Iemand die zelf geen verantwoorde beslissingen kan nemen, kan onder curatele, mentorschap en bewind komen te staan.
Deze persoon krijgt dan een wettelijk vertegenwoordiger die bepaalde beslissingen voor hem neemt. GMW advocaten in Den Haag heeft de kennis en ervaring om in dit soort situaties bijstand te verlenen.
Door een ziekte, wilsonbekwaamheid of beperking kunnen sommige mensen niet goed overzien welke gevolgen bepaalde keuzes hebben. De rechterbank kan dan een wettelijk vertegenwoordiger aanwijzen: een curator, mentor of bewindvoerder. Daarbij moet goed bekeken worden waarover de persoon zelf kan blijven beslissen, en waarover niet. Een advocaat is nodig bij de rechter. GMW advocaten kan u goed van dienst zijn.
Soms is duidelijk wie de vertegenwoordiger zal worden, bijvoorbeeld een ouder, de partner, een broer/zus of een kind. De betrokkene (rechthebbende) kan op schrift vastleggen of hebben vastgelegd dat die persoon hem zal vertegenwoordigen. Af en toe is het wenselijk dat een onafhankelijk persoon de rechthebbende zal vertegenwoordigen, bijvoorbeeld in het geval van een familieruzie.
Het kan nodig zijn om de vertegenwoordiging wettelijk af te dwingen. Bijvoorbeeld als iemand onverantwoord geld uit blijft geven of zelfstandig wil blijven wonen, terwijl dat echt niet kan. De kantonrechter kan dan een vertegenwoordiger aanstellen, die bepaalde beslissingen voor de persoon zal nemen.
GMW advocaten helpt u graag bij al uw familiekwesties. Neem gerust contact met ons op.
Stel uw vraag via het formulier. U kunt ons ook direct bellen op:
+31 (0)70 3615048
"*" geeft vereiste velden aan
20 september 2022
Hertrouwen van de langstlevende ouder; wat betekent dit voor de erfenis?
Als er geen testament is opgesteld, is de wettelijke verdeling op de erfenis van toepassing.
Lees meer
Lees meer over14 juni 2022
Een verblijvingsbeding in een samenlevingscontract: wat u als samenwoner erfrechtelijk gezien in ieder geval kan regelen
Anders dan bij gehuwde mensen, kent het Nederlandse wetboek amper regels voor samenwoners.
Lees meer
Lees meer over19 april 2022
Erfenis (beneficiair of zuiver) aanvaarden of toch verwerpen?
Een erflater kan bij testament erfgenamen benoemen. Indien er geen testament is, geldt de wettelijke verdeling. Wat te doen als erfgenaam indien erflater is overleden? De erfenis (nalatenschap) aanvaarden of verwerpen?
Lees meer
Lees meer over29 maart 2022
Erfbelasting en Schenkbelasting: Wat zijn de tarieven en vrijstellingen voor 2022?
Wat zijn de tarieven en vrijstellingen voor 2022? Indien men een erfenis ontvangt, dan krijgt men over het algemeen te maken met het voldoen van erfbelasting.
Lees meer
Lees meer over18 januari 2022
Microsoft verleent toegang tot de digitale accounts van overledenen
Microsoft verleent toegang tot de digitale accounts van overledenen. Wanneer kan u als erfgename hier aanspraak op maken? U leest het in deze blog.
Lees meer
Lees meer over12 november 2021
Gerechtelijke vaststelling vaderschap na overlijden. Hoe werkt het precies?
Wat indien de biologische vader van een kind, het kind niet heeft erkend en de vader inmiddels is overleden? Heeft het kind dan aanspraak op een erfenis?
Lees meer
Lees meer over11 juni 2021
18 juni 2021: Dag van het Erfrecht
Op vrijdag 18 juni 2021 is de Dag van het Erfrecht. Op deze dag kunt u bij gespecialiseerde advocaten informatie inwinnen over het erfrecht.
Lees meer
Lees meer over5 maart 2021
Artikel AD: Erfgenaam? Let op: ook schulden horen bij een erfenis!
Bij een erfenis denken veel mensen aan het erven van geld of vastgoed. Maar wat nogal eens vergeten wordt, is dat ook schulden van de overledene bij de erfenis horen. Hoe werkt dat precies en kun je een erfenis met schulden ook weigeren?
Lees meer
Lees meer over27 januari 2021
Hoe moet worden bepaald wat er met de as van een overledene gebeurt?
Nabestaanden kunnen nog weleens twisten over de vraag wat er met de as van de overledene moet gebeuren.
Lees meer
Lees meer over