Servicekosten – bedrijfsruimte

Anders dan voor woonruimte, is voor bedrijfsruimte geen definitie van servicekosten opgenomen in de wet.

Van belang is daarom wat in de huurovereenkomst is afgesproken over de servicekosten. Meestal gaat het om de levering van gas, water en licht, maar het kan onder andere ook zien op kosten van beveiliging, schoonmaak, liftonderhoud of tuinwerk. Het is gebruikelijk om af te spreken dat de huurder een voorschot betaalt op de servicekosten en de verhuurder aan het eind van een bepaalde periode een eindafrekening overlegt.

Vastleggen servicekosten bedrijfsruimte

Het is raadzaam in de huurovereenkomst expliciet vast te leggen op welke diensten de servicekosten zien, zodat discussie daarover voorkomen kan worden. In het ROZ-model voor de algemene voorwaarden bedrijfsruimte is opgenomen dat de verhuurder het recht heeft om gedurende de huurovereenkomst het servicepakket te wijzigen, maar ook dan blijft het raadzaam om die wijziging goed vast te leggen. Dit is van belang vanwege de daarmee samenhangende betalingsverplichting van de huurder. Mochten partijen een geschil hebben over welke kosten als servicekosten aan de huurder kunnen worden doorberekend, kunnen zij zich wenden tot de rechter.

Vaststellen voorschot servicekosten

Het is raadzaam om het door de huurder te betalen voorschot voor de servicekosten zo veel mogelijk gelijk te laten zijn aan de te verwachten daadwerkelijke servicekosten. Zo beperkt de verhuurder zijn financieel risico, en komt de huurder niet voor verrassingen te staan. In het ROZ-model voor de algemene voorwaarden bedrijfsruimte is de mogelijkheid opgenomen om het voorschot servicekosten jaarlijks aan te passen.

Vaststellen definitieve servicekosten

Jaarlijks dienen de servicekosten afgerekend te worden op basis van de daadwerkelijke kosten en onder verrekening van de door de huurder betaalde voorschotten. Hierbij kunnen de nodige vragen ontstaan. Mag de verhuurder administratiekosten berekenen voor het verwerken van de servicekosten? Hoe moet het aandeel in de servicekosten bepaald worden in een bedrijfsverzamelgebouw? Binnen welke termijn moet de verhuurder het overzicht van de servicekosten en het aandeel van de huurder verstrekken? Wat is het gevolg van leegstand voor de doorberekening van de servicekosten? GMW advocaten zoekt het graag voor u uit.

Heeft u een vraag over de servicekosten van een bedrijfsruimte? Of heeft u een andere juridische vraag? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen u graag.

Meer huurrecht-gerelateerde onderwerpen >

Advocaten

Vorige slide
Volgende slide
Foto Lisa

Annemiek Noordermeer-van der Heide

Huurrecht, Vastgoedrecht Lees meer over deze advocaat
Floortje Klapwijk

Floortje Klapwijk

Huurrecht, Vastgoedrecht Lees meer over deze advocaat
Glenn Kerver

Glenn Kerver

Aansprakelijkheidrecht, Huurrecht, Letselschade, Vastgoedrecht Lees meer over deze advocaat
Foto lisa

Marie-Christine Veltkamp-van Paassen

Huurrecht, Vastgoedrecht Lees meer over deze advocaat
Raymond de Mooij

Raymond de Mooij

Huurrecht, Vastgoedrecht Lees meer over deze advocaat
Zoë Ris

Zoë Ris

Huurrecht, Vastgoedrecht Lees meer over deze advocaat
Alle advocaten

Op zoek naar een huurrecht advocaat in Den Haag?

Ons team van ervaren huurrecht advocaten staat voor u klaar.

Heeft u een vraag of wilt u juridisch advies? Neem gerust contact met ons op.

Misschien vindt u dit ook interessant

11 maart 2025

De wettelijke bedenktijd bij de aankoop van een woning

De aankoop van een woning is voor veel mensen (een van) de grootste financiële beslissing(en) die zij in hun leven zullen maken. Er komt veel bij kijken en niet iedereen heeft voldoende tijd en gelegenheid om zich te laten inlichten over de voorgenomen aankoop.

Lees meer

Lees meer over

6 maart 2025

Onderhoud van de huurwoning: huurder of verhuurder verantwoordelijk?

In principe is de verhuurder verantwoordelijk voor het onderhoud van de huurwoning. Er is echter een uitzondering op deze regel. Er kan namelijk een onderscheid worden gemaakt tussen groot en klein onderhoud.

Lees meer

Lees meer over

16 januari 2025

Verhoging van de huurprijs bij de verduurzaming van een woning

Steeds meer woningbezitters zijn zich bewust van de noodzaak om hun woningen te verduurzamen. Er zijn verschillende verduurzamingsmaatregelen die zij kunnen nemen.

Lees meer

Lees meer over

9 januari 2025

Ontbinding van huurovereenkomsten

De ontbinding van een overeenkomst is een belangrijk juridisch instrument om van een overeenkomst af te komen. In dit artikel zoomen wij in op de ontbinding van huurovereenkomsten. Voor huurovereenkomsten geldt namelijk een aanvullende wettelijke regeling.

Lees meer

Lees meer over

17 december 2024

Hoge Raad: huurprijswijzigingsbeding met indexatie plus opslag 3% niet oneerlijk

Op 29 november 2024 heeft de Hoge Raad geoordeeld dat huurprijswijzigingsbedingen met een indexatie- en opslagbeding in beginsel niet oneerlijk zijn. In dit artikel leest u hoe en waarom de Hoge Raad tot die conclusie komt.

Lees meer

Lees meer over

5 november 2024

Tijdelijke verhuur van woonruimte

Sinds 1 juli 2024 is de Wet vaste huurcontracten van kracht. Waar het voorheen mogelijk was om met iedere huurder een tijdelijke huurovereenkomst aan te gaan, is het uitgangspunt per 1 juli 2024 dat een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd wordt aangegaan, met alle gevolgen van dien. Er bestaat echter nog een aantal uitzonderingen. In dit artikel worden de belangrijkste uitzonderingen aangestipt.

Lees meer

Lees meer over

14 oktober 2024

Overlast door huurders: wat kan een woningcorporatie doen?

Het komt regelmatig voor dat een huurder van een woning overlast veroorzaakt, zoals geluidsoverlast door harde muziek of luid geschreeuw, of geuroverlast door een vervuilde woning of tuin. Het is dan van groot belang dat een verhuurder adequaat reageert op meldingen van overlast, vooral wanneer het een woningcorporatie betreft die tevens verhuurder is van de getroffen buren.

Lees meer

Lees meer over

30 september 2024

Het nieuwe ROZ-model huurovereenkomst woonruimte

De Raad voor Onroerende Zaken (ROZ) heeft onlangs een nieuw model voor de huurovereenkomst van woonruimte gepubliceerd.

Lees meer

Lees meer over

2 september 2024

Update oneerlijke bedingen in de huurovereenkomst

De Europese Richtlijn 93/13 EG (Richtlijn oneerlijke bedingen) beschermt consumenten tegen oneerlijke bepalingen in overeenkomsten met een ondernemer.

Lees meer

Lees meer over