Dringende werkzaamheden en renovatie – woonruimte

Artikel 7:220 BW

Een huurder is verplicht om zijn medewerking te verlenen aan dringende werkzaamheden aan het gehuurde. Indien het echter gaat om renovatiewerkzaamheden bestaat die verplichting pas nadat de verhuurder aan de huurder schriftelijk een redelijk voorstel heeft gedaan. Dat voorstel houdt bijvoorbeeld een opsomming van de renovatiewerkzaamheden in, hoeveel tijd er met de renovatie gemoeid is, en of en welke huurprijsverhoging geldt na afloop van de werkzaamheden.

Renovatie complex

In het geval dat de renovatie een complex betreft, wordt een voorstel vermoed redelijk te zijn als 70% of meer van de huurders ermee heeft ingestemd. Indien een huurder het dan toch oneens blijft met het voorstel, dient hij zich tot de rechter te wenden om de redelijkheid van het voorstel te laten toetsen. De termijn hiervoor is acht weken nadat de verhuurder de huurder heeft laten weten dat 70% van de huurders heeft ingestemd.

Tijdelijke verhuizing

In het geval dat de renovatie noodzaakt tot een tijdelijke verhuizing van de huurder, is de verhuurder van zelfstandige woonruimte verplicht een bijdrage in de verhuiskosten aan te bieden. De minimale hoogte van die bijdrage is vanaf  29 februari 2020 vastgesteld op € 6.253,-. De verhuurder kan ook de vergoeding in natura aanbieden, door bijvoorbeeld de verhuizing te regelen, en het schilderen van de nieuwe woning. Aanvaarding van het aanbod in natura is niet verplicht.

Dringende werkzaamheden

Zowel bij dringende werkzaamheden als bij renovatie geldt dat een huurder eventueel aanspraak kan maken op vermindering van de huurprijs, ontbinding van de huurovereenkomst en/of schadevergoeding. In hoeverre deze aanspraken toewijsbaar zijn, moet beoordeeld worden naar de omstandigheden van het geval. Problemen met betrekking tot dringende werkzaamheden en renovatie ontstaan bijvoorbeeld als niet duidelijk is om welke soort werkzaamheden het gaat, of als er geen redelijk voorstel wordt gedaan. De jurisprudentie in deze is zeer casuïstisch van aard.

Wilt u als verhuurder dringende werkzaamheden of een renovatie doorvoeren? Of u krijgt er als huurder mee te maken? Dan zijn onze vastgoedspecialisten u graag van dienst.

Meer huurrecht-gerelateerde onderwerpen >

Advocaten

Vorige slide
Volgende slide
Glenn Kerver

Glenn Kerver

Aansprakelijkheidrecht, Huurrecht, Letselschade, Vastgoedrecht Lees meer over deze advocaat
Marie-Christine Veltkamp - van Paassen

Marie-Christine Veltkamp-van Paassen

Huurrecht, Vastgoedrecht Lees meer over deze advocaat
Raymond de Mooij

Raymond de Mooij

Huurrecht, Vastgoedrecht Lees meer over deze advocaat
Stephanie de Wit

Stephanie de Wit

Insolventierecht, Ondernemingsrecht Lees meer over deze advocaat
Wouter de Veer

Wouter de Veer

Huurrecht, Vastgoedrecht Lees meer over deze advocaat
Zoë Ris

Zoë Ris

Huurrecht, Vastgoedrecht Lees meer over deze advocaat
Alle advocaten

Op zoek naar een huurrecht advocaat in Den Haag?

Ons team van ervaren huurrecht advocaten staat voor u klaar.

Heeft u een vraag of wilt u juridisch advies? Neem gerust contact met ons op.

"*" geeft vereiste velden aan

Contact
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Misschien vindt u dit ook interessant

14 oktober 2024

Overlast door huurders: wat kan een woningcorporatie doen?

Het komt regelmatig voor dat een huurder van een woning overlast veroorzaakt, zoals geluidsoverlast door harde muziek of luid geschreeuw, of geuroverlast door een vervuilde woning of tuin. Het is dan van groot belang dat een verhuurder adequaat reageert op meldingen van overlast, vooral wanneer het een woningcorporatie betreft die tevens verhuurder is van de getroffen buren.

Lees meer

Lees meer over

30 september 2024

Het nieuwe ROZ-model huurovereenkomst woonruimte

De Raad voor Onroerende Zaken (ROZ) heeft onlangs een nieuw model voor de huurovereenkomst van woonruimte gepubliceerd.

Lees meer

Lees meer over

2 september 2024

Update oneerlijke bedingen in de huurovereenkomst

De Europese Richtlijn 93/13 EG (Richtlijn oneerlijke bedingen) beschermt consumenten tegen oneerlijke bepalingen in overeenkomsten met een ondernemer.

Lees meer

Lees meer over

28 augustus 2024

De rol van woningcorporaties in de opkomst van het middensegment

Het woningtekort in Nederland moet worden tegengegaan. Om dit te bereiken is in de Nationale prestatieafspraken afgesproken dat woningcorporaties 50.000 middenhuurwoningen moeten bouwen tot en met 2030.

Lees meer

Lees meer over

7 augustus 2024

Woningruil en het vereiste van een zwaarwichtig belang

Vanwege de huidige krapte op de woningmarkt wordt er door huurders met toenemende mate een verzoek tot woningruil gedaan.

Lees meer

Lees meer over

16 mei 2024

Ontruiming bedrijfsruimte vanwege huurachterstanden

Op grond van artikel 7:212 BW en de huurovereenkomst is een huurder verplicht de huurpenningen volledig en op tijd te betalen. Het niet (tijdig) voldoen van de huurpenningen kwalificeert als een tekortkoming die ontbinding van de huurovereenkomst kan rechtvaardigen.

Lees meer

Lees meer over

6 mei 2024

Wet betaalbare huur

De afgelopen jaren is er veel veranderd voor de woningmarkt. Zo zijn de overdrachtsbelasting en box-3-heffing verhoogd, zijn de opkoopbescherming en de Wet goed verhuurderschap ingevoerd en worden tijdelijke huurcontracten afgeschaft.

Lees meer

Lees meer over

30 april 2024

Opzegging huurovereenkomst woonruimte wegens dringend eigen gebruik

Huurders van woonruimte kunnen een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd zonder reden opzeggen met inachtneming van een opzegtermijn die gelijk is aan de betalingstermijn van de huur (tenzij een minimumduur is overeengekomen). Dat geldt niet voor de verhuurder.

Lees meer

Lees meer over

23 april 2024

Besluit gemeentelijke schuldhulpverlening

Op 1 januari 2021 is het Besluit Gemeentelijke Schuldhulpverlening in werking getreden. Het Besluit Gemeentelijke Schuldhulpverlening legt aan alle verhuurders van woonruimten de verplichting op om betalingsachterstanden van huurders te melden bij de gemeente.

Lees meer

Lees meer over