Bij de koop of realisatie van vastgoed lijkt het civielrechtelijk traject centraal te staan. De koper sluit een koopovereenkomst met de verkoper, de projectontwikkelaar sluit een overeenkomst van aanneming van werk met de aannemers.
Op de achtergrond speelt het bestuursrecht echter een grote rol. Zo kan een gekochte woning die aan alle verwachtingen lijkt te voldoen, een kat in de zak zijn, indien de door koper gewenste bestemming niet overeenstemt met de gemeentelijke voorschriften. Uw buren of Vereniging van Eigenaren kunnen hun zegen over uw gewenste aanbouw hebben gegeven; maar bij gebrek aan de juiste vergunningen zal de aanbouw niet gerealiseerd kunnen worden.
GMW advocaten adviseert u graag over de bestuursrechtelijke kanten van uw zaak. Neem gerust contact met ons op.
Meer informatie over bestuursrechtelijke onderwerpen:
GMW advocaten helpt u graag bij al uw bestuursrechtelijke kwesties.
Heeft u een vraag of wilt u juridisch advies? Neem gerust contact met ons op.
"*" geeft vereiste velden aan
23 mei 2023
Aanneming van werk
Er is sprake van een aanneemovereenkomst als de ene partij, de aannemer, zich jegens de andere partij, de opdrachtgever, verplicht om tegen betaling van een geldsom een werk op te leveren.
Lees meer
Lees meer over8 mei 2023
Miskleun
Op 1 oktober 2019 werd er door justitie een inval gedaan in de woning en het kantoor van wethouder en locoburgemeester Richard de Mos.
Lees meer
Lees meer over20 april 2023
Didam-arrest: overeenkomsten nietig of vernietigbaar?
Binnen het bestuursrecht oordeelde de Afdeling al eerder dat overheidsorganen op grond van het beginsel van gelijke kansen c.q. gelijkheidsbeginsel in het geval van schaarste aan gegadigden mededingingsruimte moeten bieden.
Lees meer
Lees meer over9 februari 2023
Een afwijzend VvE besluit voor een aan-, uit- of opbouw: wat kan de appartementseigenaar doen?
Wanneer een appartementseigenaar zijn appartement wil uitbreiden met een aan-, uit- of opbouw, dan heeft hij daarvoor bijna altijd de toestemming van de VvE nodig.
Lees meer
Lees meer over31 januari 2023
Juryrechtspraak
In civiele zaken duurt een rechtszaak makkelijk een jaar, maar twee of drie jaar komt ook voor. Kantoorgenoten van mij hebben procedures lopen die inclusief hoger beroep al meer dan tien jaar in beslag nemen.
Lees meer
Lees meer over29 december 2022
Hypotheekakte en verboden verhuur
Vanwege de grote vraag en het beperkte aanbod op de vastgoedmarkt worden kopers steeds vaker gedwongen om zonder (financierings)voorbehoud een bod uit te brengen.
Lees meer
Lees meer over29 november 2022
De redding van een onzorgvuldig voorbereide omgevingsvergunning
De ontwikkeling van leefgebieden kent vele facetten, en aan al deze facetten moet in de voorbereiding grondig aandacht besteed worden.
Lees meer
Lees meer over25 november 2022
Cirkels
Nederland heeft onvoldoende woningen. Het tekort wordt dagelijks groter, onder meer door de ongecontroleerde instroom van asielzoekers. Maar er is meer aan de hand.
Lees meer
Lees meer over10 november 2022
Non-conformiteit bij vastgoed
Het komt helaas wel eens voor dat er na de aankoop van een pand verborgen gebreken tevoorschijn komen. Denk aan een gebrekkige dakconstructie, vocht- of funderingsproblemen. Voor zowel de koper als de verkoper kan dit een verrassing zijn.
Lees meer
Lees meer over