Erven in het kort

Wie zijn de erfgenamen als er geen testament is?

Als iemand geen testament heeft opgemaakt, dan gelden de wettelijke regels of wel het zogeheten versterferfrecht. Het wettelijk erfrecht bevat standaardregels over wie erfgenamen zijn. GMW advocaten in Den Haag heeft veel expertise op het gebied van de erfenis.

De regels in het kort

  • Bent u gehuwd en heeft u geen kinderen?

Dan is uw echtgenoot de enige erfgenaam. Bent u niet gehuwd en heeft u wel kinderen? Dan zijn uw kinderen ieder voor een gelijk deel erfgenaam.

  • Bent u gehuwd en heeft u kinderen?

In dat geval zijn uw echtgenoot en de kinderen ieder voor een gelijk deel erfgenaam. Voor de kinderen geldt dat zij hun erfdeel niet in handen krijgen. Hun deel wordt omgerekend in geld. Het bedrag is pas opeisbaar bij het overlijden van de langstlevende echtgenoot. Erfrechtelijk kunnen de kinderen pas hun vordering in geld opeisen na het overlijden van de langstlevende echtgenoot.

  • Bent u niet gehuwd en heeft u geen kinderen?

In die situatie erven uw ouders en uw (half)broers en (half)zusters. Is uw broer of zuster al voor u overleden, dan komen diens kinderen daarvoor in de plaats. Let er op dat indien een minderjarig kind erft, de wet regelt dat het minderjarige kind nooit zelf verantwoordelijk is voor de schulden van de nalatenschap.

  • Bent u niet gehuwd en heeft u geen kinderen, geen ouders, geen broers of zusters?

Uw grootouders erven dan. Indien ook zij overleden zijn, komen hun kleinkinderen daarvoor in de plaats. Zijn ook zij allemaal overleden, dan komen de overgrootouders met hun afstammelingen aan bod. Mochten er ook dan nog geen erfgenamen zijn, dan vervalt de gehele nalatenschap (alle bezittingen en schulden van de erflater) aan de Nederlandse staat.

Langstlevende echtgenoot

Het erfrecht, zoals hierboven beschreven, zorgt ervoor dat de langstlevende echtgenoot financieel zo goed mogelijk verzorgd achterblijft. De echtgenoot die overblijft, krijgt de gehele nalatenschap. De kinderen hebben een geldvordering op de langstlevende echtgenoot. Op grond van de wettelijke verdeling kan de langstlevende vrij beschikken over het hele vermogen. In een testament kan de erflater de wettelijke verdeling opzij zetten of aanpassen. De behoefte om af te wijken van het versterferfrecht kan bijvoorbeeld bestaan als één of beide echtgenoten kinderen uit een eerdere relatie hebben en men alle kinderen hetzelfde wil behandelen. In een testament kunnen ook stiefkinderen tot erfgenaam worden benoemd. De erfgenamen tezamen regelen in geval van de wettelijke verdeling, de begrafenis of crematie en zij kunnen samen de goederen van de erflater verdelen en eventuele schulden betalen. Bij testament kan een executeur testamentair worden benoemd. Dit mag een familielid zijn, maar ook een buitenstaander. De executeur krijgt de opdracht de nalatenschap te beheren en de schulden van de nalatenschap te voldoen. De wet kent een uitgebreide regeling voor de bevoegdheden en plichten van de executeur. Deze wettelijke bevoegdheden kunnen bij testament beperkt worden of worden uitgebreid. De executeur zal onder andere moeten zorgen voor een boedelbeschrijving en de erfgenamen moeten inlichten over de afwikkeling.

Meer informatie

Omgaan met erfrecht is werk voor specialisten. GMW advocaten beschikt over die specialisten. Het is aan te bevelen om voorafgaand aan het opstellen van het testament contact met GMW advocaten op te nemen en u te laten voorlichten. Wilt u meer weten of heeft u een advocaat nodig? Neem dan contact met ons op.

Meer erfrecht-gerelateerde onderwerpen >

Advocaten

Marieke Morshuis

Marieke Morshuis

Lees meer over deze advocaat
Sieta Autar-Matawlie

Sieta Autar-Matawlie

Lees meer over deze advocaat
Stephanie Hasselaar-Veltkamp

Stephanie Hasselaar-Veltkamp

Lees meer over deze advocaat

Bent u op zoek naar een Erfrecht advocaat in Den Haag?

GMW advocaten helpt u graag bij al uw erfrechtelijke kwesties. Neem gerust contact met ons op.

Stel uw vraag via het formulier. U kunt ons ook direct bellen op:
+31 (0)70 3615048

"*" geeft vereiste velden aan

Contact
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Misschien vindt u dit ook interessant

De geldigheid van een concept testament

8 mei 2024

De geldigheid van een concept testament

Erven kan op twee manieren: via het wettelijk stelsel (het zogeheten versterferfrecht), of via een testament. Het wettelijk stelsel kan alleen opzij worden gezet door een testament. Een testament moet worden opgesteld met tussenkomst van de notaris. Het testament zal daarbij formeel ‘gepasseerd’ moeten worden.

Lees meer

Lees meer over
Wat kan ik doen als uit de erfenis geld is verdwenen

19 maart 2024

Wat kan ik doen als er geld is verdwenen uit de erfenis?

Na het overlijden wordt de erfenis afgewikkeld. De erfgenamen krijgen inzicht in de omvang en samenstelling van de erfenis. Wat kunt u doen als er geld is verdwenen uit de erfenis?

Lees meer

Lees meer over
Verzwijgen van een deel van de erfenis

14 maart 2024

Verzwijgen van een deel van de erfenis

Voor erfgenamen is er over en weer de verplichting elkaar te informeren over de omvang van de erfenis.

Lees meer

Lees meer over
Executeur van een testament. Wat houdt dat precies in

12 maart 2024

Executeur van een testament. Wat houdt dat precies in?

De executeur is verantwoordelijk voor het afhandelen van de nalatenschap. Maar dat betekent niet dat iedere executeur dezelfde verantwoordelijkheden heeft.

Lees meer

Lees meer over
19 maart 2024 Dag van het Erfrecht

5 maart 2024

19 maart 2024: Dag van het Erfrecht

Op dinsdag 19 maart 2024 is het de Dag van het Erfrecht. Op deze dag kunt u bij onze gespecialiseerde advocaten vrijblijvend informatie inwinnen over het erfrecht.

Lees meer

Lees meer over
4 belangrijke erfrecht zaken

5 maart 2024

4 vragen over financiële erfrecht zaken om rekening mee te houden

U bent met pensioen. Tijd voor een financiële check-up. Vandaag beantwoord ik 4 vragen over financiële erfrecht zaken die u nú moet regelen om onbezorgd te genieten van uw 'oude dag'.

Lees meer

Lees meer over
Wat is een verklaring van erfrecht

20 februari 2024

Wat is een verklaring van erfrecht en wanneer moet ik deze laten opstellen?

Een verklaring van erfrecht kun je in de meeste gevallen vergelijken met een legitimatiebewijs. De notaris verklaart in die akte wie de erfgenamen of executeur zijn.

Lees meer

Lees meer over
Waarom een digitaal nalatenschap opstellen

1 februari 2024

Waarom een digitale nalatenschap opstellen?

In een tijd waarin steeds meer zaken zich digitaal afspelen, is het belangrijk om na te denken over uw digitale nalatenschap. Hierin zet u op een rij wat u wilt dat er na uw overlijden gebeurt met uw digitale aanwezigheid. Als u niets doet, blijft u online doorleven.

Lees meer

Lees meer over
Vergoedingsrechten bij schenking en erfenis onder uitsluitingsclausule

24 oktober 2023

Vergoedingsrechten bij schenking en erfenis onder uitsluitingsclausule

Indien u tijdens het huwelijk een erfenis of schenking ontvangt, is het goed mogelijk dat de erflater of schenker een zogeheten uitsluitingsclausule heeft opgenomen in zijn of haar testament en aan de schenking heeft verbonden.

Lees meer

Lees meer over