat in Den Haag?

GMW advocaten helpt u graag bij al uw arbeidsrecht kwesties. Onze advocaten staan zowel werkgevers als werknemers bij.

Heeft u een vraag? Neem gerust contact met ons op.

"*" geeft vereiste velden aan

Contact
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Misschien vindt u dit ook interessant

25 september 2024

Variabele beloning en loondoorbetaling bij ziekte

Tijdens de eerste twee jaar van ziekte heeft een werknemer in de regel recht op doorbetaling van tenminste 70% van het loon. De vraag is welk deel van het loon doorbetaald moet worden, indien een deel van het loon bestaat uit variabele looncomponenten, zoals provisie, een bonus of overwerkvergoeding. Is een werkgever verplicht om deze loonbestanddelen ook door te betalen tijdens ziekte?

Lees meer

Lees meer over

23 september 2024

Loonstop of loonopschorting?

Welke afslag moet u als werkgever nemen? Een zieke werknemer heeft 104 weken recht op loondoorbetaling. De werknemer moet tijdens zijn ziekte wel voldoen aan zijn re-integratieverplichtingen en meewerken aan een spoedig herstel.

Lees meer

Lees meer over

18 september 2024

Actie tegen aantasting reputatie werkgever

De meeste werkgevers nemen in een arbeidsovereenkomst en beëindigingsovereenkomst een geheimhoudingsbeding op.

Lees meer

Lees meer over

16 september 2024

Help! Is mijn zzp’er een werknemer?

Dat de vraag of sprake is van een arbeidsovereenkomst of overeenkomst van opdracht nog springlevend is, blijkt maar weer uit een tweetal uitspraken van eerder deze zomer.

Lees meer

Lees meer over

12 september 2024

Verzoek om een vaste aanstelling

Sinds 1 augustus 2022 hebben werkgevers te maken met de Wet transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden.

Lees meer

Lees meer over

4 september 2024

AI-tool voor werkgevers: maak kosteloos uw vaststellingsovereenkomst

GMW Advocaten lanceert een nieuw en gratis hulpmiddel voor werkgevers dat het beëindigen van een arbeidsovereenkomst vereenvoudigt.

Lees meer

Lees meer over

26 augustus 2024

Waar op te letten bij overwerk?

In de arbeidsovereenkomst is opgenomen hoeveel uren een werknemer per week werkt. Er kan van een werknemer worden verwacht dat hij of zij wel eens langer werkt dan in de arbeidsovereenkomst is opgenomen. Op sommige momenten is dat immers onvermijdelijk. Bijvoorbeeld als er sprake is van een belangrijke deadline die nadert.

Lees meer

Lees meer over

12 augustus 2024

Versterking positie ondernemingsraad bij faillissement

Voor de tweede keer in vijf jaar kan iedereen reageren op een wetsvoorstel dat kortweg regelt dat werknemers bij een doorstart na faillissement automatisch in dienst komen van de verkrijgende onderneming. Dit is het zogeheten voorstel WOVOF.

Lees meer

Lees meer over

12 augustus 2024

Belofte maakt in beginsel schuld

Kan een werkgever terugkomen op een (mondelinge) toezegging aan een werknemer om zijn arbeidsovereenkomst te verlengen? In beginsel maakt belofte schuld.

Lees meer

Lees meer over