Bankgaranties

Bankgarantie is een vorm van zekerheid voor betaling van een vordering.

Bankgaranties worden vaak gegeven bij het kopen van een woning. Ook in het zakelijk verkeer worden bankgaranties veel gebruikt, zoals bij de verkoop van een onderneming of om een beslag op te heffen.

Wettelijke regelgeving over bankgaranties

Er is geen wettelijke regeling over bankgaranties. Er zijn dan ook geen wettelijke vereisten voor bankgaranties, al hebben banken – die de garantie afgeven – hun voorwaarden en standaarden, en gelden er regels uit de rechtspraak.

De partijen bij bankgaranties zijn de opdrachtgever, de bank en de begunstigde. Met de bankgarantie verklaart de bank de schuld van de opdrachtgever te betalen aan de begunstigde, als aan de in de bankgarantie genoemde voorwaarden is voldaan. Bijvoorbeeld het verstrijken van een fatale termijn of de toewijzing van een vordering door de rechter. De bank geeft de garantie niet voor niets: de opdrachtgever moet kosten betalen, en een depot of contra-garantie afgeven aan de bank.

Verplichtingen van de bank

De opdrachtgever betaalt het bedrag van de garantie dus zelf, maar voor de begunstigde heeft een bankgarantie grote voorwaarden. De belangrijkste is de (nagenoeg) absolute zekerheid dat hij betaald wordt, omdat niet zijn tegenpartij maar een bankinstelling de betaling garandeert. Het is daarmee een schuld van de bank, niet van de tegenpartij. Ook als de wederpartij (opdrachtgever) failliet gaat, of andere schuldeisers beslag bij hem leggen, heeft de begunstigde daarvan geen enkel nadeel.

Een bankgarantie is vaak ‘abstract’ of ‘onafhankelijk’. Dit betekent dat de bank op het eerste verzoek van de begunstigde het gegarandeerde bedrag moet uitbetalen. Dit ongeacht de omstandigheden van het onderliggende geschil dat speelt tussen begunstigde en opdrachtgever. De bank mag zich niet verdiepen in die kwestie.

Of aan de voorwaarden voor uitkering van de bankgarantie is voldaan, dient de bank (en de begunstigde en opdrachtgever) dan ook alleen af te gaan op de tekst van de garantie zelf, en de grammaticale uitleg daarvan. Dit in tegenstelling tot de uitleg van contracten, waarbij de bedoeling van de partijen doorslaggevend is.

Het spreekt voor zich dat de begunstigde van het abstracte karakter van de bankgarantie geen misbruik mag maken. Als de onderliggende rechtsverhouding met de opdrachtgever geen uitbetaling van de bankgarantie toelaat, dan kan de opdrachtgever hem – via de rechter – verbieden om de bankgarantie in te roepen of een schadevergoeding eisen.

Hoe kunnen wij u helpen?

Het is van belang om de tekst van bankgaranties zeer precies op te stellen om problemen en misverstanden in de toekomst te voorkomen: aan wie moet de bank uitkeren? Op welk moment moet de bank uitkeren? Aan welke voorwaarden moet zijn voldaan? Onze advocaten hebben veel kennis over het opstellen van bankgaranties en procederen vaak over dit onderwerp. Wij helpen u graag bij uw bankgaranties. Neem gerust contact met ons op.

Meer informatie over insolventie en herstructurering >

Advocaten

Vorige slide
Volgende slide
Christiaan Mensink

Christiaan Mensink

Insolventierecht

Lees meer over deze advocaat
Daniël Huijboom

Daniël Huijboom

Insolventierecht

Lees meer over deze advocaat
Janine van den Bemt

Janine van den Bemt

Insolventierecht

Lees meer over deze advocaat
Lucie Burggraaff

Lucie Burggraaff

Insolventierecht

Lees meer over deze advocaat
Mechteld van Veen - Oudenaarden

Mechteld van Veen-Oudenaarden

Insolventierecht

Lees meer over deze advocaat
Stephanie de Wit

Stephanie de Wit

Insolventierecht

Lees meer over deze advocaat
Wladimir Schmidt

Wladimir Schmidt

Insolventierecht

Lees meer over deze advocaat
Alle advocaten

Op zoek naar een insolventierecht advocaat in Den Haag?

GMW advocaten helpt u graag bij al uw insolventie en herstructurering kwesties.

Heeft u een vraag? Neem gerust contact met ons op.

"*" geeft vereiste velden aan

Contact
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Misschien vindt u dit ook interessant

3 juli 2024

Bescherming personeel bij doorstart uit faillissement

Een faillissementscurator besteedt een groot deel van zijn tijd aan een mogelijke doorstart van een deel van de onderneming. Natuurlijk heeft zijn boedel daar belang bij. Maar ook de doorstartende partij zelf.

Lees meer

Lees meer over

16 april 2024

Verrekenen van schulden in de WHOA

In een WHOA-traject kunt u te maken krijgen met schuldeisers die een beroep doen op verrekening met bedragen die zij nog aan u moeten betalen. Of andersom: als uw vordering betrokken wordt in een WHOA-akkoord, mag u dan nieuwe betalingsverplichtingen verrekenen? Hoe werkt dat tijdens een WHOA-traject?

Lees meer

Lees meer over

7 maart 2024

Buitenlandse partijen en proceskosten

In Nederland kennen we de proceskostenveroordeling. Als een rechtszaak wordt verloren, dan kan die partij in de proceskosten worden veroordeeld.

Lees meer

Lees meer over

29 februari 2024

WHOA werkt om faillissement van levensvatbare bedrijven te voorkomen, maar bereikt MKB-bedrijven minder goed.

Lees meer

Lees meer over

23 januari 2024

De Tijdelijke Wet Transparantie Turboliquidatie in werking getreden

Op 15 november 2023 is de tijdelijke wet transparantie turboliquidatie in werking getreden.

Lees meer

Lees meer over

14 december 2023

Het incasseren van vorderingen

Hoewel de economie lijkt aan te trekken, blijkt uit de praktijk toch dat veel facturen onbetaald blijven. Mocht dat het geval zijn, dan wilt u natuurlijk snel stappen ondernemen om de vordering geïnd te krijgen.

Lees meer

Lees meer over

26 oktober 2023

Faillissement Blomsma Print & Sign B.V.

Op 4 oktober 2023 heeft de rechtbank Den Haag het faillissement uitgesproken van de besloten vennootschap BLOMSMA PRINT & SIGN B.V.. Mr A.C.M. Höppener is benoemd tot rechter-commissaris. Mr M.M.E. van Veen-Oudenaarden is aangesteld als curator.

Lees meer

Lees meer over

17 oktober 2023

Let op: turboliquidatie aan banden gelegd

De ‘turboliquidatie’ is een betrekkelijk eenvoudige en snelle procedure om een rechtspersoon te beëindigen. Daar komt op 15 november 2023 verandering in.

Lees meer

Lees meer over

23 februari 2023

Schuldeiser bij een turboliquidatie, wat nu?

Via een zogeheten turboliquidatie is een onderneming snel geliquideerd wanneer het niet (meer) over activa beschikt.

Lees meer

Lees meer over