Bij de huur en verhuur van winkel- en kantoorruimten zijn de wettelijke bepalingen van regelend recht.
Dat betekent dat de inhoud van de huurovereenkomst van groot belang is. Veel potentiële problemen kunnen contractueel worden afgedekt. GMW advocaten denkt met u mee.
Bij het aangaan van een huurovereenkomst is het belangrijk om in een vroeg stadium te onderzoeken of u winkel- dan wel kantoorruimte huurt. Voor beide soorten bedrijfsruimten gelden afzonderlijke wettelijke bepalingen. Het wettelijke regime is bijvoorbeeld van belang als het gaat om huurtermijnen, opzeggingsgronden, huurprijswijzigingen en indeplaatsstelling.
Bij de verhuur van winkelruimten kunnen huurder en verhuurder eens in de zoveel tijd een wijziging van de huurprijs vorderen. De corresponderende gerechtelijke procedure kent de nodige haken en ogen. Het inschakelen van een advocaat is daarom verstandig.
Huurders van winkelruimte kunnen een ander in hun plaats stellen als huurder, indien zij hun bedrijf willen overdragen. Uiteraard moet er aan diverse voorwaarden voldaan worden. Hoe dwing je een indeplaatsstelling af als huurder? En hoe verweer je je als verhuurder tegen deze “wisseling van de wacht” is? De advocaten van ons kantoor kunnen u snel wegwijs maken in deze materie en u zowel in het voortraject als tijdens een gerechtelijke procedure terzijde staan.
Helaas worden veel verhuurders geconfronteerd met wanprestatie van hun contractspartij. Huurders die niet of te laat betalen (“slepers”), overlast veroorzaken, hennep telen of het gehuurde onderverhuren. GMW advocaten heeft een jarenlange expertise in het aanpakken van dergelijke huurders. In gerechtelijke procedures wordt onder meer betaling, ontbinding van de huurovereenkomst en ontruiming van het gehuurde gevorderd.
Heeft u een vraag over de huur en verhuur van winkel- en kantoorruimten? Of heeft u een andere juridische vraag? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen u graag.
Ons team van ervaren huurrecht advocaten staat voor u klaar.
Heeft u een vraag of wilt u juridisch advies? Neem gerust contact met ons op.
"*" geeft vereiste velden aan
28 november 2023
Huurprijsherziening bedrijfsruimte
Een van de belangrijkste onderdelen van een huurovereenkomst is de huurprijs. Na verloop van tijd kan het zo zijn dat de huurprijs niet meer marktconform is.
Lees meer
Lees meer over21 november 2023
In hoeverre is het hoofdverblijf bij contractuele medehuur verplicht?
In de meeste huurovereenkomsten voor woonruimte is opgenomen dat het houden van hoofdverblijf in het gehuurde verplicht is.
Lees meer
Lees meer over16 november 2023
Voortzetting huurovereenkomst na overlijden huurder
In het geval een huurder van een woonruimte komt te overlijden, dan eindigt de huurovereenkomst in beginsel na verloop van twee maanden.
Lees meer
Lees meer over7 november 2023
Hoge inflatie met forse huurprijsstijging tot gevolg is geen onvoorziene omstandigheid
Aan het voortkabbelend bestaan van huurprijsindexeringsbedingen lijkt dit jaar een einde te zijn gekomen.
Lees meer
Lees meer over19 september 2023
Verhuurders opgelet: huurprijsindexering onder omstandigheden buiten toepassing!
(Update 5 oktober 2023) De Rechtbank Amsterdam wees op 3 augustus 2023 een opmerkelijk vonnis met betrekking tot de huurprijsverhoging van woonruimtes.
Lees meer
Lees meer over26 juli 2023
De Wet Goed Verhuurderschap (WGV)
Op 1 juli 2023 is de Wet Goed Verhuurderschap (‘WGV’) in werking getreden. Het doel van de WGV is om ongewenste verhuurpraktijken te voorkomen en tegen te gaan. Het gedrag van verhuurders en verhuurbemiddelaars is daarbij centraal gesteld.
Lees meer
Lees meer over18 juli 2023
De Wet vaste contracten
Op 16 mei 2023 is het Wetsvoorstel vaste contracten aangenomen door de Tweede Kamer. Het Wetsvoorstel beoogt tijdelijke huurcontracten voor woonruimten, in de zin van artikel 7:271 lid 1 BW, af te schaffen.
Lees meer
Lees meer over6 juni 2023
Robotadvocaat
In Amerika is een ‘robot lawyer’ op de markt gebracht. Een app met juridische informatie die het inschakelen van een advocaat overbodig zou maken. ‘Fight corporations’, ‘find hidden money’, ‘beat bureaucracy’. Dat is wat de robot kan en wil. ‘Sue everybody,’ is het dringende advies.
Lees meer
Lees meer over23 mei 2023
Aanneming van werk
Er is sprake van een aanneemovereenkomst als de ene partij, de aannemer, zich jegens de andere partij, de opdrachtgever, verplicht om tegen betaling van een geldsom een werk op te leveren.
Lees meer
Lees meer over