19 maart 2025
Have you ever seen the rain?
Non-conformiteit, verborgen gebreken en lekkages
Lees meer
Als een huurder zijn huur niet betaalt, wordt vaak een betalingsregeling getroffen.
Indien dit niet mogelijk is, of de betalingsregeling wordt niet nagekomen, heeft de verhuurder de mogelijkheid een procedure te starten tot ontbinding van de huurovereenkomst en ontruiming van het gehuurde.
De rechter wijst de vordering toe, tenzij hij de tekortkoming niet ernstig genoeg vindt om de ontbinding en de ontruiming te rechtvaardigen.
Bij het beoordelen van de ernst van de situatie, kijkt de rechter o.a. naar de hoogte van de achterstand. In het algemeen is een achterstand van drie maanden huur of meer voldoende om de huurovereenkomst te beëindigen.
Naast de hoogte van de achterstand, kijkt de rechter ook naar de inspanning van de verhuurder. Sinds 1 januari 2021 heeft de verhuurder de verplichting om de huurder bij achterstand eerste aan te manen, en de huurder te wijzen op het Loket gemeentelijke schuldhulpverlening, waar de huurder hulp kan vragen voor het op orde krijgen van de financiële huishouding. Bij geen betaling of reactie is de verhuurder zelfs verplicht om zelf de gegevens van de huurder – alsmede de hoogte van de achterstand- aan de gemeente te doen toekomen. Dit volgt uit artikel 2 van het Besluit gemeentelijke schuldhulpverlening. Als de verhuurder zich niet aan zijn verplichting in deze heeft gehouden, loopt hij het risico dat de huurbeëindiging wordt afgewezen.
Let wel: De huurder is nog steeds gehouden om de achterstallige huurpenningen te voldoen (mogelijk vermeerderd met rente en proceskosten) wanneer de huurovereenkomst wordt beëindigd.
Voordat een verhuurder een procedure opstart, is het raadzaam om de huurder schriftelijk een laatste termijn te gunnen van 14 dagen om de totale betalingsachterstand te voldoen. Dan kunnen buitengerechtelijke kosten ook worden verhaald op de huurder indien het tot een procedure komt.
Heeft u een vraag over een huurachterstand? Of heeft u een andere juridische vraag? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen u graag.
Ons team van ervaren huurrecht advocaten staat voor u klaar.
Heeft u een vraag of wilt u juridisch advies? Neem gerust contact met ons op.
19 maart 2025
Have you ever seen the rain?
Non-conformiteit, verborgen gebreken en lekkages
Lees meer
11 maart 2025
De wettelijke bedenktijd bij de aankoop van een woning
De aankoop van een woning is voor veel mensen (een van) de grootste financiële beslissing(en) die zij in hun leven zullen maken. Er komt veel bij kijken en niet iedereen heeft voldoende tijd en gelegenheid om zich te laten inlichten over de voorgenomen aankoop.
Lees meer
6 maart 2025
Onderhoud van de huurwoning: huurder of verhuurder verantwoordelijk?
In principe is de verhuurder verantwoordelijk voor het onderhoud van de huurwoning. Er is echter een uitzondering op deze regel. Er kan namelijk een onderscheid worden gemaakt tussen groot en klein onderhoud.
Lees meer
16 januari 2025
Verhoging van de huurprijs bij de verduurzaming van een woning
Steeds meer woningbezitters zijn zich bewust van de noodzaak om hun woningen te verduurzamen. Er zijn verschillende verduurzamingsmaatregelen die zij kunnen nemen.
Lees meer
9 januari 2025
Ontbinding van huurovereenkomsten
De ontbinding van een overeenkomst is een belangrijk juridisch instrument om van een overeenkomst af te komen. In dit artikel zoomen wij in op de ontbinding van huurovereenkomsten. Voor huurovereenkomsten geldt namelijk een aanvullende wettelijke regeling.
Lees meer
17 december 2024
Hoge Raad: huurprijswijzigingsbeding met indexatie plus opslag 3% niet oneerlijk
Op 29 november 2024 heeft de Hoge Raad geoordeeld dat huurprijswijzigingsbedingen met een indexatie- en opslagbeding in beginsel niet oneerlijk zijn. In dit artikel leest u hoe en waarom de Hoge Raad tot die conclusie komt.
Lees meer
5 november 2024
Tijdelijke verhuur van woonruimte
Sinds 1 juli 2024 is de Wet vaste huurcontracten van kracht. Waar het voorheen mogelijk was om met iedere huurder een tijdelijke huurovereenkomst aan te gaan, is het uitgangspunt per 1 juli 2024 dat een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd wordt aangegaan, met alle gevolgen van dien. Er bestaat echter nog een aantal uitzonderingen. In dit artikel worden de belangrijkste uitzonderingen aangestipt.
Lees meer
14 oktober 2024
Overlast door huurders: wat kan een woningcorporatie doen?
Het komt regelmatig voor dat een huurder van een woning overlast veroorzaakt, zoals geluidsoverlast door harde muziek of luid geschreeuw, of geuroverlast door een vervuilde woning of tuin. Het is dan van groot belang dat een verhuurder adequaat reageert op meldingen van overlast, vooral wanneer het een woningcorporatie betreft die tevens verhuurder is van de getroffen buren.
Lees meer
30 september 2024
Het nieuwe ROZ-model huurovereenkomst woonruimte
De Raad voor Onroerende Zaken (ROZ) heeft onlangs een nieuw model voor de huurovereenkomst van woonruimte gepubliceerd.
Lees meer