De verhuurder kan een waarborgsom vragen aan de huurder bij het aangaan van de huurovereenkomst.
Deze waarborgsom strekt tot zekerheid voor de verhuurder dat eventuele schade aan het gehuurde (veroorzaakt door de huurder) of achterstallig huurpenningen wordt gedekt.
Voorafgaand aan de huurovereenkomst, kan een beschrijving van de staat van het gehuurde worden gemaakt. Op basis daarvan kan in een eindinspectie worden bepaald of, en zo ja, welke schade is ontstaan. Als er schade is ontstaan en deze komt voor rekening van de huurder, dan dient de verhuurder voor het einde van de huurovereenkomst eerst de huurder de gelegenheid te geven zelf de schade te herstellen. Indien de huurder dit nalaat, kan verhuurder de waarborgsom aanwenden en zelf de reparaties laten verrichten. Als er vooraf geen beschrijving van de staat van het gehuurde is gemaakt, dan ontstaat op basis van de wet het vermoeden (behoudens tegenbewijs) dat de huurder het gehuurde in dezelfde staat oplevert zoals hij het ook heeft ontvangen. Het is daarom aan te raden vooraf de staat van het gehuurde te inspecteren en een beschrijving daarvan te maken, zo mogelijk met foto’s en video’s.
Veranderingen aan het gehuurde met toestemming van de verhuurder hoeven niet ongedaan te worden gemaakt, tenzij anders afgesproken. Tevens is de huurder niet gehouden schade te herstellen welke is veroorzaakt door ouderdom of slijtage.
Heeft u een vraag of wilt u juridisch advies? Neem gerust contact met ons op.
Ons team van ervaren huurrecht advocaten staat voor u klaar.
Heeft u een vraag of wilt u juridisch advies? Neem gerust contact met ons op.
"*" geeft vereiste velden aan
6 juni 2023
Robotadvocaat
In Amerika is een ‘robot lawyer’ op de markt gebracht. Een app met juridische informatie die het inschakelen van een advocaat overbodig zou maken. ‘Fight corporations’, ‘find hidden money’, ‘beat bureaucracy’. Dat is wat de robot kan en wil. ‘Sue everybody,’ is het dringende advies.
Lees meer
Lees meer over23 mei 2023
Aanneming van werk
Er is sprake van een aanneemovereenkomst als de ene partij, de aannemer, zich jegens de andere partij, de opdrachtgever, verplicht om tegen betaling van een geldsom een werk op te leveren.
Lees meer
Lees meer over20 april 2023
Didam-arrest: overeenkomsten nietig of vernietigbaar?
Binnen het bestuursrecht oordeelde de Afdeling al eerder dat overheidsorganen op grond van het beginsel van gelijke kansen c.q. gelijkheidsbeginsel in het geval van schaarste aan gegadigden mededingingsruimte moeten bieden.
Lees meer
Lees meer over9 maart 2023
Ontruimingsbescherming
De Nederlandse wet kent verschillende huurregimes. Zo gelden voor huurovereenkomsten die op woonruimte zien andere regels dan voor bijvoorbeeld huurovereenkomsten die op kantoorruimte zien.
Lees meer
Lees meer over2 maart 2023
Administratiekosten bij de totstandkoming van een huurovereenkomst
Mag een verhuurder administratiekosten in rekening brengen bij het tot stand komen van de huurovereenkomst? Onlangs kwam deze vraag weer naar voren.
Lees meer
Lees meer over28 februari 2023
Heethoofd
Ingrid Kastanje exploiteerde samen met haar man een grote vastgoedportefeuille in Den Haag. Twee volbloed Hagenezen, met het hart op de tong.
Lees meer
Lees meer over31 januari 2023
Juryrechtspraak
In civiele zaken duurt een rechtszaak makkelijk een jaar, maar twee of drie jaar komt ook voor. Kantoorgenoten van mij hebben procedures lopen die inclusief hoger beroep al meer dan tien jaar in beslag nemen.
Lees meer
Lees meer over26 januari 2023
De eerste rechtspraak inzake het Besluit Gemeentelijke Schuldhulpverlening
Sinds 1 januari 2021 is het Besluit Gemeentelijke Schuldhulpverlening van kracht. Op basis van dit besluit moet een verhuurder van woonruimte actief optreden in geval van constatering van een huurachterstand.
Lees meer
Lees meer over17 januari 2023
Indeplaatsstelling
Een belangrijk wettelijk uitgangspunt is het beginsel van contractsvrijheid. Partijen zijn vrij om met elkaar af te spreken wat zij willen, voor zover de afspraken niet in strijd zijn met de wet en goede zeden.
Lees meer
Lees meer over