Gebreken aan het gehuurde – woonruimte

Artikel 7:204 e.v.BW

Wat is een gebrek?

Het begrip “gebrek” heeft een ruime betekenis. Het betreft eigenlijk elke beperking van het gebruiksgenot die niet aan de huurder is toe te rekenen. En waar de huurder ook geen rekening mee hoefde te houden bij een goed onderhouden zaak. Als gebrek wordt bijvoorbeeld aangemerkt een kapotte waterleiding of achterstallig onderhoud van het schilderwerk. Maar ook een voorschrift in het bestemmingsplan dat zich verzet tegen het gebruik als woonruimte. De verhuurder is verplicht om gebreken te verhelpen.

Dat geldt alleen niet voor de zaken die opgesomd staan in het Besluit Kleine Herstellingen. Die kleine herstellingen blijven voor rekening van de huurder. Ook geldt het niet voor gebreken waarvan herstel onmogelijk is, of waarvan het herstel zo duur is dat het herstel redelijkerwijs niet verlangd kan worden van de verhuurder. Een feitelijke stoornis door derden valt buiten het begrip “gebrek”. Toch kan een verhuurder verplicht worden om op te treden tegen een overlast veroorzakende buurman, als die buurman ook huurder van dezelfde verhuurder is.

Wat gebeurt er als de verhuurder niet overgaat tot herstel?

Als de verhuurder, ook na behoorlijk in gebreke te zijn gesteld door de huurder, niet overgaat tot herstel, kan de huurder zelf overgaan tot het herstel en de redelijke kosten daarvan op de verhuurder verhalen. Hij kan de kosten ook in mindering brengen op de huurprijs. Een andere mogelijkheid is dat de huurder niet overgaat tot herstel, maar dat hij bij de rechter een evenredige vermindering vordert van de huurprijs totdat het gebrek verholpen is. Van deze regels kan niet ten nadele van de huurder van woonruimte worden afgeweken.
Let op: de huurder mag zonder overeenstemming of rechtelijke uitspraak niet eigenmachtig de huur inhouden. Dan wordt hij gezien als wanbetaler, en dat kan leiden tot beëindiging van de huurovereenkomst.

Gevolgschade?

In het geval dat een gebrek leidt tot gevolgschade (zoals herstel van schilderwerk na een lekkage), is de verhuurder niet automatisch ook aansprakelijk voor deze gevolgschade. Dat is hij alleen als het gebrek aan hem toe te rekenen is of wanneer hij het gebrek al kende of moest kennen bij aanvang van de huurovereenkomst, en hij daarover niets heeft medegedeeld. Een gebrek is de verhuurder bijvoorbeeld toe te rekenen, wanneer het is ontstaan door achterstallig onderhoud, of wanneer eerdere herstelwerkzaamheden niet vakkundig zijn uitgevoerd. In het geval dat de verhuurder het gebrek al kende of moest kennen bij aanvang, kan de aansprakelijkheid van de verhuurder nooit contractueel worden beperkt of uitgesloten.

Heeft u een vraag over de gebreken aan het gehuurde? Of heeft u een andere juridische vraag? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen u graag.

Meer huurrecht-gerelateerde onderwerpen >

Advocaten

Vorige slide
Volgende slide
Glenn Kerver

Glenn Kerver

Aansprakelijkheidrecht, Huurrecht, Letselschade, Vastgoedrecht Lees meer over deze advocaat
Marie-Christine Veltkamp - van Paassen

Marie-Christine Veltkamp-van Paassen

Huurrecht, Vastgoedrecht Lees meer over deze advocaat
Raymond de Mooij

Raymond de Mooij

Huurrecht, Vastgoedrecht Lees meer over deze advocaat
Stephanie de Wit

Stephanie de Wit

Insolventierecht, Ondernemingsrecht Lees meer over deze advocaat
Wouter de Veer

Wouter de Veer

Huurrecht, Vastgoedrecht Lees meer over deze advocaat
Zoë Ris

Zoë Ris

Huurrecht, Vastgoedrecht Lees meer over deze advocaat
Alle advocaten

Op zoek naar een huurrecht advocaat in Den Haag?

Ons team van ervaren huurrecht advocaten staat voor u klaar.

Heeft u een vraag of wilt u juridisch advies? Neem gerust contact met ons op.

"*" geeft vereiste velden aan

Contact
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Misschien vindt u dit ook interessant

14 oktober 2024

Overlast door huurders: wat kan een woningcorporatie doen?

Het komt regelmatig voor dat een huurder van een woning overlast veroorzaakt, zoals geluidsoverlast door harde muziek of luid geschreeuw, of geuroverlast door een vervuilde woning of tuin. Het is dan van groot belang dat een verhuurder adequaat reageert op meldingen van overlast, vooral wanneer het een woningcorporatie betreft die tevens verhuurder is van de getroffen buren.

Lees meer

Lees meer over

30 september 2024

Het nieuwe ROZ-model huurovereenkomst woonruimte

De Raad voor Onroerende Zaken (ROZ) heeft onlangs een nieuw model voor de huurovereenkomst van woonruimte gepubliceerd.

Lees meer

Lees meer over

2 september 2024

Update oneerlijke bedingen in de huurovereenkomst

De Europese Richtlijn 93/13 EG (Richtlijn oneerlijke bedingen) beschermt consumenten tegen oneerlijke bepalingen in overeenkomsten met een ondernemer.

Lees meer

Lees meer over

28 augustus 2024

De rol van woningcorporaties in de opkomst van het middensegment

Het woningtekort in Nederland moet worden tegengegaan. Om dit te bereiken is in de Nationale prestatieafspraken afgesproken dat woningcorporaties 50.000 middenhuurwoningen moeten bouwen tot en met 2030.

Lees meer

Lees meer over

7 augustus 2024

Woningruil en het vereiste van een zwaarwichtig belang

Vanwege de huidige krapte op de woningmarkt wordt er door huurders met toenemende mate een verzoek tot woningruil gedaan.

Lees meer

Lees meer over

16 mei 2024

Ontruiming bedrijfsruimte vanwege huurachterstanden

Op grond van artikel 7:212 BW en de huurovereenkomst is een huurder verplicht de huurpenningen volledig en op tijd te betalen. Het niet (tijdig) voldoen van de huurpenningen kwalificeert als een tekortkoming die ontbinding van de huurovereenkomst kan rechtvaardigen.

Lees meer

Lees meer over

6 mei 2024

Wet betaalbare huur

De afgelopen jaren is er veel veranderd voor de woningmarkt. Zo zijn de overdrachtsbelasting en box-3-heffing verhoogd, zijn de opkoopbescherming en de Wet goed verhuurderschap ingevoerd en worden tijdelijke huurcontracten afgeschaft.

Lees meer

Lees meer over

30 april 2024

Opzegging huurovereenkomst woonruimte wegens dringend eigen gebruik

Huurders van woonruimte kunnen een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd zonder reden opzeggen met inachtneming van een opzegtermijn die gelijk is aan de betalingstermijn van de huur (tenzij een minimumduur is overeengekomen). Dat geldt niet voor de verhuurder.

Lees meer

Lees meer over

23 april 2024

Besluit gemeentelijke schuldhulpverlening

Op 1 januari 2021 is het Besluit Gemeentelijke Schuldhulpverlening in werking getreden. Het Besluit Gemeentelijke Schuldhulpverlening legt aan alle verhuurders van woonruimten de verplichting op om betalingsachterstanden van huurders te melden bij de gemeente.

Lees meer

Lees meer over