Op zoek naar een advocaat Medezeggenschap in Den Haag?

Uitdagingen voor de ondernemingsraad

De ondernemingsraad (OR) doet belangrijk werk dat gevolgen heeft voor de onderneming en de medewerkers. Er komt veel op de OR-leden af, die daarnaast ook gewoon medewerker van de onderneming zijn. De ondernemingsraad heeft daarom vaak behoefte aan praktische en adequate juridische ondersteuning.

Zichtbaarheid van de OR

De OR kan pro-actief gebruik maken van haar rechten, zoals het recht van initiatief en het overlegrecht. Als OR kan je kwesties die spelen in de achterban, in de sector of op het gebied van wetgeving met de bestuurder bespreken al vóórdat hij/zij ermee komt. Denk de komende tijd aan de wijziging van de pensioenregeling door de Wtp en aan de rol van de OR bij gelijke beloning en duurzaamheid. Een pro-actieve OR zorgt voor zichtbaarheid en (meer) waardering van het OR-werk.

De belangrijkste rechten

Veel OR-en hebben behoefte aan juridisch vakkundige ondersteuning bij de beoordeling van verzoeken van de bestuurder om instemming en advies. Het gaat daarbij immers vaak om vergaande besluiten, zoals over een reorganisatie, een fusie, investeringen en arbeidsomstandigheden. De OR wil invloed hebben op de besluitvorming en wil voorkomen om bij vervolgbesluiten buiten spel te staan. De OR wil de personele gevolgen goed regelen. Ook wil de OR niet onder druk gezet worden, en kunnen overleggen met adviseurs en de achterban. Als adviseurs kunnen wij de OR tijdens alle stappen in het proces van instemming en advies begeleiden.

De rol van GMW advocaten

De advocaten Medezeggenschap van GMW advocaten hebben afgelopen tijd ondernemingsraden bijgestaan bij onder meer fusietrajecten, in wijziging van de beloningsregeling, bij wijziging van de uitvoeringsovereenkomst van de pensioenregeling, bij informatie over bestuurdersbeloning en reorganisaties. Wij adviseren en waar nodig procederen ook voor de OR, en delen ook graag onze kennis van het medezeggenschap via cursussen aan OR-leden.

Onze advocaten Medezeggenschap gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Meer informatie over medezeggenschap vindt u hier:

Op zoek naar een advocaat Medezeggenschap in Den Haag?

Wilt u deskundig advies? Vul het formulier in of bel ons op 070-3615048

Advocaten

Vorige slide
Volgende slide
Koen Vermeulen

Koen Vermeulen

Arbeidsrecht, Pensioenrecht Lees meer over deze advocaat
Mark Dijkstra

Mark Dijkstra

Arbeidsrecht Lees meer over deze advocaat
Seliz Demirci

Seliz Demirci

Arbeidsrecht Lees meer over deze advocaat
Alle advocaten

Misschien vindt u dit ook interessant

1 mei 2025

De beloning van uitzendkrachten onder de ABU-cao

Volgens een belangrijke uitspraak van de Hoge Raad hebben uitzendkrachten recht op dezelfde beloning als medewerkers die direct in dienst zijn bij de feitelijke werkgever. Dit geldt op basis van Europees recht voor alle essentiële arbeidsvoorwaarden.

Lees meer

Lees meer over

22 april 2025

Zorgplicht bij pensioencompensatie

De transitie naar het nieuwe pensioenstelsel is in volle gang. De sociale partners betrokken bij de pensioenfondsen hebben de transitieplannen grotendeels klaar. Daarin ook altijd een paragraaf over compensatie voor huidige deelnemers, werknemers, die onevenredig nadeel ondervinden van de wijziging van het pensioenstelsel.

Lees meer

Lees meer over

17 april 2025

Geeft Validsign-krabbel akkoord?

Arbeidsovereenkomsten kunnen op ver­schillende manieren tot een einde komen. Zo loopt een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd, vaak ook wel een ‘tijdelijk contract’ genoemd, af op de afgesproken datum.

Lees meer

Lees meer over

15 april 2025

Zorgvuldig feitenonderzoek doen

In veel gevallen haalt een gegeven ontslag op staande voet de hoge lat van een dringende reden niet. Dit was ook het geval in een recente zaak die bij de rechter kwam.

Lees meer

Lees meer over

10 april 2025

Bedrijfssluiting: wat te doen met de werknemers?

De onderneming stopt er mee. Bijvoorbeeld door slechte financiële resultaten of door langdurige ziekte of overlijden van de enige eigenaar. Maar de bedrijfsactiviteiten staken en fysiek de deur op slot doen, betekent niet dat de arbeidsovereenkomsten van de werknemers automatisch eindigen. Hoe werkt dat?

Lees meer

Lees meer over

8 april 2025

Doktertje spelen in de arbeidsrelatie: het werkgeversperspectief

Werkgevers ervaren ziekmeldingen en verzuim als een grote last. Niet ten onrechte. Zieke werknemers op hun beurt zijn liever ook aan het werk dan arbeidsongeschikt thuis zitten.

Lees meer

Lees meer over

21 maart 2025

Webinar: Ontslag op staande voet

Praktische tips voor werkgevers & HR-professionals

Lees meer

Lees meer over

20 maart 2025

Zeker geen goed werkgeverschap

Onlangs deed Rechtbank Amsterdam een uitspraak die inzicht geeft in de juiste procedure voor het ontbinden van een arbeidsovereenkomst. De uitspraak benadrukt de noodzaak voor werkgevers om zorgvuldig om te gaan met de gronden waarop zij ontbinding verzoeken.

Lees meer

Lees meer over

24 februari 2025

Opdrachtgever of werkgever? Extern ondernemerschap telt volledig mee

Is een zzp’er, werknemer of opdrachtnemer? Een wereld van verschil qua rechtsbescherming, financiële en fiscale gevolgen.

Lees meer

Lees meer over