Koop breekt geen huur

Artikel 7:226 BW

Als de verhuurder het gehuurde aan een derde verkoopt en levert, wordt na levering die derde automatisch verhuurder. De huur die opeisbaar wordt na de overdracht moet dan ook betaald worden aan de nieuwe verhuurder. De huur van voor die tijd kan in beginsel bevrijdend betaald worden aan de oude verhuurder. Koop breekt dus geen huur.

Let op: alleen de kernbedingen van de huurovereenkomst gaan over op de nieuwe verhuurder. Als in de huurovereenkomst bijvoorbeeld ook een koopoptie is opgenomen gaat deze in beginsel niet over op de nieuwe verhuurder. Mocht de huurder de koopoptie willen behouden, moet hij daarvoor een nieuwe overeenkomst sluiten.

Artikel 7:274 lid 5 BW en 7:296 lid 2 BW

In het geval de nieuwe eigenaar de gekochte woning of bedrijfsruimte zelf wil gaan bewonen of exploiteren, heeft hij in beginsel de mogelijkheid om de huurovereenkomst op te zeggen op grond van dringend eigen gebruik. De nieuwe verhuurder moet echter een wachttijd hanteren; hij mag deze rechtsgrond niet aanvoeren in de eerste drie jaar nadat de rechtsopvolging schriftelijk ter kennis is gebracht van de huurder.

Overigens is de zaak niet direct verloren als een schriftelijke kennisgeving ontbreekt. De Hoge Raad heeft bepaald dat er omstandigheden denkbaar zijn waaronder de wachttijd toch is gaan lopen, ook al is er geen schriftelijk bericht verstuurd. Het gaat erom dat bewezen kan worden vanaf wanneer de huurder tijdig, duidelijk en ondubbelzinnig op de hoogte was gebracht van de identiteit van de nieuwe verhuurder. Deze bewijslast rust op de verhuurder.

Heeft u een vraag of wilt u juridisch advies? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen u graag.

Meer huurrecht-gerelateerde onderwerpen >

Advocaten

Vorige slide
Volgende slide
Glenn Kerver

Glenn Kerver

Aansprakelijkheidrecht

Lees meer over deze advocaat
Marie-Christine Veltkamp - van Paassen

Marie-Christine Veltkamp-van Paassen

Huurrecht

Lees meer over deze advocaat
Raymond de Mooij

Raymond de Mooij

Huurrecht

Lees meer over deze advocaat
Stephanie de Wit

Stephanie de Wit

Insolventierecht

Lees meer over deze advocaat
Wouter de Veer

Wouter de Veer

Huurrecht

Lees meer over deze advocaat
Zoë Ris

Zoë Ris

Huurrecht

Lees meer over deze advocaat
Alle advocaten

Op zoek naar een huurrecht advocaat in Den Haag?

Ons team van ervaren huurrecht advocaten staat voor u klaar.

Heeft u een vraag of wilt u juridisch advies? Neem gerust contact met ons op.

"*" geeft vereiste velden aan

Contact
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Misschien vindt u dit ook interessant

2 september 2024

Update oneerlijke bedingen in de huurovereenkomst

De Europese Richtlijn 93/13 EG (Richtlijn oneerlijke bedingen) beschermt consumenten tegen oneerlijke bepalingen in overeenkomsten met een ondernemer.

Lees meer

Lees meer over

28 augustus 2024

De rol van woningcorporaties in de opkomst van het middensegment

Het woningtekort in Nederland moet worden tegengegaan. Om dit te bereiken is in de Nationale prestatieafspraken afgesproken dat woningcorporaties 50.000 middenhuurwoningen moeten bouwen tot en met 2030.

Lees meer

Lees meer over

7 augustus 2024

Woningruil en het vereiste van een zwaarwichtig belang

Vanwege de huidige krapte op de woningmarkt wordt er door huurders met toenemende mate een verzoek tot woningruil gedaan.

Lees meer

Lees meer over

16 mei 2024

Ontruiming bedrijfsruimte vanwege huurachterstanden

Op grond van artikel 7:212 BW en de huurovereenkomst is een huurder verplicht de huurpenningen volledig en op tijd te betalen. Het niet (tijdig) voldoen van de huurpenningen kwalificeert als een tekortkoming die ontbinding van de huurovereenkomst kan rechtvaardigen.

Lees meer

Lees meer over

6 mei 2024

Wet betaalbare huur

De afgelopen jaren is er veel veranderd voor de woningmarkt. Zo zijn de overdrachtsbelasting en box-3-heffing verhoogd, zijn de opkoopbescherming en de Wet goed verhuurderschap ingevoerd en worden tijdelijke huurcontracten afgeschaft.

Lees meer

Lees meer over

30 april 2024

Opzegging huurovereenkomst woonruimte wegens dringend eigen gebruik

Huurders van woonruimte kunnen een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd zonder reden opzeggen met inachtneming van een opzegtermijn die gelijk is aan de betalingstermijn van de huur (tenzij een minimumduur is overeengekomen). Dat geldt niet voor de verhuurder.

Lees meer

Lees meer over

23 april 2024

Besluit gemeentelijke schuldhulpverlening

Op 1 januari 2021 is het Besluit Gemeentelijke Schuldhulpverlening in werking getreden. Het Besluit Gemeentelijke Schuldhulpverlening legt aan alle verhuurders van woonruimten de verplichting op om betalingsachterstanden van huurders te melden bij de gemeente.

Lees meer

Lees meer over

21 maart 2024

De huurrechtelijke verdeling van onderhouds- en herstelkosten

Voor wiens rekening komen de kosten van onderhoud en herstel van het pand: de huurder of de verhuurder? Het is een vraag die veelvuldig tot discussie leidt en waarover veel geprocedeerd wordt. In deze blog wordt ingezoomd op de wettelijke regeling en de afwijkende regeling van de ROZ-modellen.

Lees meer

Lees meer over

14 maart 2024

Contractuele medehuur en de scheidingsregel: een vervolg

In een eerder artikel schreef ik reeds over de uitspraak van de Hoge Raad van 24 december 2021, waarin werd geoordeeld dat contractuele medehuurders een beroep kunnen doen op de scheidingsregel van artikel 7:267 lid 7 BW.

Lees meer

Lees meer over