Gebreken aan het gehuurde - bedrijfsruimte

Artikel 7:204 e.v. BW

Een gebrek is een staat of eigenschap van het gehuurde die maakt dat de huurder minder genot heeft van het gehuurde. Ze mag de huurder niet toe te rekenen zijn, en moet vallen buiten wat je van een onderhouden zaak mag verwachten. Een feitelijke stoornis door derden telt niet als een gebrek, dus als bijvoorbeeld een naast de woning gesitueerd bedrijf stank of trillingen veroorzaakt, komt dat in beginsel niet voor rekening van de verhuurder. Kleine herstellingen, zoals bijvoorbeeld het vervangen van lampen of het aanbrengen van tochtstrips, tellen ook niet als een gebrek. Verder heeft het begrip een ruime betekenis: de huurder van een verwaarloosd gebouw mag verlangen dat de verhuurder de gebreken verhelpt, ook al waren de gebreken bij aanvang van de huurovereenkomst al zichtbaar voor de huurder.

Afwijken van wettelijke regelingen

Voor woonruimte mag men niet van de wettelijke regelingen inzake gebreken afwijken. Voor de andere regimes, zoals winkelruimte of kantoorruimte mag dat wel. Zo kunnen partijen onderling afspreken dat bepaalde omstandigheden geen gebrek zijn, en wordt bij de huur van een vervallen schuur voor een zeer lage huurprijs aangenomen dat partijen bedoeld hebben dat de verhuurder de gebreken niet herstelt.

De wettelijke regels verplichten de verhuurder om gebreken te verhelpen. Als de verhuurder dat, ook na een ingebrekestelling, niet doet, kan de huurder de gebreken zelf (laten) verhelpen en de kosten daarvan in mindering brengen op de huurprijs.

Vermindering van huurprijs

Als een gebrek het huurgenot vermindert kan de huurder een evenredige vermindering van de huurprijs vorderen bij de rechter. De verlaagde huurprijs geldt dan vanaf het moment waarop het gebrek in voldoende mate bekend was aan de verhuurder tot aan de dag waarop het gebrek verholpen is. Hiervan kan bij woonruimte niet worden afgeweken. Bij de overige ruimtes is afwijken wel mogelijk, behalve als de verhuurder het gebrek bij aanvang van de huurovereenkomst al kende of moest kennen.

Gevolgschade

Soms is er ook sprake van gevolgschade. Bijvoorbeeld als de inboedel beschadigd is door een lekkage, of een bedrijf niet kan exploiteren door het gebrek. De verhuurder is alleen aansprakelijk voor gevolgschade als het gebrek is ontstaan na het ingaan van de huurovereenkomst en hem toe te rekenen is, of wanneer hij het gebrek bij het ingaan van de huurovereenkomst al kende of behoorde te kennen, of heeft gegarandeerd dat het gehuurde het gebrek niet had. De aansprakelijkheid voor gevolgschade kan bij winkelruimte en kantoorruimte worden uitgesloten, behalve als de verhuurder het gebrek bij aanvang van de huurovereenkomst al kende of moest kennen.

Heeft u een vraag over de gebreken aan het gehuurde? Of heeft u een andere juridische vraag? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen u graag.

Meer huurrecht-gerelateerde onderwerpen >

Advocaten

Vorige slide
Volgende slide
Foto Lisa

Annemiek Noordermeer-van der Heide

Huurrecht, Vastgoedrecht Lees meer over deze advocaat
Floortje Klapwijk

Floortje Klapwijk

Huurrecht, Vastgoedrecht Lees meer over deze advocaat
Glenn Kerver

Glenn Kerver

Aansprakelijkheidrecht, Huurrecht, Letselschade, Vastgoedrecht Lees meer over deze advocaat
Foto lisa

Marie-Christine Veltkamp-van Paassen

Huurrecht, Vastgoedrecht Lees meer over deze advocaat
Raymond de Mooij

Raymond de Mooij

Huurrecht, Vastgoedrecht Lees meer over deze advocaat
Zoë Ris

Zoë Ris

Huurrecht, Vastgoedrecht Lees meer over deze advocaat
Alle advocaten

Op zoek naar een huurrecht advocaat in Den Haag?

Ons team van ervaren huurrecht advocaten staat voor u klaar.

Heeft u een vraag of wilt u juridisch advies? Neem gerust contact met ons op.

Misschien vindt u dit ook interessant

11 maart 2025

De wettelijke bedenktijd bij de aankoop van een woning

De aankoop van een woning is voor veel mensen (een van) de grootste financiële beslissing(en) die zij in hun leven zullen maken. Er komt veel bij kijken en niet iedereen heeft voldoende tijd en gelegenheid om zich te laten inlichten over de voorgenomen aankoop.

Lees meer

Lees meer over

6 maart 2025

Onderhoud van de huurwoning: huurder of verhuurder verantwoordelijk?

In principe is de verhuurder verantwoordelijk voor het onderhoud van de huurwoning. Er is echter een uitzondering op deze regel. Er kan namelijk een onderscheid worden gemaakt tussen groot en klein onderhoud.

Lees meer

Lees meer over

16 januari 2025

Verhoging van de huurprijs bij de verduurzaming van een woning

Steeds meer woningbezitters zijn zich bewust van de noodzaak om hun woningen te verduurzamen. Er zijn verschillende verduurzamingsmaatregelen die zij kunnen nemen.

Lees meer

Lees meer over

9 januari 2025

Ontbinding van huurovereenkomsten

De ontbinding van een overeenkomst is een belangrijk juridisch instrument om van een overeenkomst af te komen. In dit artikel zoomen wij in op de ontbinding van huurovereenkomsten. Voor huurovereenkomsten geldt namelijk een aanvullende wettelijke regeling.

Lees meer

Lees meer over

17 december 2024

Hoge Raad: huurprijswijzigingsbeding met indexatie plus opslag 3% niet oneerlijk

Op 29 november 2024 heeft de Hoge Raad geoordeeld dat huurprijswijzigingsbedingen met een indexatie- en opslagbeding in beginsel niet oneerlijk zijn. In dit artikel leest u hoe en waarom de Hoge Raad tot die conclusie komt.

Lees meer

Lees meer over

5 november 2024

Tijdelijke verhuur van woonruimte

Sinds 1 juli 2024 is de Wet vaste huurcontracten van kracht. Waar het voorheen mogelijk was om met iedere huurder een tijdelijke huurovereenkomst aan te gaan, is het uitgangspunt per 1 juli 2024 dat een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd wordt aangegaan, met alle gevolgen van dien. Er bestaat echter nog een aantal uitzonderingen. In dit artikel worden de belangrijkste uitzonderingen aangestipt.

Lees meer

Lees meer over

14 oktober 2024

Overlast door huurders: wat kan een woningcorporatie doen?

Het komt regelmatig voor dat een huurder van een woning overlast veroorzaakt, zoals geluidsoverlast door harde muziek of luid geschreeuw, of geuroverlast door een vervuilde woning of tuin. Het is dan van groot belang dat een verhuurder adequaat reageert op meldingen van overlast, vooral wanneer het een woningcorporatie betreft die tevens verhuurder is van de getroffen buren.

Lees meer

Lees meer over

30 september 2024

Het nieuwe ROZ-model huurovereenkomst woonruimte

De Raad voor Onroerende Zaken (ROZ) heeft onlangs een nieuw model voor de huurovereenkomst van woonruimte gepubliceerd.

Lees meer

Lees meer over

2 september 2024

Update oneerlijke bedingen in de huurovereenkomst

De Europese Richtlijn 93/13 EG (Richtlijn oneerlijke bedingen) beschermt consumenten tegen oneerlijke bepalingen in overeenkomsten met een ondernemer.

Lees meer

Lees meer over